Amina Kajtaz,
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
NAJSTARIJI IZBOR U RH

Foto: Miss sporta Hrvatske! Ljepotica do ljepotice: Među kandidatkinjama i kćer legendarnog nogometaša

Između inih, na ovogodišnji su se izbor za Miss sporta Hrvatske prijavile i dvije olimpijke za Tokio
Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. lipanj 2020. 17:57

Mudriji su ljudi davno utvrdili kako se o ljepoti ne raspravlja. Ona je nerijetko subjektivan pojam, stvar osobnog viđenja i osjećaja. Stoga bi primjerice teško bilo odabrati "najljepši trenutak hrvatskog sporta". Moskovsko srebro Vatrenih, Goranov Wimbledon, vaterpolska i rukometna olimpijska i svjetska zlata i još srećom puno toga. Što je najljepše, ostavljamo vama na izbor. No, najljepše iz hrvatskog sporta, ali kroz prizmu izbora misice... tu bi se već mogli složiti puno lakše i brže.
Danas je u Zagrebu tzv. "castingom" ili prvim odabirom otpočeo izbor za Miss sporta Hrvatske 2020. Izbor koji korijene vuče još iz 1991., pa je čak po tomu i poseban u malo širim okvirima.


- To je najstariji izbor ljepote u Hrvatskoj! Krenuli smo nekoliko mjeseci prije Miss Hrvatske - veli nam Damir Mrvec, kolega sportski novinar Večernjeg koji već godinama organizacijski stoji iza ovog projekta, zajedno s Tamarom Roglić, vlasnicom modne agencije.
- Mi imamo licencu za ovaj izbor koji je inače idejno pokrenuo također naš kolega sportski novinar, nažalost pokojni Ivica Vukotić iz Varaždina (dopisnik Sportskih novosti, op. a.). Svake godine odabir počinje s tzv. castingom na koji se svake godine prijavi 20-ak djevojaka, a u finale izabiremo njih 16.


Dakako da kao i svaki izbor ljepote i ovaj ima određeni kriterij. U izboru Miss sporta podrazumijeva se onaj temeljni.
- Mora biti sportašica i članica nekog sportskog kluba. Ove godine su recimo kroz ovaj izbor zastupljeni od sportova - atletika, nogomet, sportska gimnastika, karate, rukomet, košarka, stolni tenis, kickboxing, plivanje, body-building, tenis, ritmička gimnastika i sportski ples - malo će detaljnije kolega Mrvec.

image
Casting Miss sporta Hrvatske 2020.
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Djevojke dolaze iz Zagreba, Trogira, Slavonskog Broda, Opatije, Makarske, Rovinja, Virovitice, Rijeke, Kastva, Košutarice nedaleko od Jasenovca. Između inih, na ovogodišnji su se izbor za Miss sporta Hrvatske prijavile i dvije olimpijke za Tokio. Amina Kajtaz, plivačica zagrebačke Mladosti s dvojnim državljanstvom (Hrvatska, te BiH), a kćerka nekoć poznatog nogometaša mostarskog Veleža, Seada Kajtaza, kao i naša maratonka Matea Parlov Koštro. Među kandidatkinjama je i jedna nogometašica Bergama, članica Serie A, lijevo krilo Mia Kalašić.


Nakon odabira 16 finalistica, djevojkama slijede pripreme u Hrvatskom zagorju, u hotelu "Stara Škola" u Mirkovcu (6.-8. srpnja), dok je za 9. srpnja navečer planirano veliko finale, izbor Miss sporta Hrvatske 2020. u klubu H2O u Zagrebu.

Linker
30. ožujak 2024 16:13