Domagoj Duvnjak

 TOM DUBRAVEC Cropix
CIJELA ZEMLJA U TRANSU

Potresena Hrvatska pred najvećom preprekom na Igrama, Duvnjak poručuje: ‘Sada su još bolji i jači‘

Danas u 11.00 sati u 3. kolu olimpijskog turnira rukometaši igraju protiv Njemačke
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 31. srpanj 2024. 09:38

Njemačka gori, dvije pobjede u prve dvije utakmice, jedna od njih velika protiv Švedske. To što su dobili Japan lako, nije neočekivano, prebili su ga i u pripremama. I sada imaju protiv Hrvatske onakvu situaciju kakvu smo mi imali protiv Slovenije. Ušli smo s dva boda više, imali šansu za 4 boda plusa, imali šansu za bolji skor, ali ništa od toga nismo uspjeli i sada se moramo ‘vaditi‘, a malo je pravih velikih prilika za to osim Japana ovdje.

Pomlađena reprezentacija

Njemačka ovdje u Parizu izgleda bolje. Izgleda vrlo uvjerljivo, sigurno, znatno bolje pripremljena i puno poletnija nego što je to bilo tijekom prošle sezone kada smo je dvaput dobili. Domagoj Duvnjak koji s njima stalno igra u Bundesligi to najbolje zna iz prve ruke.

Da izgledaju odlično, znatno bolje djeluju nego na zadnjim susretima protiv nas. Mislim da su već na priprema dali do znanja da će tako izgledati. Pomladili su selekciju, a opet tu ima iskusnih igrača koji vuku glavne konce. I dalje im je obrana s Wolffom iza forte, to rade odlično i ona je pokretač svega.

Dosta su pomladili tim.

- To su sve odlični igrači koji igraju Bundesligu. Novi je Grgić nakon sjajne sezone koji se odlično nadopunjuje na Kostera. Ljevak Uscins igra sjajan turnir, imaju iskustvo Golle, Hafner koji je tu jer se ozlijedio Semper, a možda je najviše prošao, pa Kolbachera, Knoora. Imaju problem s krilima, jer Horke je ozlijeđen, samo je Mertens na lijevom krilu, desno zbog obrane koriste Steinerta. Djeluju jako moćno i čeka nas teška utakmica. Da, potvrđujem, bolji su nego nedavno u Kolnu i Hannoveru..

A možemo li mi ustati s poda?

- Ja vjerujem da možemo, makar je definitivno da neke stvari u obrani moramo popraviti, kao i koncentraciju da nam se ne događuju pogreške koje nas skupo koštaju na kraju – zaključio je Duvnjak.

Nijemci su u transu, lak su i njemački novinari iznenađeni igrom koju pokazuju na turniru.

- Ustali smo u pola pet prije Japana, jer smo igrali u devet. To je jako dobro funkcioniralo, ali ipak je dobro što nemamo toliko ovakvih utakmica. Uscins nam u dvije utakmice skoro nije pogriješio. Jako sam zadovoljan. Izgubili smo posljednje dvije utakmice protiv Hrvatske. Na domaćem Europskom prvenstvu u siječnju i u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Moramo odigrati barem jednako dobro kao protiv Švedske, to je jedini što mogu reći o utakmici koja slijedi – kaže izbornik Gilslasson.

Više ne trebamo sanjati da možemo postati prvi, već to možemo postaviti kao realan cilj u skupini. Naravno, samo ako iz utakmice u utakmicu pružamo iste izvedbe. Ne treba misliti da će svaka utakmica ovako proći, ali s ovakvim pobjedama raste samopouzdanje.

Da, bit će to za nas jako teška utakmica, skoro bez prava na kiks, skoro…

Uvijek će sanjati kako se revanširati za Lisabon i Atenu

Dvije od tri najvažnije utakmice u svojoj povijesti Hrvatska je dobila protiv Njemačke - 2003. u finalu SP u Portugalu i 2004. u finalu OI u Ateni. Tradicija kaže da su Nijemci bolji u prijateljskim dvobojima koji su svi osim dva igrani u Njemačkoj, dok je u službenim dvobojima bolja Hrvatska, uz dodatak da smo posljednja dva na SP izgubili. No, zlata koja smo im uzeli u Portugalu i Ateni nikad nam nisu oprostili.

Dobili smo ih ove godine u siječnju u Kölnu, nažalost prekasno da bismo popravili loš dojam s Eura. No, pobjeda u njihovom dotad neosvojivom hramu u Kölnu se pamti, posebno 22 obrane Dominika Kuzmanovića. Dobili smo ih u ožujku na kvalifikacijama za OI, lako u njihovom Hannoveru, ali to ne znači da će biti lako u Parizu. (drp)

Hrvatska - Njemačka

SLUŽBENE UTAKMCE

14 10 1 3 362:346 (+16)

UKUPNO

32 utakmice

14 pobjeda Hrvatske

4 egala

15 pobjeda Njemačke

SKUPINA A

1. KOLO: Španjolska - Slovenija 25:22, Hrvatska - Japan 30:29, Njemačka - Švedska 30:27; 2. KOLO: Japan - Njemačka 26:37, Slovenija - Hrvatska 31:29, Švedska - Španjolska 29:26.

TABLICA

1. Njemačka 2 2 0 0 67:53 4

2. Švedska 2 1 0 1 56:56 2

3. Španjolska 2 1 0 1 51:51 2

4. Hrvatska 2 1 0 1 59:60 2

5. Slovenija 2 1 0 1 53:54 2

6. Japan 2 0 0 2 55:67 0

U 3. kolu igraju (srijeda): Hrvatska - Njemačka (11.00), Španjolska - Japan (14.00), Slovenija - Švedska (16.00).

O protivniku

Koster, Knorra, Golle i Wolffa

Njemačka možda danas nema toliko klase, ali puca od siline i to je najčešći način na koji pobjeđuje. To je rezultat činjenice da momčad dolazi iz najnapornije i najjače svjetske lige. Ona ima svojih ekstra detalja samo u dva slučaja.

Prvi i osnovni je Andreas Wolff novi vratar Kiela koji je među najboljim vratarima Europe danas. On je taj koji može dignuti momčad nekad više od samog izbornika Alfreda Gislassona trenera velike karijere sa dva vrha iste, prvi u Magdeburgu, a kasnije u Kielu s kojima se popeo na europski tron.

Drugi razlog njemačke kvalitete je Juri Knoor sjajni srednjak RN Lowena, igrač koji pokreće sve, izuzetno snažan, prodoran, dobrog šuta. Knorr je sin nekdašnjeg njemačkog reprezentativca Thomasa koji je bio najbolji strijelac prvog Eura koji je 1994. održan u Portugalu.

Ostatak momčadi je dobar, ali ne klasni. I bitno ga je pomladio Afred Gislasson s mladićima koji su bili svjetski juniorki prvaci, a među njima najviše se ističe ljevak Usins i odlični mladi vratar Lowena Spath. Sada su dodali Grgića i izgledaju znatno poletnije nego na prethodna dva susreta s njima ove godine.

Ključni igrači momčadi su pivot Flensburga Golla, kojeg nadopunjuje iskusni sjajni realizator Kolbacher. Na krilima više nema Geinsheimera i Groetzkog, tu su sada Mertes i Steinert Steinert koji je inače vanjski igrač, ali priučeno krilo najviše zbog obvrane. Udarni vanjski igrači su lijevo izuzetno talentirani Koster uz spomenutu ekstra dvojku treći koji pretendira postati svjetska klasa što dokazuje i činjenica da će dres Gummersbacha zamijeniti s dresom Kiela. Desno je uz Uscinsa iskusni Hafner iz tima koji je sa Sigurdssonom bio prvak Europe 2016. godine u Poljskoj.

Njemačka je jako dobro posložen tim i usprkos jakim kritikama Gislasson iz momčadi vadi maksimum. I makar nije osvojio medalju na Euru, produžili su mu ugovor svjesni da je to najbolje rješenje za njih u ovom trenutku. I on to pokazuje. (drp)

Linker
05. listopad 2024 07:40