REUTERS/Arnd Wiegmann
I OVO JE VELIKI USPJEH

HRVATSKI MAJSTORI S MORA POSLJEDNJI NA ZIMSKIM OLIMPIJSKIM IGRAMA Jadranski bob pet sekundi sporiji od pobjednika: 'Ma oduševljeni smo!'

Piše: HinaObjavljeno: 19. veljača 2018. 15:12

Hrvatski bob dvojsed s pilotom Draženom Silićem i kočničarom Benediktom Nikpaljom zauzeo je posljednje, 30. mjesto na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, nakon tri održane vožnje za najbržim Kanađanima Justinom Krippsom i Alexanderom Kopaczom zaostali su 5.08 sekundi.

Naša je posada u sve tri vožnje ostvarila najslabije vrijeme, a u jedinom nastupu u ponedjeljak bila je za 2.03 sekunde sporija od Nijemaca Francesca Friedricha i Thorstena Margisa.

Silić i Nikpalj na kraju su svog nastupa za pretposljednjim Kinezima Jianom Jinom i Hao Shiom zaostali 1.69 sekundi.

Bio je ovo prvi nastup hrvatskog boba dvosjeda na ZOI, a Silića i Nikpalja u subotu i nedjelju očekuje i nastup u bobu četvrerosjedu u kojem će im se pridružiti Mate Mezulić i Antonio Zelić.

Nakon tri vožnje vodeći Kripps i Kopacz imaju samo šest stotinki bolje vrijeme od drugih Nijemaca Friedricha i Margisa, odnosno devet stotinki od trećeplasiranih, također Nijemaca Johannesa Lochnera i Christophera Webera.

Odlučujuća, četvrta vožnja nakon koje će biti poznati nositelji medalja na programu je od 14 sati. U četvrtoj vožnji nastupit će 20 najbržih posada iz prve tri utrke.

"Oduševljeni smo na kraju. Jučer smo bili malo deprimirani gledajući ostale posade jer smo znali i dobivati neke od onih koji su završile ispred nas pa smo mislili da možemo nadoknaditi neke nedostatke koje smo imali. Danas smo bili baš opušteni i uživali smo u nastupu na Igrama. Morate znati se preko 50 posada koje su kandidirale za dolazak u Pjongčang nije niti kvalificiralo za nastup", rekao je Silić.

"Drago nam je da smo ispisali povijest hrvatskog boba dvosjeda. Nadam se da neće stati na ovome i da je ovo tek početak. Sretni smo i zadovoljni što smo se spustili, naš primarni cilj je bio nastupiti na Igrama. Za više je potrebno više vremena, treninga, ulaganja, uvjeta, financija, slobodnog vremena... Nitko od nas nije plaćen za ovo, svi to radimo iz ljubavi. Za ništa na svijetu ovo ne bih mijenjao. Rezultat je dobar, onaj tko očekuje više je malo prezahtjevan. Jednom kad probate bob, to je kao droga, ne možete se skinuti s toga", izjavio je Nikpalj.

Silić i Nikpalj na kraju su svog nastupa za pretposljednjim Kinezima Jianom Jinom i Hao Shiom zaostali 1.69 sekundi. Bio je ovo prvi nastup hrvatskog boba dvosjeda na ZOI, a Silića i Nikpalja u subotu i nedjelju očekuje i nastup u bobu četvrerosjedu u kojem će im se pridružiti Mate Mezulić i Antonio Zelić.

"Očekujemo da ćemo u četverosjedu biti bolji, ali svatko iz posade je imao nekakvu ozljedu ove sezone, pa moramo vidjeti kako su se dečki oporavili. A i trener nam je rekao kako su potrebna barem tri tjedna samog treninga na ovoj stazi, dok ćemo mi imati samo tri dana. Treba što bolje odraditi vožnje, pa ćemo vidjeti što će to donijeti", zaključio je Silić.

REZULTATI:

1. Kanada (J. Kripps/A. Kopacz) 2:27.58

2. Njemačka (F. Friedrich/T. Margis) 2:27.64

3. Njemačka (J. Lochner/C. Weber) 2:27.67

4. Latvija (O. Melbardis/J. Strenga) 2:27.70

5. Njemačka (N. Walther/C. Poser) 2:27.71

----------------------------------------------

27. Brazil (E. Bindilatti/E. Martins) 2:30.71

28. Rusija (M. Andrianov/J. Selihov) 2:30.83

29. Kina (Jin J/Shi H) 2:30.97

30. HRVATSKA (D. SILIĆ/B. NIKPALJ) 2:32.66

Shiffrin odustala od nastupa u spustu

Američka skijašica Mikaela Shiffrin, kojoj su na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu predviđali osvajanje više medalja, neće voziti spust koji je na rasporedu u srijedu, objavila je američka reprezentacija u ponedjeljak.

Shiffrin "će preskočiti spust" kako bi se mogla koncentrirati na alpsku kombinaciju koja je prebačena s petka na četvrtak zbog loših vremenskih uvjeta, dodaje vodstvo američke reprezentacije na svom službenom profilu na Twitteru.

Održavanje kombinacije skijašica na Zimskim olimpijskim igrama koja se trebala održati u petak pomaknuta je za dan unaprijed te će se voziti u četvrtak zbog vremenske prognoze prema kojoj je najavljen jak vjetar za petak.

Norvežanin Lorentzen osvojio zlato na 500 m

Norvežanin Havard Lorentzen osvojio je u ponedjeljak na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu zlatnu medalju u brzom klizanju na 500 m postavivši olimpijski rekord, dok je iza njega sa stotinkom zaostatka ostao Južnokoreanac Cha Min-kyu.

Kližući nakon Cha koji je srušio olimpijski rekord s vremenom 34,42, Lorentzen je kroz cilj prošao s jednom stotinkom brže - 34,41 što mu je donijelo zlato. Kinez Gao Tingyu je osvojio broncu s vremenom 34,65.

Do sada najbolji Lorentzenov rezultat bilo je deveto mjesto iz 2011. u Svjetskom kupu. Ovo je deseta zlatna medalja za Norvešku od početka Igara.

Najbolje plasirani Nizozemac bio je Ronald Mulder, brončani iz Sočija prije četiri godine, na sedmom mjestu, dok je srebrni iz Sočija Jan Smeekens zauzeo tek 10. mjesto.

Brzo klizanje, 500 m, muški:

1. Havard Lorentzen (Nor) 34.41

2. Cha Min-Kyu (Kor) 34.42

3. Gao Tingyu (Kina) 34.65

4. Mika Poutala (Fin) 34.68

5. Daichi Yamanaka (Jap) 34.78

6. Joji Kato (Jap) 34.83

...

Linker
03. svibanj 2024 07:49