Damir Martin

 © DETLEV SEYB/MYROWINGPHOTO.C
OLIMPIJCI BY HRVATSKA LUTRIJA

On nije isti veslač na Igrama i izvan njih, olimpijski krugovi iz njega izvlače sve

Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 22. srpanj 2024. 07:24

Prognoze u sportu vrlo često ispadnu jako nezgodna stvar premda ima utrka, utakmica i natjecanja u kojima je netko toliko dominantan da se čini kako može ostati bez konačne nagrade samo ako mu meteor padne na glavu. Ali s vremena na vrijeme i takvima se događaju porazi ili podbačaji i bez meteora. Ili ako situaciju gledamo s druge strane, događaju se čudesne pobjede mimo svih prognoza. Imali smo i mi sportaša koja “nisu mogli izgubiti” u najboljim danima svojih karijera, sportaša kao što su Janica Kostelić ili braća Sinković ili Sandra Elkasević.

U Tokiju ne bi ni nastupio 2020.

Damir Martin nije iz te kategorije, uostalom nema niti jedno svjetsko odličje u samcu i nije od onih koji na velika natjecanja odlaze u cipelama favorita. Nije to ni uoči Pariza. Ako ćemo objektivno, odnosno na temelju rezultata posljednje dvije godine, na listi favorita bi bili Nijemac Oliver Zeidler, dvostruki uzastopni i aktualni svjetski i europski prvak, pa Grk Stefanos Ntouskos, olimpijski pobjednik iz Tokija, srebrni na posljednja tri EP i četvrti prošle godine na SP, pa Nizozemac Simon Van Dorp, aktualni viceprvak svijeta i pobjednik drugog Svjetskog kupa ove sezone ispred Zeidlera ili Novozelanđanin Thomas Mackintosh, brončani s prošlogodišnjeg SP-a i pobjednik posljednjeg ovogodišnjeg Svjetskog kupa.

Znate li koliko je puta Damir Martin bio na postolju na nekom velikom natjecanju, a u veslanju su to svjetska i europska prvenstva i svjetski kupovi, nakon olimpijske bronce u Tokiju? Jednom, na posljednjem Svjetskom kupu u Poznanju ove godine kad je bio drugi. Prije toga je bio 6. na prvom Svjetskom kupu i 6. ali u B finalu na Europskom prvenstvu, odnosno ukupno 12. Ne, na temelju ovogodišnjih rezultata u niti jednoj projekciji neće biti gurnut u ulogu favorita, ali... Postoji veliko “ali”.

- Na temelju rezultata nisam među favoritima, ali kad se gledaju Igre situacija se mijenja - rekao je uoči odlaska u Pariz.

Situacija se dramatično mijenja. On ima olimpijsko srebro iz nezaboravnog finala u Riju 2016. kada su Novozelanđanin Mahe Drysdale i on prošli ciljnu crtu s istim vremenom - 6:41.34, a nažalost foto-finiš je odlučio kako će zlato završiti oko vrata Novozelanđanina, a srebro oko vrata Damira Martina.

Ni tada se nije očekivalo da će Drysdale i Martin voditi bitku za zlato, u toj ulozi se uz Novozelanđanina očekivao Čeh Ondrej Synek, čovjek koji je bio pet puta svjetski prvak u samcu, ali u tri pokušaja nije uspio osvojiti olimpijsko zlato (ima srebra iz Pekinga i Londona i broncu iz Rija.)

image

Damir Martin

DAMIR KRAJAC Cropix

Uoči Tokija 2021. godine? Dovoljno je reći da Damir Martin na tim Igrama ne bi nastupio ili bi nastupio nekonkurentan za vrh da nisu odgođene za godinu dana. Naime, u listopadu 2019. morao je na operaciju kuka i jednostavno ne bi imao dovoljno vremena da su OI održane u originalnom terminu u ljeto 2020. No, pandemija koronavirusa zaustavila je svijet, a njemu dala neophodno vrijeme da se pripremi za Tokio.

Više ne priča o zlatu kao cilju

Usput, malo je nedostajalo da u tom razdoblju digne ruke i oprosti se od veslanja. Srećom nije i uz pomoć svoje “male grupe velikih ljudi” u kojoj je ključnu ulogu uz trenere Srećka Šuka i Peru Kuterovca odigrala njegova obitelj pripremio je čudo koje nam je prezentirao u Tokiju. Nestvarnom završnicom finalne utrke doveslao je do svog trećeg olimpijskog odličja, drugog u samcu.
Srebro iz Rija dobilo je društvo u bronci iz Tokija, a razmišljanja o kraju karijere pala su u zaborav. Ma kakav kraj, odmah je pronašao novi cilj...

- Želim se u Parizu boriti za zlato u samcu i s olimpijskim zlatom zaokružiti i okončati karijeru.

Tri godine kasnije neće se ustručavati reći:

- Da sam osvojio zlato o Riju, pitanje je bih li nastavio. Da nisam osvojio medalju u Tokiju, pitanje je bih li nastavio.
Ne priča više samo o zlatu kao cilju, svjestan je bolje od svih nas kolika je konkurencija u muškom samcu i kako tu nitko, bez obzira na sve medalje u prethodnom razdoblju ne može reći “zanima me samo zlato ništa drugo”. Odnosno može, ali jedno je govoriti, a drugo osvojiti.

- U mojoj disciplini su 33 veslača i kad se to vidi crno na bijelom, stvarno je gusto. Još kad znaš da od tih 33 barem nas 15 može ući u A finale, jasno je da će već četvrtfinale biti jedna opaka eliminacijska utrka. Tako da se svaku utrku mora maksimalno odraditi i nadam se dobrim rezultatima.

image

Damir Martin

KOLEKTIFF Kolektiff

Puno toga su u njegovoj karijeri ispresijecale i poremetile ozljede i dugo nam je prvo pitanje prilikom svakog razgovora bilo “je li sve u redu sa zdravljem”. Posljednjih mjeseci smo gotovo prestali pitati jer napokon nema nikakvih zdravstvenih problema. Na početku priprema za olimpijsku godinu u svom je stilu rekao...

- Bacit ću “nuklearku” na sebe.

U prijevodu, bio je spreman iscrpiti i posljednji atom iz sebe kako bi se maksimalno pripremio za olimpijski nastup. Prije nekoliko dana je rekao...

- To sam i napravio. Bez nekog preuveličavanja, mislim da sam u najmanju ruku isto spreman kao što sam bio u Riju, iako naravno osam godina stariji. Stvarno sam dao maksimum u ovim pripremama.

I sad to treba pretočiti i pokazati u Parizu na koji danas gleda...

- Kao na svoju posljednju veliku priliku za olimpijsku medalju, a to doživljavam kao bonus, ne kao opterećenje.

Prošao sve, i dobro i loše

U samac je sjeo 2015. godine jer je morao. Četverac na pariće s kojim je osvojio olimpijsko srebro u Londonu, dva svjetska zlata i broncu, raspao se i on je bio na početku neizvjesne avanture. Vrlo brzo je pokazao da ima mjesto među najboljim skifistima, osvojio je dva europska zlata, a kruna je došla u Riju. No, kod njega nikad ništa nije moglo lako pa su vrijeme između Rija i Tokija obilježile ozljede, borba, vraćanje... I opet je iz toga izašao kao pobjednik i osvojio olimpijsku broncu.

Od kad je krenuo u avanturu u samcu prošao je i osjetio sve, i dobro i loše, a nas je naučio da kad su Olimpijske igre i Damir Martin u pitanju zaboravite papir i sve rezultate ostvarene na nekom natjecanju koje se ne odvija “pod krugovima”.
Damir Martin na Igrama i izvan njih nije isti veslač. Igre iz njega izvlače najbolje, izvlače sve i kako god završila priča u Parizu i prije prve utrke možemo biti sigurni da će tako biti i ovaj put.

4. NASTUP NA OI

London 2012.

SREBRO - četverac na pariće

Rio 2016.

SREBRO - samac

Tokio 2021.

BRONCA - samac

Linker
22. srpanj 2024 07:24