Carrolina Bajrić

 ALESSANDRO TORRINI
SP U BOĆANJU

Hrvatska osvojila pet od mogućih sedam medalja: Bajrić i Vojković u Francuskoj pozlatile svjetsko srebro

Vojković i Milićević su polufinale mješovitih štafeta izgubili od Francuza Amar i Abelfoa
Piše: Kristijan KlarićObjavljeno: 11. studeni 2023. 21:56

Hrvatski boćarski reprezentativci osvojili su pet od mogućih sedam medalja, najmanje jedno zlato, te po dva srebra i bronce, na Svjetskom prvenstvo koje se ovaj tjedan održava u francuskom Rumillyju.

U prvom finalu dana prva zlatna odličja pripala su hrvatskim reprezentativkama s obzirom na to da su Ria Vojković i Carrolina Bajrić osvojile naslov svjetskih prvakinja u štafetnom izbijanju. Vojković i Bajrić su u finalu s tijesnim, ali slatkim pogotkom prednosti 45(53):44(55) pobijedile aktualne europske prvakinje, Francuskinje Anaelle Barazzutti i Ophelie Armanet. Nakon što su prije dvije godine na SP osvojile srebro, izgubivši finale od francuske štafete koju je, uz Brazzuti, činila legendarna Barbara Barthet, Ria i Carrolina su ove godine osvojile prvi, povijesti naslov svjetskih prvakinja za hrvatsko žensko boćanje u štafetama.

image

Ria Vojković

ALESSANDRO TORRINI

Vojković pojedinačno srebrna

U drugom finalu, koje je odigrala Vojković, u svom premjernom nastupu na SP u disciplini pojedinačno klasično nije uspjela ponoviti uspjeh iz štafeta, te je uzela srebro. Ria je prvo u četvrtfinalu sa 13:4 savladala u tom trenutku aktualnu svjetsku viceprvakinju Švicarku Maude Rod, potom u polufinalu s uvjerljivijih 13:2 nadvisila Srpkinju Natašu Antonjak. No, u finalu je od naše reprezentativke s 10:7 bolja bila Valentina Basei koja je tako Italiji donijela četvrto uzastopno svjetsko zlato u ovoj disciplini. Vojković je pak za Hrvatsku osvojila prvu medalju u disciplini pojedinačno klasično nakon tri sušna SP, od francuskog Macona 2014. kada je Jelovica uzela zlato.

Carrolina Bajrić i Nikol Belasić su se na drugom uzastopnom SP plasirale u današnje finale i osigurale najmanje srebro. Bajrić i Belasić su u četvrtfinalu sa 13:2 pobijedile Švicarke Maude Rod i Sandrine Borgognon, potom su u polufinalu sa 11:4 savladale i Slovenke Tadeju Petrič i Anetu Fidel. Carrolina i Nikol su sinoć svoje sigurno srebro imale prigodu pozlatiti u finalu sa Turkinjama Eminom Dursun i Aysenur Baris.

Nives Jelovica je u četvrtfinalu preciznog izbijanja, s najboljim rezultatom Prvenstva, s uvjerljivih 28:3 pobijedila Kineskinju Wei Zhang. No u polufinalu Jelovica nije uspjela ponoviti preciznost iz četvrtfinala te je s uvjerljivih 22:6 izgubila od aktualne i dvostruke uzastopne svjetske prvakinje, Turkinje Buket Ozturk te joj je u rukama ostala ranije osigurana bronca. Nives je tako Hrvatskoj ponovno donijela odličje u ovoj disciplini također nakon tri uzastopna sušna SP, jer kolajnu u preciznom izbijanju nismo osvajali također od Macona 2014. kada je upravo Jelovica bila srebrna.

Ria Vojković i Marino Milićević su polufinale mješovitih štafeta sa 55(59):48(58) izgubili od Francuza Floriane Amar i Guillaumea Abelfoa. U tom su polufinalu Amar i Abelfo, koji su na koncu i osvojili naslov svjetskih prvaka, ostvarili svega pogodak manje od vlastitog svjetskog rekorda koji su postavili prije tjedan dana na Svjetskom kupu u francuskom St. Vulbasu.

Linker
09. svibanj 2024 01:28