FABRICE COFFRINI AFP
'SVE JE SUPER, A SAD - DERANJE!'

HRVATSKO SKIJANJE OPET IMA ADUTA U BORBI ZA POSTOLJA U SVJETSKOME KUPU Filipu Zubčiću uspjelo nešto što nije nikome još od dominacije Ivice Kostelića

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. veljača 2020. 16:46

Filip Zubčić (27) i dalje juri s gasom do daske i oduševljava gdje god se pojavi. U Adelbodenu je drugim mjestom u veleslalomu prvi put u karijeri skočio na postolje, nastavio je serijom sjajnih rezultata u slalomu s visokim startnim brojevima, a u nedjelju je četvrtim mjestom u Garmisch-Partenkirchenu potvrdio da je jedan od najboljih veleslalomaša svijeta. Ako je itko sumnjao.

Ivica Kostelić definitivno nije. Najveći hrvatski skijaš svih vremena samo je koju minutu nakon utrke na društvenim mrežama napisao kako je ponosan na Zubu i kako mu je zadovoljstvo gledati njegov napredak.

“Always outnumbered, never outgunned”, dopisao je Ivica rečenicu koju često koristi.

Maksimalan rizik

Uvijek u manjini, nikad nadmašeni. Zubčić je bio jedini naš skijaš na startnoj listi, ali skijaš s kojim Hrvatska opet ima aduta u borbi za postolja u Svjetskom kupu. U nedjelju mu je to postolje za dlaku izmaklo, točnije za 11 stotinki koliko je brži bio Leif Kristian Nestvold-Haugen na trećem mjestu. Ali, nakon drugog rezultata u karijeri, ni Filip ni itko oko njega nije time razbijao glavu.

- Da, malo je falilo do postolja, ali nismo nimalo tužni, uopće ne žalimo jer sve kaj je Top 10 je super, a četvrto mjesto je fenomenalno - javio se Filip iz Njemačke.

Zagreb, 050120.
Najbolji svjetski slalomasi sudjeluju u tradicionalnoj 14. Audi FIS utrci Svjetskog skijaskog kupa Snjezna kraljica 2020. na zagrebackom Sljemenu.
Na fotografiji: Filip Zubcic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / Damir Krajac / CROPIX CROPIX
Filip Zubčić

Prvu je vožnju okončao na devetom mjestu, a u drugoj se s najboljim vremenom uspeo za pet stepenica.

- Prvi lauf je bio super, stvarno sam dobro skijao. Istina, napravio sam jednu greškicu i mislio sam da sam više izgubio, ali ispalo je dobro s te 63 stotinke zaostatka za prvim. A onda sam se u drugom laufu bacio na glavu, baš sam maksimalno riskirao, super sam se osjećao, osjećao sam da mogu i, eto, na kraju sam čak imao i najbolje vrijeme u drugom laufu.

Uletio je u cilj s velikih 65 stotinki prednosti pred dotad vodećim domaćim predstavnikom Stefanom Luitzom i onda iz udobne fotelje promatrao kako sljedeća četvorica imaju slabiji rezultat. Tek kad je u cilj ušao Alexis Pinturault, konačni pobjednik, morao mu je prepustiti tron.

- Uvijek je dobro tamo dolje sjediti i biti u neizvjesnosti, ne znati koji ćeš završiti. U biti, mislio sam da će me Henrik Kristoffersen do kraja skinuti, a da će Nestvold-Haugen zeznuti, ali bilo je obrnuto, a i bolje da je ispalo tako. Ma, odličan rezultat, super smo odradili posao.

Prvi put u karijeri je bio na izvlačenju brojeva dan ranije, prvi je put startao među najboljih 15.

- Da, i dobio sam najlošiji mogući broj, ha-ha. Ali opet puno bolji nego kaj sam prije imao i to je super.

Koliko mu je taj broj 15 na kombinezonu pomogao na stazi koja nije izgledala kao da je idealne kvalitete?

- Staza je zapravo dobro izdržala, jedino mi je bilo žao što nije išla od vrha jer je i gore bilo dobro, mogla je komotno ići od vrha. Ne znam zakaj to rade, ali dobro... Bacili su puno soli, padala je lagano i kišica, tako da je to bila odlična kombinacija, stvorio se kompaktni snijeg. Slovenac Štefan Hadalin je startao s brojem 56 i rekao je da mu je super bila staza. Možda je bila malo grbavija, ali ja volim skijati u takvim uvjetima, to mi baš odgovara.

Alpine Skiing - Alpine Skiing World Cup - Men's Giant Slalom - Kranjska Gora, Slovenia - March 9, 2019   Croatia's Filip Zubcic in action   REUTERS/Borut Zivulovic - RC162E0301B0
REUTERS/Borut Zivulovic
Filip Zubčić

U životnoj formi

U slalomu je s tri Top 20 plasmana i jednim 21. mjestom u posljednje četiri utrke značajno popravio startni broj. Na početku sezone je startao sa 70, od sljedeće će utrke već biti među 30 najboljih. U veleslalomu je već četvrti put ove sezone u Top 10. Čini se da mu jednostavno u ovom trenutku sve ide od ruke.

- Ajmo reći da sam trenutno u životnoj formi iako se nadam da će to biti još bolje u budućnosti jer uvijek može bolje. Ma, već sam na početku sezone rekao da se super osjećam, da smo sve u pripremnom periodu napravili bolje i pametnije nego prije. Dosta smo testirali i skije ove sezone, posvetili smo se tome i odlično smo i taj dio posložili, a lani to i nije bilo tako dobro. Iskusniji smo, prije smo se možda i opekli u nekim stvarima, ali sve je to škola.

I evo ga nakon pet veleslaloma ove sezone na četvrtom mjestu u poretku ove discipline. U ukupnom, pak, redoslijedu ima 257 bodova, što je najbolji učinak jednog hrvatskog skijaša još od Ivice Kostelića 2013.

- Lijepo je to vidjeti. Baš sam gledao maloprije, ranije sam se uvijek tražio oko 20. mjesta, a sad gledam “uuu četvrti sam, na vrhu sam”. Dobro je, ostala su još četiri veleslaloma do kraja, tako da se tu još svašta može dogoditi. Idemo jako dalje, prvo slalom i paralelni veleslalom u Chamonixu, pa onda u Japan.

Zagreb, 060119.
10. izdanje muskog slaloma Svjetskog skijaskog kupa na Sljemenu.
Na fotografiji: Filip Zubcic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Nemam što kalkulirati

Još jedna važna stvar u ovoj sezoni je Filipova sjajna fizička pripremljenost koja sve više dolazi do izražaja u utrkama.

- Istok Rodeš i ja smo zajedno “trenkali” i stvarno smo se obojica fenomenalno pripremili. On, na žalost, trenutno nije na skijaškoj razini na kakvoj smo se nadali da će biti. Možda je imao i malo prevelika očekivanja od siječnja, ali dobro, ima još tri slaloma plus finale, tako da se sve još može izvući - sjetio se Zubčić reprezentativnog kolege i velikog prijatelja.

Ono u što možete biti sto posto uvjereni je da ćete i u sljedećim utrkama Filipa gledati kako se niz stazu spušta bez imalo kalkulacija.

- Sve mi paše u ovom trenutku, tako da nemam kaj kalkulirati. Stvarno se osjećam super na skijama, samopouzdanje je tu, tako da samo treba “derati”. Ako kalkuliraš u Svjetskom kupu, to nikad nije dobro, onda završiš tamo negdje na 20. mjestu. Možda...

FILIPOVI TOP 10 PLASMANI

Alta Badia 2014. veleslalom 7. mjesto

Beaver Creek 2017. veleslalom 8. mjesto

Alta Badia 2017. paralelni veleslalom 8. mjesto

Bansko 2019. kombinacija 8. mjesto

Beaver Creek 2019. veleslalom 8. mjesto

Alta Badia 2019. veleslalom 10. mjesto

Adelboden 2020. veleslalom 2. mjesto

Garmisch-Partenkirchen 2020. veleslalom 4. mjesto

Pinturault donio Francuskoj 150. pobjedu

Organizatori su zbog visoke temperature odlučili nešto skratiti stazu, a u takvim se uvjetima najbolje snašao Alexis Pinturault koji je donio Francuskoj jubilarnu 150. pobjedu u Svjetskom kupu. Od tih 150, on je zaslužan za 27.

Alpine Skiing - FIS Alpine World Ski Championships - Men's Alpine Combined - Are, Sweden - February 11, 2019  First placed FranceÕs Alexis Pinturault celebrates on the podium   REUTERS/Leonhard Foeger - RC133D0B4680
REUTERS/Leonhard Foeger

U nedjelju je bio 16 stotinki brži od Švicarca Loica Meillarda koji je bio u vodstvu nakon prve vožnje. Prvu pobjedu na kraju nije dočekao, a ovu mu je četvrto postolje u karijeri, baš kao i trećeplasiranom Norvežaninu Leifu Kristianu Nestvold-Haugenu. Slovenac Žan Kranjec je bio peti, ali je zadržao vodstvo u poretku veleslaloma, a na vrhu ukupnog redoslijeda je i dalje Henrik Kristoffersen.

Linker
03. svibanj 2024 21:16