CROPIX
RADNI MEDENI MJESEC

LUDI DANI U ŽIVOTU SLAVNOG HRVATA: MARIN ČILIĆ OTKRIO ŠTO MU SE DOGODILO NAKON SVADBE 'Nije u redu da prvi tjedan braka provedeš sam...'

Marin Čilić kao najveća zvijezda turnira stigao je braniti naslov na Istanbul Openu, četiri dana nakon vjenčanja, ali ispao je već u prvom kolu od Tunižanina Jazirija. No, u Tursku nije došao sam...
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 04. svibanj 2018. 12:37

Marin Čilić nije iznevjerio organizatore TEB BNP Paribas Istanbul Opena. Kao najveća, ili je bolje napisati, jedina zvijezda turnira stigao je braniti naslov, iako se u subotu vjenčao s dugogodišnjom djevojkom Kristinom Milković. Profesionalac kakav već jest, spakirao se nakon vjenčanja u Cavtatu i Dubrovniku te zaputio u grad koji spaja Europu i Aziju.

U prvom intervjuu kao oženjeni čovjek povjerio se službenoj stranici ATP World Toura.

"Nije bilo lako pronaći datum za vjenčanje", rekao je 29-godišnji Međugorac.

"Nakon vjenčanja rekao sam Kristini, “u redu, ja sad idem u Istanbul i ići ću sam”. Ona mi je odgovorila da nije u redu da prvi tjedan u braku provedem sam i tako je došla sa mnom. Kristina je uvijek bila sjajna podrška, uvijek je uz mene. To je nešto što mi je davalo puno snage i unutarnjeg mira. Vidjet ćemo kako će biti u Istanbulu, hoću li imati više snage, više motivacije... Nadam se da hoću", govorio je Marin prije meča s Tunižaninom Jazirijem, od kojeg je na kraju ipak glatko izgubio u prvom kolu, manje od pet dana nakon vjenčanja.

No, to što se vratio u Istanbul, nije bilo samo zbog garancije koju je dobio kao četvrti tenisač svijeta. Marinu je trebalo mečeva na zemlji, osim toga, upravo je ovaj turnir lani bio pozitivan, dao mu je puno na planu samopouzdanja i to je kasnije rezultiralo dolaskom do četvrtfinala Roland Garrosa i finala Wimbledona.

Na tome se nije zaustavio, štoviše, u siječnju je na Australian Openu izborio i treće Grand Slam finale u karijeri. I da nije bilo jednog tenisača, “izvjesnog” Rogera Federera, Čilić bi tituli s US Opena 2014. dodao još dva Grand Slam trijumfa.

Porazi kao porazi u početku su ražalostili Čilića, ali gledajući dublje, shvatio je da jedan korak unatrag u perspektivi može pretvoriti u dva koraka naprijed. Stoga je podigao ciljeve i danas bez straha govori što ga u konačnici zanima.

"Moj je konačni cilj doći do broja jedan na rang-listi. Osjećam da sam u ovom trenutku u odličnoj poziciji. Godinu sam počeo dobro odigravši Australian Open, i u finalu sam igrao dobro protiv Rogera. Lani sam bio finalist Wimbledona. Takvi mi rezultati daju samopouzdanje, znam da imam sposobnosti biti među pet najboljih igrača na svijetu. Želim ostati u tom društvu ove godine i želim osvojiti Grand Slam turnir, također ove godine".

Niksa Duper / CROPIX
CROPIX

Lakše je to reći nego ostvariti, ali Marin je sustavan i strpljiv. Onaj tko je jednom bio pobjednik na Grand Slam turniru, vrlo dobro zna da to može ponoviti. Dvaput je stigao korak do ponavljanja, dvaput u šest mjeseci.

"Znam i da je to vrlo izazovno. Konkurencija je vrlo jaka i vrlo zahtjevna. Nije lako držati koncentraciju i razinu igre na svakom turniru. Roger i Rafa pokazuju da su u stanju na svakom turniru igrati da bi ga osvojili. Ja na tome radim svaki dan i nadam se da ću uspjeti".

Jaziri glatko izbacio Čilića

Manje od pet dana nakon vjenčanja Marin Čilić izgubio je prvi meč kao oženjeni čovjek. U 2. kolu Istanbula, na kojemu je branio posljednji naslov u karijeri (17), glatko ga je 6:4, 6:2 svladao Malek Jaziri (ATP 78).

Je li vjenčanje dovoljan razlog za ovakav poraz? U kombinaciji s lakšom ozljedom koljena, koju je pretrpio na turniru u Monte Carlu, to je objektivno više nego dovoljan razlog. Čilić je zapravo bio bez treninga do dolaska u Istanbul, a u takvom stanju, unatoč želji i obavezama koje je preuzeo, nije bio u stanju ponuditi bolji tenis. Jaziri je iskoristio sve što je Čilić dao u svom nekonzistentnom tenisu opterećenom brojnim pogreškama.

Čilića će ovaj poraz u ponedjeljak baciti na 5. mjesto na rang-listi. Nakon što ga je preskočio Alexander Zverev, sada će to učiniti Grigor Dimitrov, ali to nije tako strašno s obzirom na male razlike u bodovima. Niti će to bitno utjecati na Čilićev položaj uoči ždrijeba Masters 1000 turnira u Madridu.

Gledajući proračunato, ovo što se dogodilo u Istanbulu, može i pomoći Čiliću. Naime, u pripremi za Madrid imat će više vremena za aklimatizaciju na drukčije uvjete. Lani u tome nije uspio, kao pobjednik Istanbula stigao je u Madrid i izgubio u prvom nastupu od Zvereva. I bio je ljut, nije se adaptirao, a i mladi Nijemac nije bio baš najsretniji ždrijeb na početku turnira. Zato je Čiliću ovaj poraz dobrodošao da bi u miru uplovio u normalan ritam života na ATP Touru. (db)

Linker
08. svibanj 2024 09:06