Darko Tomas / CROPIX
NOGOMETAŠ NA LEDU

Ilhan Mansiz na Pirueti: 'Na ledu ne mogu koristiti ni jednu nogometnu tehniku'

Mansiz je zasjao na SP-u 2002. u Koreji i Japanu kada je Tursku odveo do bronce
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 05. prosinac 2014. 17:26

Bilo je prohladno proljetno jutro 2007. u Berlinu. Prenuo se iz sna, nabrzaka odjenuo te krenuo u svoju ritualnu jutarnju trkačku rutinu. Do znamenitog Tiergartena dijelio ga je jedan semafor. Sve je nalikovalo na jutro kao i svako drugo. A onda... šok!

- Čekao sam zeleno te čim se upalilo zakoračio sam na zebru. Počeo sam trčati i kada sam stigao na pola, s lijeve je strane dojurio automobil i osjetio sam strahovit udar na svoju potkoljenicu. Zavrtio sam se, odletio tri metra u zrak te se ramenom stropoštao na haubu. U času sam znao, “sada je stvarno gotovo”...

Ilhan Mansiz odmah je prevezen u bolnicu, gdje je hitno podvrgnut operaciji. Bio mu je to već osmi (!) zahvat na koljenu. A u ugovoru s Herthom jasno je stajalo: “Ako stranka još jednom ozlijedi koljeno, ugovor se poništava.”

Tako je i bilo. Kasnije se još jednom pokušao vratiti, ali...

- Bio sam u Münchenu, trenirao sa Zehcigerima, ali nakon nekoliko treninga svi smo se pogledali i shvatili da nema smisla, jednostavno nema smisla...

Sjeo je sa strane i odvrtio film karijere. Koja je mogla biti bitno grandioznija da je imao čelik umjesto stakla u koljenima. No i ovako, na platnu njegovih zjenica vrtila se lijepa rola: dvije božanstvene godine u Bešiktašu te potom Mundial u Južnoj Koreji i Japanu, gdje je osvojio broncu, postigao zlatni gol Senegalu za prolazak u polufinale te lob preko Roberta Carlosa, koji ga proslavio, po kojem će ostati upamćen. Hepiend ipak potpisuje utakmica za treće mjesto i dva pogotka Južnoj Koreji za najznačajniji turski nogometni rezultat u povijesti.