TREĆI PUT DRUGI

Ivica Kostelić ostao kratak za deset stotinki, Andre Myhrer novi kralj Sljemena

Trenutačno treće mjesto, nakon što je stazom prošlo 40-ak skijaša, drži Benjamin Raich (+0.44), kojeg slijede Andre Myhrer (+0.46) i Julien Lizeroux (+0.47)
Piše: ArhivaObjavljeno: 05. siječanj 2011. 21:03

ZAGREB - Opet ta nesretna igra stotinki, opet sam drugi! Možda sam trebao jače odvoziti zadnjih pet vratiju, ali to su nijanse. No, zadovoljan sam, osobito sam zadovoljan s osjećajem s kojim idem dalje, bez eurofije i bez tuge, sa spokojem u glasu govorio je Ivica Kostelić.

Iz grotla Sljemena, s poticajem, ali i pritiskom 22.000 navijača, Ivica Kostelić izašao je kao drugi, deset stotinki ukupno sporiji od pobjednika Myhrera, a ispred senzacionalno trećeg Šveđanina Hargina koji je u drugo vožnju startao prvi, dakle kao 30. iz prvog laufa.

Slalomski olimpijski prvak iz Vancouvera i i prošlogodišnji kralj Sljemena završio je na kraju četvrti. A bio je najbrži u prvoj vožnji, ali južina je omekšala stazu, snijeg je bio mokar i usporio je ‘najveće igrače’. Razzoliju nije bilo dovoljno ni to što je u drugu vožnju ušao s dvostrukom prednošću, bježao je drugoplasiranom Ivici 22 stotinke i njegov je trener Theolier postavljao stazu.

Više od 22 tisuće gledatelja uz stazu Crvenog spusta bučilo je u popodnevnim satima u ritmu Ivičine prve vožnje, a eksplodiralo je njegovim ulaskom u cilj. Vidjeli su najljepšu boju kada su u pitanju skijaška natjecanja. Zeleno je boja prvog mjesta, zeleno je označilo da je Kostelić preuzeo vodstvo koje je najbolji hrvatski sportaš vrlo mirno doživio:

- U slalomu ovisi kakav tko ima dan, a ja sam imao sam dvije dobre vožnje i eto, desetinka mi je nedostajala... Dva puta sam bio drugi na Sljemenu uz ukupni zaostatak od 15 stotinki!

Govorio je Ivica uz smijeh, ali nije u lako kad se sjeti svih tih srebrnih odličja...

- Valjda mi je drugo mjesto suđeno, ne znam... Kad sam stigao do cilja i vidio rezultat Myhreru sam rekao "Ma znao sam!".

S “vrlo dobrim” startnim brojem četiri u cilj je ušao sa 22 stotinke bržim vremenom od Benjamina Raicha. Bili su to vrlo napeti trenuci u ciljnoj ravnini, a majka Kostelićeve djevojke Elin rukama je prekrila oči i cijelo se vrijeme molila za Ivicu. I ona je, kao i svi navijači, nakon 56 sekundi i 30 stotinki jako dobrog skijanja - odahnula, pa proključala.

- Raich je vrlo lijepo odskijao, a izvrsno je što je Ivica brži od njega. Bila je to odlična vožnja - komentirao je Ante Kostelić u poluvremenu.

Slijedili su najbolji slalomaši današnjice, predvođeni vodećima Hirscherom i Grangeom, i svi su oni završavali u “crvenom”, svi su bili sporiji do Ivice. Sve dok na red nije stigao olimpijski pobjednik i vladar Sljemena Giuliano Razzoli. Popularnom “Razzu” Crveni spust savršeno odgovara zbog podužeg ravnog dijela u kojem stvara prednost u odnosu na konkurenciju. Talijanu i miljeniku Alberta Tombe to je odgovaralo prije dvije godine, kada se prvi put u karijeri popeo na postolje Svjetskog kupa, a još više lani, kada je u Zagrebu ostvario pobjednički prvijenac.

- Razzoliju zbog njegove mase odgovara zagrebački teren s podužim ravnim dijelom, teren ga dobro vuče. Ne razumijem kako netko u Svjetskom kupu može postaviti tako laganu stazu, to nema smisla. Teren je težak, ali ovo sve poništava. Nekada smo imali brojna odustajanja, a ovaj put skoro svi završavaju utrku - podijelio je s nama Gips još dio svojih razmišljanja.

Dalibor Šamšal, Natko Zrnčić-Dim i Tin Široki nisu izborili drugu vožnju.

Svjestki kup, slalom na Sljemenu:

1. Andre Myhrer (Šve) 1:52.74

2. Ivica Kostelić (Hrv) +0.10

3. Mattias Hargin (Šve) +0.36

4. Guliano Razzoli (Ita) +0.40

5. Cristian Deville (Ita) +0.65

Redoslijed u slalomu:

1. Andre Myhrer (Šve) 189

2. Ivica Kostelić (Hrv) 153

3. Jean-Baptiste Grange (Fra) 122

4. Marcel Hirscher (Aut) 116

5. Benjamin Raich (Aut) 106

...

Ukupni redoslijed:

1. Michael Walchhofer (Aut) 409

2. Silvan Zurbriggen (Švi) 395

3. Ted Ligety (SAD) 376

4. Ivica Kostelić (Hrv) 359

5. Aksel Lund Svindal (Nor) 335

...

Linker
29. rujan 2024 02:18