Screenshot
JAČI OD ZLOĆUDNE BOLESTI

SVI SU TAJILI NEVJEROJATNU SUDBINU HOKEJAŠA MEDVEŠČAKA, NA KRAJU JE ON SAM ODLUČIO IZAĆI U JAVNOST 'Otkrivena su mi dva tumora na testisu'

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 04. veljača 2017. 17:40

Hokejaš Medveščaka Yann Sauve na ledu je posljednji puta bio 1. prosinca 2016. godine, otada je na listi ozlijeđenih, što u prvu ruku nije ništa neobično jer je već ranije imao stanku zbog ozljede ramena. Nova izostanak sugerirao je obnovu ozljede, međutim, igrač i klub uspješno su tajili pravi razlog odvajanja od sporta na tako dugo vremena, piše francuski novinar Alexandre Pouliot-Roberge u svom tekstu.

Sad je, međutim, 26-godišnji branič, koji je u ljeto 2016. stigao iz američkog ECHL-a u Medveščak, odlučio obznaniti svoju priču, koja se iz borbe s ozljedom pretvorila u borbu za život.

- Kad smo bili na gostovanju u Rusiji, na testisu sam osjetio čudnu kvržicu. Odmah sam otišao do klupskog liječnika, koji mi je rekao da čim dođemo u Zagreb moram obaviti pregled. Ultrazvuk je potvrdio sumnju, otkrivena su mi dva tumora - opisuje Sauve trenutke uznemirujućeg otkrića.

Podrška suigrača

Liječnici su zaključili da je jedino rješenje hitna operacija odstranjenja testisa pogođenog bolešću. Suigrači u Medveščaku, a pogotovo njegovi sunarodnjaci koji su kao i on rodom iz pokrajine Quebec, Alexandre Giroux, Alexandre Bolduc, Samson Mahbod i Francis Pare, bili su informirani o situaciji i bili Sauveu maksimalna podrška.

- Ozljede su u hokeju dio svakodnevnog života, ali kada saznate da jedan od vaših suigrača ima rak, to je druga priča. Mi ne očekujemo ovakvu vrstu vijesti. Za nas dečke iz Quebeca to je bio šok - rekao je Pare, koji je donedavno bio u Brlogu, ali je preselio u Švicarsku.

No, Yann se unatoč ozbiljnosti situacije hrabro držao. U danima prije operacije dolazio je na utakmice pa čak i sudjelovao na nekim treninzima. Suigrači priznaju da su bili impresionirani njegovom snagom volje i optimizma koju je pokazivao u tom teškom razdoblju.

- Yann je uvijek imao osmijeh na svom licu. Večer prije operacije bili smo zajedno na večeri i bio je očito vrlo nervozan, no, cijelo vrijeme je bio šaljiv i zabavljao društvo. Sviđa mi se način na koji je održavao pozitivan moral unatoč svojoj bolesti - dodao je Pare.

Volio bih se vratiti

Operacija je ujedno značila i kraj sezone zbog prevelikog rizika od ozljede. Medveščak, koji je pokrio troškove operacije, dopustio mu je da se vrati obitelji u Quebec, gdje se liječi i oporavlja.

- Klub i sportski direktor Aaron Fox stavili su me na popis ozlijeđenih da mogu službeno ostati na rosteru i tako dobivati plaću, iako sam kod kuće - s velikom zahvalnošću je Sauve komentirao poteze zagrebačkog kluba.

Zbog toga se, kaže, nada vratiti sljedeće sezone među Medvjede, za koje je stigao odigrati 25 utakmica.

- Još uvijek nije poznato gdje će Medveščak igrati iduće sezone, stoga ne znam niti gdje ću ja igrati. Ako Medveščak nastavi u KHL-u i dalje, htio bih braniti boje kluba.

No, prvo se, jasno, treba pobrinuti za zdravlje, ono je ipak najvažnije.

Linker
28. travanj 2024 12:45