HINA/Damir Senčar
SP U JUDU

HRVATI SE PRIPREMAJU U TOKAMACHIJU GDJE SU 2002. UGOŠĆENI VATRENI TIJEKOM NOGOMETNOG SP-A 'U Japanu su nas dočekali kao da smo Real Madrid'

Pet hrvatskih predstavnika ovoga će se tjedna boriti za medalje na Svjetskom prvenstvu u Tokiju.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 27. kolovoz 2019. 12:09

Posljednji tjedan kolovoza (25. do 31. kolovoza) donosi povratak Svjetskog judo prvenstva za seniore u kolijevku juda. Najbolji judaši svijeta tražit će put do naslova svjetskih prvaka u Tokiju nakon devet godina. Hrvatsku će predstavljati Barbara Matić (-70 kg), Karla Prodan (-78 kg), Ivana Šutalo (+78 kg), Dominik Družeta (-81 kg) i Zlatko Kumrić (-100 kg).

Nippon Budōkan naziv je dvorane u dijelu grada Chiyoda koja će za ovo SP ugostiti 841 judoku iz 148 država. Individualni dio SP-a trajat će sedam dana - svaki novi dan donijet će po jednu mušku i po jednu žensku kategoriju. Hrvatska reprezentacija se pripremala u Tokamachiju, gradu koji je veliki prijatelj Hrvatske, još od 2002. godine, kada su tamo ugošćeni najbolji hrvatski nogometaši, tijekom nogometnog SP-a u Japanu i Južnoj Koreji.

Tijekom posljednjih pet dana, hrvatski judaši su osjetili toplu dobrodošlicu, prijateljske pozdrave, doček vrtićke i školske djece na skoro svakom treningu, kao i primanje kod gradskih čelnika i prijatelja Hrvatske. Posebnu dobrodošlicu i želju za dobre rezultate izrazio je gradonačelnik Tokamachija na upoznavanju i druženju s japanskim novinarima.

- Fantastična dobrodošlica nas je dočekala u Tokamachiju, kao da je Real Madrid došao u njihov grad. Svi uvjeti, od smještaja, hrane do treninga su odlični i zaista smo počašćeni - sažeo je dojmove trener reprezentacije Tomislav Marijanović.

Ždrijeb nas nije mazio

Ništa manje pozitivan nije bio niti izbornik ženskih reprezentacija Vladimir Preradović:

- Sve je na iznimno visokoj razini, imamo sve što nam treba. Pripreme idu kako smo htjeli, a osim Barbarinih problema s ramenom, svi su zdravi. Ždrijeb nas nije mazio, ali to je Svjetsko prvenstvo. Za velike rezultate se uvijek mora svladati najbolje. Uz pravi pristup, imamo judaše i judašice koji imaju kvalitetu za dobar rezultat.

U Tokamachiju su našu reprezentaciju dočekali Sven Bjelan, koordinator za internacionalnu razmjenu s Hrvatskom Grada Tokamachi i član organizacijskog odbora za hrvatski kamp u Tokamachiju, te Naoya Takahashi, menadžer u gradskom uredu za promociju sporta.

Srijeda (28. kolovoza) za Hrvatsku donosi prvi nastup, kada Dominik Družeta nastupa u kategoriji do 81 kilogram. Europska bronca iz 2017. još uvijek pronalazi formu koja mu je u ožujku ove godine donijela zlato na Svjetskom kupu u Varšavi.

U četvrtak (29. kolovoza) na strunjaču će izaći Barbara Matić, najveći hrvatski adut za medalju. Međutim, ozljeda ramena je usporila pripreme te će Barbari trebati vrhunski dan da u Tokiju dođe do prve svjetske medalje.

U petak (30. kolovoza) Hrvatska će imati još dva snažna predstavnika. Nastupit će Karla Prodan u kategoriji do 78 kg i Zlatko Kumrić u kategoriji do 100 kilograma. Prodan u Tokio dolazi na krilima svoje prve bronce s IJF toura. Medalju je osvojila na domaćem, zagrebačkom Grand Prixu te na svojem prvom seniorskom SP-u može nastupiti potpuno rasterećeno.

Prilika za prekid niza

Zlatko Kumrić tri je puta u ovoj sezoni na velikim natjecanjima ostao nadomak medalje. U veljači je osvojio peto mjesto na prestižnom Grand Prixu u Parizu, a peti je bio i na Europskim igrama u Minsku te na Grand Prixu u Montrealu. Kumrić zasigurno ima kvalitetu za osvajanje medalja na najvećim pozornicama, a SP u Japanu sjajna je prilika za prekid nesretnog niza.

Posljednjeg dana natjecanja (subota, 31. kolovoza) za Hrvatsku će nastupiti Ivana Šutalo u kategoriji preko 78 kilograma. Šutalo je u tekućoj sezoni ostala nadomak medalje početkom godine na Grand Prixu u Tel Avivu, a peta je bila i na srpanjskom Grand Prixu u Montrealu.

Linker
20. travanj 2024 01:03