Bozidar Vukicevic / Hanza Media / Hanza Media
STAR SAILORS LEAGUE

HRVATSKI JEDRILIČARI POSTALI APOSLUTNI HIT Naši osvajači medalja među samom kremom svjetskog jedrenja

Na natjecanju sudjeluje krema svjetskog jedrenja, a nagradni fond je 200 tisuća američkih dolara
Piše: Jutarnji ListObjavljeno: 20. rujan 2016. 14:38

Hrvatsko jedrenje je nakon dvije olimpijske medalje postalo hit. Zlatni Šime Fantela i srebrni Tonči Stipanović upravo su zbog sjajnih rezultata dobili pozivnicu za veliki finale Star Sailors League koji se četvrtu godinu zaredom održava na Bahamima.

Riječ je pozivnoj regati u klasi Zvijezda na kojoj sudjeluje krema svjetskog jedrenja poput Brazilca Torbena Graela, Amerikanca Paula Cayarda, Talijana Diega Negrija, Francuza Xaviera Roharta... SSL je jedan od rijetkih događaja u svijetu jedrenja koji ima i nagradni fond (200.000 dolara).

Tonči Stipanović je već lani iskusio regatno polje kod Nassaua. Ispao je u polufinalu i na kraju osvojio šesto mjesto. Nakon toga navukao se na Zvijezdu. Kupio je rabljenu jedrilicu i prije nekoliko tjedana u Splitu bio pobjednik Istočne hemisfere koju je organizirao njegov klub Mornar.

- “Štelu” obožavam jer je brod romantičan i jako lijepo jedri. Finalu se veselim jer je konkurencija strašna. Rijetko koja regata okupi toliko sjajnih jedriličara na jednom mjestu - ispričao je Stipanović, koji će na Karibima jedriti s flokistom Antom Šitićem.

debitira fantela Za Šimu Fantelu ovo će biti prvi nastup na Star Sailors League.

- Malo sam vagao jer ne volim na regate odlaziti nepripremljen, ali Stipanović me uspio nagovoriti - šali se Šime koji će na Bahamima jedriti s flokistom Antonijom Arapovićem.

Nije u pitanju nikakav razlaz s Marenićem, nego kilaža. U Zvijezdi je maksimalna težina oba jedriličara oko 200 kilograma, pa bi Igorovih i Šiminih 50-ak kg manje bilo prevelik hendikep.

- Nikad u životu nisam vozio Zvijezdu, pretpostavljam da je slična 470 - kaže Fantela.

Linker
30. travanj 2024 23:04