Zagreb, 060111. Sljeme.Audi FIS Svjetski skijaski kup, utrka muskog slaloma Vip Snow Queen Trophy.Na slici: Ivica Kostelic nakon druge voznje.Foto: Sime Sokota / CROPIX
 Sime Sokota / CROPIX
TEŠKO NA SLJEMENU

Ivica: Ima malo gorčine, ali kada me druga mjesta počnu frustrirati, prestat ću se skijati

Ne znam niti jednog skijaša koji je jedina nada svojoj publici. U Schladmingu ima 11 Austrijanaca i svaki od njih zna da ako pogriješi postoji netko tko bi ga mogao popraviti
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 06. siječanj 2011. 22:58

ZAGREB - Čim sam ušao u cilj rekao sam Myhreru: „Ma znao sam“.

Ivica Kostelić morao se pomiriti s hat-trickom drugih mjesta na zagrebačkom brdu, na stazi koja cilj ima u Bistri. U četvrtom nastupu na Sljemenu (lani je odustao) zakasnio je deset stotinki za pobjednikom Myhrerom. Na poluvremenu mu je bježao 24 stotinki, ali je 22 bio sporiji od vodećeg i prošlogodišnjeg pobjednika Razzolija. Staza koju je južina poprilično uništila pomogla je Harginu da sa 30. dođe do nevjerojatnog trećeg mjesta, ali su Ivica i pobjednik Myhrer imali podjednake uvjete.

- Neki se neće složiti sa mnom, ali u ukupno 15 stotinki zbog kojih dvaput nisam pobijedio veliku ulogu odigrala je i sreća. Staza u drugom laufu nije bila idealna i ovakva razlika se stvara zbog jednog pogotka ili promašaja linije na izbušenoj stazi. U Zagrebu sreća možda nije na mojoj strani, ali je na drugim mjestima dolazila na naplatu.

Ivica je sinoćnju utrku proglasio najboljim muškim slalomom na Sljemenu, publika (službena procjena 25 tisuća, novinarska petnaest) je bila bučna i pozitivna kao uvijek, a napetost u ciljnoj ravnini bila je prisutna na svakom koraku. Majka Ivičine djevojke prekrila je oči rukama i molila se dok je Ivica plesao među kolcima. Ruku na srce, molitve za dobar rezultat su uslišene iako Sljeme nije eruptiralo i još će barem godinu dana sanjati prvu hrvatsku pobjedu u svom dvorištu.

- Spojio sam dvije vožnje bez pogreške što mi se rijetko događa i nemam si što predbaciti. U cilju sam osjetio malo gorčine kada sam vidio da je razlika opet mala, ali, objektivno, drugo mjesto je veliki rezultat. Kada me druga mjesta počnu frustrirati prestat ću se skijati.

Pričao je i da ga dodatnim zadovoljstvom puni spoznaja da nije griješio u utrci u kojoj je bio pod velikim pritiskom.

- Ne znam niti jednog skijaša koji je jedina nada svojoj brojnoj publici. U Kitzbühelu ili Schladmingu ima jedanaest Austrijanaca i svaki od njih zna da ako pogriješe postoji netko tko bi mogao popraviti situaciju. Meni je prilično teško skijati u Zagrebu i zadržati koncentraciju jer me tih dana razvlače na sve strane i zato ovo drugo mjesto smatram dobrim zalogom za budućnost.

Antu Kostelića poprilično je naljutila lagana postavka oba slaloma (imali su manje vrata nego ženska Kraljica), a tvrdi i da mu je šef Svjetskog kupa Hujara najavio da će se nešto morati napraviti po tom pitanju. No, sve je u okviru dozvoljenih pravila i profitiraju oni koji se bolje prilagode jednostavnijim zadaćama. Zbog toga Ivica često trenira na takvim stazama.

- To je „mainstream“ i nema se o tome što pričati. Mislim da bi gledateljima bili zanimljiviji teži slalomi koji traže više znanja, nego oni koji su samo gimnastička vježba - prokomentirao je Ivica.

Siječanj smo odavno označili kao najvažniji mjesec u borbi za ukupnu pobjedu. Napredak u koncentraciji bio je vidljiv i u Münchenu i u Zagrebu i sa 180 bodova iz te dvije utrke Ivica je u ukupnom redoslijedu doletio do četvrtog mjesta, pedeset bodova iza vodećeg Walchhofera. U slalomu je drugi (26 iza Myhrera), a vodeći je na listi koja određuje startne brojeve i koja je zanimljiv pokazatelj kretanja u slalomu.

- Siječanj je tek počeo, pravo natjecanje je ispred nas - jedino je što je Ivica htio reći na tu temu.

Linker
29. rujan 2024 02:20