Drago Sopta/CROPIX
SVJETSKI REKORD

Hrvatski veslači na SP-u prvi u povijesti 2000 metara prošli za manje od šest minuta!

Da priča bude bolja, Sinkovići su tek ove sezone potpuno prionuli radu u dvojcu na pariće i to silom (ne)prilika
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 30. kolovoz 2014. 18:40

Braća Valent i Martin Sinković od petka su vlasnici svjetskog rekorda u dvojcu na pariće. Hrvatski su reprezentativci u polufinalu Svjetskog prvenstva u Amsterdamu postali prvi par u povijesti koji je stazu od 2000 metara “riješio” ispod magične granice od šest minuta. Novi rekord iznosi točno 5:59.72, što je za četiri sekunde bolje od dosadašnjeg najboljeg vremena kojeg su postavili Francuzi Jean-Baptiste Macquet i Adrien Hardy i koji je odolijevao punih osam godina. Sve dok se nisu pojavila braća Sinković.

- Osjećaj? Fenomenalno je biti svjetski rekorder - presretnim se glasom javio stariji brat, Valent dok je još satima poslije utke odgovarao na brojne SMS čestitke koje su sletjele na mobitel. - I po tome se vidi koliko smo veliku stvar napravili.

Da priča bude bolja, Sinkovići su tek ove sezone potpuno prionuli radu u dvojcu na pariće i to silom (ne)prilika. Inače su članovi našeg četverca na pariće koji je proteklih godina osvojio dva naslova svjetskih prvaka, Svjetske kupove i srebro na Olimpijskim igrama u Londonu. No, ozljeda Valenta Sinkovića, pa potom i Damira Martina uvjetovali su “mirovanje” četverca ove sezone, a braća su, logično, odlučila okušati se zajedno u paru. I to je bio apsolutno pun pogodak.

Skoro kao od šale, osvojili su dvije regate Svjetskog kupa i na Svjetsko prvenstvo u Nizozemsku stigli kao favoriti. Taj su status opravdali ovim rezultatom. Koliko su, pak, sigurni u sebe i koliko su zapravo dobri u onome što rade, govori činjenica da su rušenje svjetskog rekorda - očekivali.

- Vidjeli smo po vremenima na treninzima da je ova staza jako brza i da se s povoljnim vjetrom može svašta napraviti. I zato kad smo u petak došli na stazu i vidjeli da puše “mit” vjetar, zajedno s trenerom Nikolom Bralićem smo rekli “idemo po rekord”. Od starta smo krenuli punom snagom, znali smo da ćemo kako god biti prvi, ali rijetke su prilike da imamo savršene uvjete i zato ih nismo htjeli propustiti i nismo se štedjeli.

Kada su prošli ciljem sat je stao na spomenutih 5:59.72, ali slavlje još nije moglo početi. - Iza nas je veslala druga polufinalna skupina i strepili smo da nas netko od tamo ne ‘skine’ odmah. Jer to nam se dogodilo u Luzernu s četvercem, izveslali smo svjetski rekord, a 10 minuta kasnije Rusi su išli još brže.

Ovoga puta nije bilo bržih, svi ostali su išli preko šest minuta, a onda… - Onda smo počeli slaviti!

Međutim, Martin i Valent nisu dovršili posao, a to znaju i sami. - Ako u nedjelju ne osvojimo zlato kao da nismo ništa napravili. Imamo svjetski rekord, a u nedjelju idemo po svjetski naslov - s puno samopouzdanja, ali potpuno opravdanog i zasluženog, najavio je Valent.

Finale je u nedjelju u 13 sati na regatnoj stazi Bosbaan u Amsterdamu. Novi svjetski rekord? Kada su braća Sinković u pitanju, sve je moguće…

Linker
20. travanj 2024 17:02