Jana Pavalić

 HOO
OLIMPIJCI BY HRVATSKA LUTRIJA

Najmlađa Hrvatica u Parizu je na ‘školovanju‘ za Los Angeles 2028.: ‘Idem uživati u društvu najboljih‘

Još uvijek nisam svjesna da sam izborila nastup, čini mi se da sanjam, kaže mlada Stubičanka
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 16. srpanj 2024. 09:40

Mlada gornjostubička plivačica Jana Pavalić ostvarila je A olimpijsku normu za Igre u Parizu plasmanom u finale Europskog prvenstva u Beogradu na 50 metara slobodno s novim hrvatskim rekordom (24.67). Sedamnaestogodišnja Stubičanka bila je najbrža u svojoj skupini, isplivala je najbolje vrijeme polufinala, čime je poboljšala vlastiti nacionalni rekord za 10 stotinki, premašivši i granicu A norme za odlazak na Olimpijske igre u Parizu (24.70). U finalu utrke Jana je zauzela peto mjesto, dok joj je medalja izmaknula za samo šest stotinki. Uz Nikolu Miljenića i Jeru Hribara ona će predstavljati hrvatsko plivanje u Gradu svjetlosti i bit će najmlađa naša sudionica Igara.

Nasljednica Sanje Jovanović

Poslije nastupa u Beogradu, koji joj je bio kruna karijere u smislu uspjeha koji je ostvarila, Jana je nastupila i na juniorskom EP u Vilniusu, gdje još jednom i tko zna koji put pokazala da je gazdarica među svojim vršnjakinjama te da će - nastavi li plivati kako to već godinama radi - jednog dana biti vladarica svijeta i u seniorskoj konkurenciji u elitnim sprinterskim disciplinama. Ne treba biti previše mudar da bi se zaključilo da je ona legitimna nasljednica Sanje Jovanović, koja je godinama na svojim leđima nosila hrvatsko žensko plivanje.

- Još uvijek nisam svjesna da sam izborila nastup u Parizu, čini mi se da još uvijek sanjam - rekla je mlada Stubičanka nakon Beograda i Vilniusa i u toku priprema za odlazak u Pariz tijekom priprema koje sa svojim trenerom Ivicom Androićem odrađuje u Rijeci, gdje trenira u primjerenom olimpijskom bazenu za razliku od onog u kojem svakodnevno u neadekvatnim uvjetima trenira u svojem PK Olimp iz Zaboka.

image
RONALD GORSIC Cropix

- Idem u Pariz uživati u društvu najboljih na svijetu, idem na svoje prve Igre presretna što sam već sada uspjela ostvariti ono što je san svakog sportaša. Dat ću sve od sebe iako znam da neću biti u nekoj od glavnih uloga...

Nastavi li raditi kao dosad, njezin neosporni talent može izrasti do neslućenih visina te je ona, s obzirom na status jedne od najboljih u Europi i svijetu u svojoj dobnoj kategoriji, sasvim sigurno “materijal” za buduću osvajačicu velikih seniorskih, zašto ne i olimpijskih medalja.

Naravno, i ne treba biti previše mudar da bi se reklo da ona u Parizu neće (!) osvojiti olimpijsko odličje kojem se nada desetak naših sportaša ili sportskih kolektiva. Ovog trenutka sa svojim najboljim vremenom, koje je isplivala u Beogradu, ona je 19. na entry listi i morat će pokazati najbolje lice za plasman u polufinale elitne pedesetice.

Svjetska rekorderka na 50 metara slobodno, Sarah Sjöström (23.61), onda Katarzyna Wasick, Shayna Jack, Gretchen Walsh, Simone Manuel, Yufei Zhang, Qingfeng Wu... To su samo one najbolje koje će Jani biti konkurencija u Parizu i zasad su ipak na višoj razini, nego naša najbolja plivačica. No, mnoge od tih najboljih u njenim godinama nisu bile toliko brze kao Jana i ne treba sumnjati da će ona uskoro učiniti taj dodatni iskorak i na velikim seniorskim natjecanjima igrati jednu od glavnih uloga.

image

Jana Pavalić

Srednjoškolka

Pariz će Jani Pavalić biti tek vrhunska škola i iskustvo koje će doživotno pamtiti bez obzira na sve što će poslije, sigurni smo, ostvariti. Pred Zagorskom sirenom lijepi su dani, naročito kad za dvije godine završi srednju školu i ode na neko američko sveučilište u kojem će u idealnim uvjetima stasati u ponos hrvatskog plivanja, što je uostalom Jana već sada. Odavno našu mladu plivačicu salijeću lovci na talente, posebno s američkih sveučilišta.

Njezin brat Petar, također plivač, u sljedećoj školskoj godini odlazi na sveučilište u Philadelphiji. Sukladno vlastitim željama, željama svojih roditelja i svojeg trenera Ivice Androića, Jana je odlučila u Hrvatskoj završiti srednju školu, iako se već odavno imala priliku “otisnuti u bijeli svijet”. Takva je priroda stvari jer plivački menadžeri ne miruju.

Kad je riječ o Jani, naprosto nevjerojatno zvuči da njeno ime u rubrikama “nacionalni rekordi” stoji na svim, baš svim - dakle kadetskim, mlađejuniorskim, seniorskim, mlađeseniorskim i seniorskim - kategorijama u 50 i 100 metara slobodno i 50 metara leptir. Koliko je rekorda dosad popravila i smanjivala tuđa i vlastita najbolja vremena, ona se nikako ne može sjetiti. Ukupno ih drži 36 u svim disciplinama i kategorijama.

Lako je primijetiti, njena su ljubav sprinterske discipline i tu postoji potpuno prirodna usporedba s jednim drugim velikanom hrvatskog plivanja - Dujom Draganjom, koji je na 50 metara slobodno u Ateni osvojio srebrnu odličje, dok mu je zlato mu je izmaklo samo za jednu stotinku iza američkog plivača Garyja Halla (21.23). Prije “velemajstora” Draganje, od hrvatskih plivača samo je Đurđica Bjedov 1968. u Meksiku osvojila olimpijska odličja. Zlato na 100 i srebro na 200 metara prsno. Za zemlju koja je ipak pomorska i “plivačka”, to je zapravo jako malo i zato treba navijati za “malu” Janu da jednog dana - zašto ne već u Los Angelesu za četiri godine - tom malom popisu plivačkih zaslužnika doda još jedno ime.

- Svakako bih željela još nekoliko puta ići na Olimpijske igre. U plivanju uživam iako zbog njega gubim neke druge stvari u životu.

image

Lijepa hrvatska plivačka budućnost - Maro Miknić i Jana Pavalić

HPS

Kontinentalka lovi Splićane

To je Janin moto, plivanje je njezin život. Stvarno bi bilo lijepo da se imenima dvoje Splićana - Đurđičinu i Dujinu - doda i jedno “kontinentalno”. Da, bila bi to jedna lijepa priča u čije ostvarenje uopće ne treba sumnjati. Kada Jana 3. kolovoza ove godine u Paris La Defense Areni prvi put zapliva u kvalifikacijama ženske slobodne pedesetice i pokuša ući u polufinale, bit će to tek prvi njeni olimpijski zaveslaji, bit će to za nju samo priprema i uvertira u one Igre koje tek dolaze, na kojima će igrati vrlo ozbiljnu ulogu u raspodjeli odličja. U to nema sumnje.

Prije odlaska u Pariz, Jana će na zagrebačkim Sveticama nastupiti na PH, ali samo na stotki, “tek toliko da osjeti natjecateljski ritam”, kaže njezin trener Androić.

“...ne brini, pred tobom stoji život, stoji cijeli vijek, sedamnaest ti je godina tek...” kaže onaj stari bezvremenski ljubavni hit koji je najljepše otpjevao pokojni bard Ivo Robić.

Ne brini, Jana, tek ti je 17 godina i tvoje vrijeme tek dolazi i tek ćeš u Los Angelesu za četiri godine biti u najboljim plivačkim godinama.

Linker
17. srpanj 2024 10:33