BERTRAND GUAY Afp
POBJEDNIČKI U FINALE

Takve smo ih navikli gledati: Braća Sinković pokorila konkurenciju i istaknula kandidaturu za zlato

Ako je prije natjecanja u Parizu i bilo nekih sumnji, sada ih više nema - trofejna hvatska braća su u top formi
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 31. srpanj 2024. 11:31

Braća Valent i Martin Sinković pobjednički su uplovili u svoje četvrto uzastopno olimpijsko A finale. Nakon što su bili srebrni u Londonu 2012. u četvercu na pariće u društvu Damira Martina i Davida Šaina, zlatni u Riju 2016. u dvojcu na pariće i zlatni u Tokiju 2021. u dvojcu bez kormilara, u Parizu će se boriti za još jedno olimpijsko odličje, ponovo u dvojcu ‘bez‘.

Prema prikazanom u kvalifikacijama i polufinalu, ponovo su i u ulozi u kojoj su godinama bili na svakom velikom natjecanju - favoriti ne samo za jednu od medalja, nego za zlato. Hoće li ga osvojiti ili ne znat ćemo 2. kolovoza, na Valentov 36. rođendan.

Braća Sinković su nakon pobjede u kvalifikacijskoj skupini ispred Rumunja, europskih viceprvaka ove godine, pobjedu ostvarili i u polufinalu, sada ispred aktualnih svjetskih prvaka u ovoj disciplini, Švicaraca Romana Rööslija i Andrina Gulicha. Kao treći su u A finale prošli Španjolci Jaime Canalejo Pazos i Javier Garcia Ordonez.

Sinkovići su osim početnih 300-400 metara cijelu utrku proveli u vodstvu, niti jednog trenutka njihovo prvo mjesto nije bilo ugroženo i time su poslali jasnu poruku suparnicima. Njihovo pobjedničko vrijeme je 6:29.98, Švicarci su utrku završilo s vremenom 6:32.18, a Španjolci sa 6:36.30.

Najbrži u drugoj skupini i ukupno najbrži u polufinalu bili su mladi Rumunji Florin Arteni i Florin Sorin Lehaci s vremenom 6:29.86. To je posada koja je sastavljena ove godine i uoči Olimpijskih igara su nastupili samo na Europskom prvenstvu gdje su osvojili srebro. Na ovim Igrama nastupaju i u osmercu.

Arteni i Lehaci u kvalifikacijskoj utrci u Parizu nisu bili nikakva prijetnja našem dvojcu, zapravo su bili sporiji nego su Sinkovići očekivali, no Valent Sinković je odmah rekao "polufinale je nešto drugo i tek trebamo vidjeti kakvi će tamo biti".

Bili su brzi i ostavili iza sebe Britance Olivera Wynne-Griffitha i Toma Georgea, koji su u Pariz došli kao glavni favoriti budući da nakon prošlogodišnjeg svjetskog i europskog srebra ove godine nisu izgubili niti jednu utrku, a pritom su osvojili dva Svjetska kupa na kojima su nastupili te europsko zlato. Britanci su imali vrijeme 6:31.56, a kao treći iz ove skupine su prošli Irci Ross Corrigan i Nathan Timoney (6:32.22), brončani na SP-u prošle godine.

Linker
31. srpanj 2024 11:44