Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
SN KROS

I NAJBOLJI HRVATSKI DUGOPRUGAŠ NEKADA JE BIO SUDIONIK SN KROSA 'Tati sam prepustio planove, a ja treniram, šutim i trpim'

DINO BOŠNJAK Negdašnji pobjednik Krosa Sportskih novosti, danas najbolji hrvatski dugoprugaš, nada se nastupu na EP-u u Berlinu i ispunjavanju olimpijske norme
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 12. travanj 2018. 14:27

Jednu od prvih pobjeda u karijeri ostvario je na Krosu Sportskih novosti. Naravno da je još uvijek dobro pamti.

- To je bilo vrijeme kad se Kros još održavao na Jarunu, bio sam četvrti razred i pobijedio u konkurenciji petih. To je bio početak jedne lijepe priče - prisjetio se Dino Bošnjak (24), trenutačno najbolji hrvatski dugoprugaš, dečko koji nas je 2013. razveselio broncom na 10.000 metara na Europskom juniorskom prvenstvu u Rietiju.

Ljepše na Jarunu

- Moram priznati da mi se nije svidjelo kad je Kros prebačen na Bundek, nekako mi je Jarun bio draži. Lijep je i Bundek, ali Jarun mi ima neku posebnost. Nisam nešto previše nastupao, negdje do sedmog razreda, a nakon toga samo staza - dodao je Dino.

Kros SN smatra idealnim natjecanjem za klince koji tek otkrivaju čari sporta.

- Smatram da svako dijete treba isprobati Kros SN. Koliko pamtim, kad sam ja trčao, u svakoj je kategoriji bilo između 400 i 500 djece. Vjerujem da svi trebaju osjetiti taj žar na startu kad, gdje god se okreneš, vidiš masu djece koja jedva čekaju da polete. Zbilja je to poseban osjećaj, nikad nigdje nisam doživio tako nešto osim na Krosu SN. Ne može se ništa uspoređivati s time.

Ove se godine, u subotu 21. travnja, Kros SN održava 35. put, a velika je novost što ćemo prvi put imati i utrku građana na četiri kilometra, otvorenu za sve.

- To mi je super, sviđa mi se ta ideja. Kad već ima mjesta, zašto se ne bi organizirala i jedna takva utrka? Vjerojatno bih i sam nastupio, ali na žalost neću moći jer već dan kasnije imamo Prvenstvo Hrvatske na 10.000 metara u Zadru.

Samo atletika

A nakon Zadra ga čeka još puno izazova, sezona bi mogla biti vrlo zanimljiva.

- Okvirni plan za ovu godinu je nastup na EP u Berlinu, ali još ne znam u kojoj disciplini, što je tata i trener isplanirao. Trebalo bi biti ili 5.000 ili 1.500 metara, to prepuštam njemu. Odrađujem treninge, zdrav sam, šutim i trpim - smije se Dino i optimistično dodaje:

- Malo sam stagnirao u posljednje vrijeme, ali zbilja vjerujem da bi ovo trebala biti sezona u kojoj će neki rezultati iskočiti. Mislim da neće biti nikakvih problema s normom za EP, mogao bih biti blizu i na 10.000 metara već sada u Zadru. Staza je u redu, ali ovisit će dosta toga o vremenu.

Dino je lani na Hanžekovićevu memorijalu postao peti Hrvat koji je istrčao 3.000 m ispod osam minuta (7:57.57), a završio je sezonu i s najboljim rezultatima na 1.000 m, 1.500 m i cestovnih 10 km. Dobar je, dakle, i na srednjim i na dugim prugama, a dugoročni je cilj da u jednoj od disciplina uhvati olimpijsku normu.

- Svakom je sportašu to glavni cilj, ali stvarno se trudim ne razmišljati više tako daleko jer me uvijek nešto zezne, dođe neka ozljeda. Zaspiš zdrav, probudiš se ozlijeđen.

Za razliku od nekih svojih kolega koji, paralelno uz atletiku, studiraju ili rade, Bošnjak je u potpunosti posvećen sportu.

- Koncentriran sam isključivo na atletiku. Budući da živim u Velikoj Gorici, kad bih studirao, morao bih ići u Zagreb na fakultet, a onda bih se mogao pozdraviti s ozbiljnom atletikom. Pogotovo što se bavim takvom disciplinom u kojoj moram trenirati dvaput dnevno.

Financijska situacija, kao i kod većine naših atletičara, nije bajna, ali Dino se ne žali.

- Zasad nemam nekih velikih problema. Uvijek su malo pripreme problematične, ali tu uskoči Savez koliko može. Nadam se da će se u budućnosti javiti neki sponzor da malo pripomogne, ali zasad nemam rezultate da bih mogao tražiti nešto više - zaključio je Bošnjak.

Linker
05. svibanj 2024 00:24