David Ramos/Getty Images
NOGOMET U CENTRU POLITIKANSTVA

PODIJELJENA ŠPANJOLSKA! NAVIJAČI NE ŽELE JEDNOG OD NAJBOLJIH NOGOMETAŠA SVIJETA U REPREZENTACIJI On odgovara: Igranje za Furiju je ponos i velik motiv

KATALONIJA GLASUJE Najbogatija španjolska pokrajina danas bi trebala održati referendum o samostalnosti, a političko se ozračje zrcali i u stavu prema nogometnoj vrsti Španjolske
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 01. listopad 2017. 09:46

Stotine katalonskih zastava obješeno je na prozorima, balkonima, terasama i drugim površinama u Barceloni, gdje se iščekuje današnji referndum o nezavisnosti Katalonije. Nitko ne zna što će se danas dogoditi nakon što je Španjolska vlada u Madridu poručila da nikakvog referenduma neće biti, a regionalna Katalonska vlada istaknula da će ga biti.

Premda je sport pao u drugi plan, pogledi će biti usmjereni na Camp Nou gdje se u 16.15 sati sudaraju Barcelona i Las Palmas. Zagovornici nezavisnosti očekuju od Barcelone da iskaže potporu referendumu kada njeni nogometaši istrče na teren jer će u tom trenutku vjerojatno na okolnim gradskim ulicama doći do masovnih prosvjeda protiv politike iz Madrida. Policija je najavila blokadu referenduma nakon što ga je španjolski Ustavni sud proglasio nezakonitim.

A crowd of protesters gather outside the Catalan region's economy ministry after junior economy minister Josep Maria Jove was arrested by Spanish police during a raid on several government offices, in Barcelona, Spain, September 20, 2017. REUTERS/Albert Gea
Albert Gea / REUTERS
Protesti zbog uhićenja Josepha Marie Jovea

Ponosan Španjolac

Ta je atmosfera zahvatila i španjolsku nogometnu reprezentaciju, koju uskoro očekuju posljednje dvije utakmice za odlazak na SP. Javnom podrškom referendumu branič Gerard Pique potaknuo je lavinu komentara na društvenim mrežama. Diljem Španjolske traže njegov odlazak iz reprezentacije. Polemika se prenijela u kamp Las Rozas u predgrađu Madrida, gdje je izbornik Julen Lopetegui objavio popis od 25 igrača. Na njemu je i Pique.

- Gerard ostavlja dušu na terenu svaki put kada je s nama, on je primjer drugima, predan je te smo iznimno sretni njime. Ništa drugo osim toga nas ne zanima - branio ga je Lopetegui.

Colombian singer Shakira (L) and her partner, Barcelona soccer player Gerard Pique, attend the Basketball World Cup quarter-final game between the U.S. and Slovenia in Barcelona September 9, 2014.   REUTERS/Albert Gea (SPAIN  - Tags: SPORT BASKETBALL ENTERTAINMENT) - RTR45L71
Albert Gea / REUTERS
Shakira i Gerard Pique

Iz Manchestera je Pep Guardiola podržao svog bivšeg igrača i referendum...

- Nadam se da ćemo moći glasovati. I kako je rekao Pique, neke to bude mirno. Neka to bude velika proslava demokracije.

Stoper Barcelone i Furije napominje da nije ni pod kakvim pritiskom.

- Ma, nema nikakvog pritiska. Igranje za reprezentaciju je, kao što sam uvijek govorio, ponos i velik motiv. To što me izbornik opet pozvao, znači da dobro radim - izjavio je Pique nekoliko sati nakon što se pred novinarima bio pojavio Lopetegui.

Više internetskih anketa pokazalo je da oko 65 posto onih koji su glasovali ne želi braniča Barcelone u reprezentaciji. Pique redovito biva izviždan na stadionima i kada igra Španjolska i kada je u dresu Barcelone, zbog svojih jasnih stavova. U petak se opet oglasio putem Twittera te poručio:

David Ramos/Getty Images

- Do nedjelje izrazit ćemo se mirno. Pjevajmo glasno i snažno “Glasovat ćemo”.

Baš poput prethodnika Vicente del Bosquea, niti Lopetegui ne želi da mu politika unese nemir u momčad. Pique, koji je bio reprezentativac i u mlađim kategorijama, debitirao je za A vrstu u kolovozu 2009. i od tada je nastupio 91 put.

Zvižduci za Piquea

Gerad Pique u ponedjeljak će se priključiti pripremama španjolske reprezentacije za utakmice protiv Albanije u u Alicanteu i protiv Izraela u Tel Avivu. Pobijedi li Furija u toj prvoj utakmici, osigurat će odlazak u Rusiju, no, veliko je pitanje kako će publika dočekati Piquea, premda se igra u Španjolskoj. Na Twitteru je pokrenuta peticija “Pique van iz reprezentacije”, gdje glasuje tisuće korisnika.

Lopetegui je svjestan da se mogu očekivati zvižduci stoperu koji će zaigrati pokraj Sergija Ramosa, kapetana Real Madrida.

- Ne dođe li u Alicanteu potpora izvana, mi ćemo je naći u sebi - odgovorio je Lopetegui.

Linker
20. travanj 2024 00:34