REUTERS/Leonardo Benassatto FOR EDITORIAL USE ONLY / REUTERS
STARICA JE PONOVNO NA SLOBODI

SPAŠENA ECCLESTENEOVA PUNICA Oteli je 'dostavljači namještaja' i držali zatočenu devet dana

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 02. kolovoz 2016. 18:25

Aparecida Schunck (67) na slobodi je nakon devet dana zatočeništva. Pri tome nije plaćena tražena otkupnina - koja je iznosila za Brazil rekordnih 36,5 milijuna dolara - već je oslobođenje punice Bernieja Ecclestonea rezultat policijske akcije spašavanja.

Pri tome su uhićena dva otmičara, čije je fotografije lokalna policija i javno objavila, a za njihovim se ortacima u zločinu i dalje traga.

Majka Fabiane Flosi, današnje supruge F1 gazde, oteta je 22. srpnja u Sao Paulu u vlastitoj kući, koja je inače ograđena visokom betonskom ogradom te povrh toga i elektrificiranom žicom, ali otmičari su bez problema ušli na vrata jer su se predstavili kao - dostavljači namještaja (koji je gospođa Schnuck doista i naručila).

Aparecida je bila zatočena 50 km od Sao Paula, u gradiću Cotia, u stanu koji su otmičari počeli iznajmljivati tri mjeseca ranije. U trag otmičarima ušli su prateći pozive preko mobitela i preko e-maila, odnosno, pronalaskom Aparecidina automobila, u kojem su je otmičari i odvezli iz kuće, u blizini stana.

A general view is seen of the house of Aparecida Schunck, the mother of Formula One chief Bernie Ecclestone's wife, Fabiana Flosi, who was kidnapped in Sao Paulo, according to reports in a leading Brazilian news magazine, Brazil, July 26, 2016. REUTERS/Paulo Whitaker
REUTERS/Paulo Whitaker / REUTERS

Nakon što su ih locirali, brazilska je specijalna policija u filmskoj akciji razbila vrata i uletjela u stan. Berniejeva punica kroz devet dana otmice nije ozlijeđena, osim što je bila zavezana za stolac, a nakon spašavanja prva ju je dočekala kći Fabiana.

Njezin 47 godina stariji suprug Bernie nije dolazio u Brazil zbog ovog slučaja, iako je navodno to htio, ali je brazilska policija smatrala da bi to bilo kontraproduktivno.
Zašto, pak, tražena otkupnina nije plaćena nije poznato, niti se moglo doznati iz policijskog izvješća.
No, uoči OI u Riju ovo je dobar pokazatelj učinkovitosti brazilske policije.

U Sao Paulu su inače 2002. otmice bile toliko učestale da je svakih 27 sati (!) prijavljena jedna. Tada je oformljena posebna anti-otmičarska jedinica, koja je drastično smanjila taj broj. No, i danas je ovakav relativno miroljubiv ishod otmice, kao u slučaju Bernijeve punice, svejedno vrlo rijedak. Otmičari uglavnom dobiju novac...

Linker
23. travanj 2024 21:45