PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
FENOMENALNA OSJEČANKA

Donna: ‘Igram nevjerojatan tenis, a mogu servirati još bolje! Coco? Pa ni njoj nisu sudili aut, i što sad?‘

‘Osjećam podršku iz cijele Hrvatske. I nakon Wimbledona sam bila u Hrvatskoj, osjeti se‘
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 30. srpanj 2024. 16:31

Donna nacionale! Donna International! Ma, Donna Vekić je u Hrvatskoj ovih dana sve. I u Parizu. Iako se pamte samo medalje, najbolja hrvatska tenisačica ima sjajan tjedan na olimpijskom Roland Garrosu. Nakon što je Coco Gauff svladala 7:6 (7), 6:2, izborila je četvrtfinale te joj još dvije pobjede trebaju za slavlje olimpijskog odličja. Vrućina pokušava ubiti Donnu, ali neuspješno. Takvi su i pokušaji ostalih tenisačica, na čelu s drugom najboljom na svijetu. Donna je neuništiva.

- Okej na travi, ali niti ja nisam znala da mogu ovako dobro igrati na zemlji, ha-ha... Još samo da počnem bolje servirati - pričala nam je Vekić nakon svoje najveće pobjede u karijeri. Pojavila se kasnije nego što je uobičajeno, zatražila je dvadesetominutni predah prije druženja s novinarima.

- Morala sam izaći direktno u led. Kad me pitaju kako sam, odgovaram samo jedno - vruće!

Da, baš je bilo vruće rano popodne u Parizu. "Reel feel" temperature približavao se četrdesetici, a kad se dodaju emocije, prelazilo je i tu brojku.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

- I ja sam zaplakala - pričala nam je Daniela Jurak, volonterka rođena u Zagrebu, ali koja s roditeljima od sedamdesetih godina prošlog stoljeća živi u Parizu, s kojom smo čekali Donnu Vekić

- Zamolila sam šeficu da me malo pusti na meč, nisam mogla izdržati - dodala je.

Nitko ne bi mogao ostati led tijekom ovakvog meča. Olimpijske igre i olimpijski turniri uvijek donose nešto posebno, za dugo pamćenje i onih kojima tenis nije omiljeni sport.

- Čudo od meča. Težak prvi set, težak drugi set, cijeli meč. Trebalo mi je malo prilagođavanja jer smo se zagrijavali sa zatvorenim krovom, a za meč su ga otvorili. Bilo je jako vruće, loptice su letjele, ali s vremenom sam počela bolje reternirati i sve je bilo bolje.

Bolje, pa najbolje - jer piše se pobjeda.

- Emotivno ludilo, nemam drugih riječi. Gauff igra nevjerojatan tenis konstantno, a posebno na ovoj podlozi koja njoj odgovara više nego meni. Ovo je moj veliki uspjeh - pohvalila se Donna.

- Sigurno u Top 3 pobjede u mojoj karijeri definitivno. Coco na zemlji, ma ovo je moja najveća pobjeda u karijeri - zaključila je.

Još će veće značenje dobiti ako uz nju od sljedećeg tjedna bude stajala opaska: "Na putu do olimpijske medalje..."

- Snage za singl će biti, ne brinite se, ali parove ćemo otkazati - naglasila je.

I kako je krenulo, opet će biti prva u programu iako raspored u trenutku našeg razgovora nije bio objavljen.

- Kao da mene itko pita, haha - opet se nasmijala Donna koja je ovaj meč odigrala s novim detaljem na svojoj sportskoj opremi

- Imala sam i hrvatsku zastavu, jeste li vidjeli? Stavila mi ju je i poslala Aleksandra Dojčinović. Outfit je Donna Sport u suradnji s Aleksandrom - pohvalila se.

Ali s obzirom na to da je u svakom prethodnom podnevnom meču pobijedila, zašto se ne bi tako i nastavilo? Treba pronaći dobro i u zvizdanu koji napada, ali Donna odolijeva. I usput svojim srčanim i emotivnim tenisom podiže vlastitu popularnost u Hrvatskoj. Sudeći po društvenim mrežama i porukama koje stižu i do nas u Pariz, Donna Vekić nikada nije bila popularnija u Hrvatskoj. Olimpijska avantura samo se nalijepila na sjajni i srcedrapajući Wimbledon.

- Da, moram reći da nikada nisam osjećala ovakvu podršku iz cijele Hrvatske. I u danima nakon Wimbledona, kada sam došla u Hrvatsku, baš sam je osjetila. Cijenim to, jako, i puno mi znači. Drago mi je da je tenis, a pogotovo ženski tenis, ponovo na cijeni u Hrvatskoj.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Emocije, pobjede, velike pobjede... Sve nas je to navelo na pomisao da Donna proživljava najbolje tjedne u sportskom životu.

- Definitivno. Zadnjih dana igram nevjerojatan tenis. I duh olimpijske reprezentacije mi sigurno pomaže. U selu mi je jako lijepo, odlično. Uspjesi i druženja s hrvatskim sportašima me inspiriraju, međusobno se podržavamo, a to je jako važno. I podršku s tribina u ovom meču moram pohvaliti.

Meč je bio pun detalja, a najviše se pričalo o onome koji je gotovo rasplakao Gauff. Servirala je na 2-3, 30-40 u drugom setu, sudac je promijenio odluku i Donna je povela 4-2.

- Osjećam kao da me stalno varaju u ovoj igri. Događa se meni, događalo se Sereni. Zar stalno moram biti vlastita odvjetnica? - pričala je Coco Gauff nakon meča.

Mi smo upitali Donnu za komentar te situacije.

- Teško mi je komentirati, morat ću pogledati što se dogodilo. Tijekom meča sam to doživjela tako da sam dobila gem jer je "call" suca došao vrlo kasno. U drugom gemu istog seta je promašila servis i nisu sudili aut. I što sad? - još se jednom nasmijala Vekić na situaciju kakva se događa u tenisu i u kakvoj je najvažnije zadržati koncentraciju. Bez obzira na to u čiju korist ili na čiju štetu bude odluka.

- Naporno je bilo sačuvati fokus na igru jer su Francuzi specifični po svom navijanju i ekstremno su glasni. No ubrzo nakon toga su ponovo stali na moju stranu i pomogli mi - zaključila je Vekić priču 3. kola ženskog teniskog turnira.

Na redu je četvrtfinale. Dvije pobjede i eto medalje... Spremni smo.

Za plasman u polufinale hrvatska tenisačica će igrati protiv bolje iz dvoboja Ukrajinke Marte Kostjuk i Grkinje Marije Sakkari.

Linker
05. rujan 2024 19:26