Screenshot: Facebook
VELIKI RAZGOVOR ZA SN

HRVAT POSTAO PRVI 'SNAJPER' NJEMAČKE U KLUBU JEDNOG OD NAJVEĆIH EUROPSKIH MULTIMILIJARDERA 'Igram sezonu karijere, osjećam da ulazi štogod puknem'

Borna Rendulić, jedini hokejaš koji je rođen i odrastao u Hrvatskoj, a koji je zaigrao u NHL-u, ove sezone blista u dresu Adler Mannheima, aktualnom prvaku jakog DEL-a
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. veljača 2020. 13:40

Domagoj Duvnjak već je godinama jedna od zvijezda rukometaša Kiela, Andrej Kramarić zabija u nogometnoj Bundesligi za Hoffenheim, Ivan Perišić s Bayernom se bori za vrh i Njemačke i Europe, ali od njih pa i brojnih drugih naših sportaša na privremenom radu u Njemačkoj ipak možda najbolju sezonu od svih ima jedan - hokejaš.

Na vrhu poretka

Riječ je o Borni Renduliću, po mnogima najboljem hokejašu što ga je Hrvatska ikada dala, a u prilog tome govori i činjenica da je jedini Hrvat koji je rođen i odrastao tu kod nas a da je zaigrao u američko-kanadskom NHL, najjačoj ligi svijeta. Zagrepčanin ove sezone jednostavno briljira u DEL-u, hokejaškoj verziji Bundeslige, a za dokaz je dovoljan i samo pogled na tablicu strijelaca. Rendulić je, naime, na vrhu tog poretka sa 26 golova nakon 48. kola!

- Ma joj, ni sam ne znam što se događa da mi tako dobro ide - reći će sretni i zadovoljni 27-godišnji hrvatski reprezentativac.

- Imam osjećaj da svaki šut ulazi, što god puknem!

I morao bi to biti dobar osjećaj...

- Ha ha, ma da, super je stvar biti prvi strijelac, nikada to u karijeri nisam bio i nadam se da ću uspjeti do kraja sezone tu ostati, velika je stvar imati takvo ostvarenje u svom CV-u. Makar, bit će teško, liga je dobar i jaka, dosta je dobrih igrača tu i brzo se to može promijeniti, ali kao i do sada trebam samo držat glavu dolje i raditi što i dosad.

Nije Borna samo prvi snajper DEL-a (doduše dijeli to mjesto s još dvojicom igrača) nego je do prošloga tjedna imao i fenomenalan niz - naime spojio je čak 14 uzastopnih utakmica u kojima je imao makar jedan bod, bilo kroz gol ili kroz asistenciju.

- Naravno, da mi je to osobni rekord, ali mislim da nije rekord DEL-a, raspitao sam se malo jer me počelo intrigirati, pa su mi rekli da je rekord ipak 16 ili 17 utakmica.

Kao zabava na ledu

Taj je niz puknuo prošlog petka protiv Düsseldorfa, a posljednja utakmica prije toga na kojoj nije imao ni boda bila je 28. prosinca 2019. Drugim riječima, u 2020. od 16 odigranih utakmica samo u posljednje dvije nije bio ili asistent ili strijelac. I bez obzira što je serija završila itekako je izbacila Rendulića u prvi plan.

- Nikad nisam imao takav učinak u karijeri, najviše sam u jednoj sezoni AHL-a zabio 16 golova, a ovdje sam sada već na 26. Skoro pa sam prestao brojati koliko ih već imam ha ha ha. Ali, puno je tu i do momčadi, ne samo do mene. Puno sam golova zabio iz tzv. one-timera, a oni ovise i o tome koliko je to posljednje dodavanje kojim se šalje pločica prema meni kvalitetno. Ako je dovoljno dobro, onda je, jasno, lakše zabiti. A onda kad krene serija raste samopouzdanje, sve je onda još lakše pa se onda praktički počneš zabavljati na ledu i sve ide automatizmom. Naposljetku se toliko napuniš sigurnošću i samopouzdanjem da znaš da kada dođe prilika da ćeš zabiti.

Sve je to Bornu dovelo do crvene kacige. Naime, tradicija je u DEL-u da igrač s najviše bodova unutar momčadi ima kacigu različite boje u odnosu na sve ostale suigrače. Kako Mannheim inače ima plave kacige, onda je Hrvata zapala crvena.

- Ima toga i u Finskoj, samo je tamo zlatna kaciga, no koliko je god to priznanje ne sviđa mi se previše. Jer s tom kacigom si zapravo samo još veća meta suparničkih igrača. Na koga će najviše paziti i na koga će ići najjače pa ga htjeti zaljepiti bodičekom što više na bandu? Naravno, na najboljeg igrača momčadi...

Sjajna atmosfera

Rendulićevi Orlovi (Adler) iz Mannheim aktualni su prvaci Njemačke, a trenutačno su treći na tablici i uoči posljednjih šest kola ligaškog dijela teško mogu ispod, a mogu dograbiti i broj 2, iza nedostižnog Red Bull Münchena na vrhu. Kako god, sigurni su sudionici doigravanja.

- Momčad je baš odlična, atmosfera i odnosi među igračima među najboljima su što sam do sada imao prilike iskusiti. A kad je tako onda se ta kemija prebaci i na led. Meni je možda malo sporije krenulo, ali kad sam upoznao suigrače, sustav rada, želje trenera onda je sve išlo nabolje.

Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX
Borna u dresu hrvatske reprezentacije

Rendulić je u Njemačku stigao iz KHL-a, gdje je proveo sezonu i pol u dresu Vitjaza.

- Htjeli su Rusi mene i dalje zadržati, ali ponudili su mi loš ugovor, a istovremeno tražili visoku odštetu u slučaju da prijeđem u drugi klub u KHL-u. Nisam to htio, pa se onda pojavio interes Mannheima, a kako sam od ranije znao Marka Katića koji je tu godinama, odmah sam ga zvao, raspitao se o klubu, gradu, životu ovdje.

I nije poslije toga dugo razmišljao, niti je požalio.

- Dapače, jako sam zadovoljan. Stvarno je sve super, dvorana, momčad, navijači... Na svakoj domaćoj utakmici imamo 13.000 ljudi, uvijek je sjajna atmosfera i uvijek se traži karta više jer u Mannheimu osim hokeja i rukometaša RN Löwena nemaju klubove u top ligama, nogometni klub je, naime, u 2. ligi. A DEL je po kvaliteti bolji od finske lige u kojoj sam također igrao, Švedska je možda malo bolja, a DEL je tu negdje sa Švicarcima, barem ove momčadi iz vrha.

Prava ponuda

Iznad svih je, što se Europe tiče, KHL, u koji bi se Rendulić htio vratiti.

- Jasno, prva želja svakom sportašu trebala bi biti da igra u što boljoj ligi, pa tako i meni. Igram sada sezonu karijere, vjerujem da će mi to donijeti prave ponude, pa ćemo vidjeti. Doduše, ovdje u Mannheimu me žele potpisati, a meni doista nije loše ovdje.

Naš vlasnik glavni je i u Hoffenheimu, a vrijedi 16 milijardi dolara

Adler Mannheim branitelj je naslov Njemačke, ali još po nečemu predvodi DEL. Po plaćama igrača.

- Da, govore da Mannheim najbolje plaća, ali i da je jedan od klubova s najboljom logistikom. Imamo sjajnu dvoranu, SAP Arenu nazvanu po glavnom sponzoru kluba, a to je jedna od najjačih tvrtki u svijetu koja se bavi softwearima tako da sve žele imati na top razini, pa onda daju i veće plaće - priča Rendulić.

- Inače, vlasnik kluba je isti čovjek koji je vlasnik nogometnog bundesligaša Hoffenheima, samo što je svome sinu dao nas, odnosno hokejaški klub u ruke da upravlja njime.

Riječ je o Dietmaru Hoppu, jednom od osnivača SAP-a čije se bogatstvo procjenjuje na 15,9 milijardi dolara... (ij)

Bornin show s tri penala zaredom

Borna je do sadašnjih 26 golova stigao zabijavši i po dva u nekoliko utakmica, ali “požalio” se što mu se još nije dogodio hat-trick.

- Ma da, imao sam pet-šest utakmica s dva gola, ali taj treći nikako ne ide, s time da sam imao i po nekoliko stativa i prečki u tim situacijama. Baš me neće ha ha ha

U ovoj sezoni u DEL-u puno je toga “prvi put” u Rendulićevoj karijeri, pa bi tako i hat-trick bio prvi. Doduše, jedan je zabio, ali u raspucavanju penala, a to se službeno ne broji. No, taj show koji je Borna priredio protiv Bremerhavena zaslužuje pokoju riječ, ali i potražiti ga na YouTubeu. Bio je to “privatni” dvoboj s Slovencem Janom Urbasom iz suparničke momčadi.

- Je, je bilo je ludo, zabio sam tri penala zaredom, a i to mi je prvi put. Na prvom penalu sam znao što hoću i sve je bilo OK, onda je za drugi trener rekao “napravi isto”, ali nisam mislio da će golman opet nasjesti na istu foru, pa sam pucao izvana i iznenadio ga. I onda treći put je bio čisti freestyle. Rekao sam si “ajmo probat bekhend, možda prođe”.

I prošlo je...

- U KHL-u sam jednom od četiri penala zabio dva, ali tada nismo pobijedili, tako da su ova tri još vrednija. (ij)

BORNA OVE SEZONE

46 utakmica

45 bodova

26 golova

133 upućena udarca

+24 plus/minus statistika

9 golova s igračem više

6 pobjedničkih golova

15 minuta na ledu po utakmici

Linker
21. travanj 2024 01:57