Drago Sopta/Cropix
GOTOVA PRIČA

Jakov Fak napokon može odahnuti, dobio papire i sada može nastupati za Sloveniju

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 19. studeni 2010. 11:34

Hrvatski je biatlonski savez (HBS) napokon izdao ispisnicu 23-godišnjem Jakovu Faku. Vidno sretni Mrkopljanin fotografirao se sa suglasnošću i izjavio.

- Radostan sam jer u ruci držim suglasnost koje će mi omogućiti da nastavim s biatlonskom karijerom. Ovo je jedan od najsretnijih dana u mom životu. Zahvaljujem svima koji su me tijekom ovoga mukotrpnog procesa podržavali, kao i predstavnicima obaju saveza. Mislim da su time dokazali da je suradnja dviju država na sportskom planu izgledna – rekao je u kratkom priopćenju za javnost biatlonac koji je donio Hrvatskoj dvije značajne brončane medalje: 2009. godine na Svjetskom prvenstvu u Pyeongchangu i godinu dana potom na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru.

Iz Slovenskoga su biatlonskog saveza demantirali da su Hrvatima uplatili 100.000 eura odštete za Faka.

Sada Slovencima predstoji birokratska utrka s vremenom kako bi svom novom reprezentativcu omogućili nastup na prvoj postaji Svjetskoga biatlonskog kupa, koji počinje krajem mjeseca u švedskom Östersundu.

- Trudimo se na sve načine izvući dozvolu za njegov nastup. Kako sada stvari stoje, slovensko će državljanstvo, nakon što je dobio dozvolu za rad, dobiti tijekom idućeg tjedna. Nakon što dobije putovnicu, apelirat ćemo na Međunarodnu biatlonsku federaciju (IBU). Prema neformalnim razgovorima koje smo vodili s čelnim ljudima IBU-a moguće je da Fak dobije zeleno svjetlo za nastup u Östersundu.

O Fakovoj je ispisnici izjavu dao i njegov dugogodišnji trener Uroš Velepec, koji mu je omogućio medalje za Hrvatsku.

- Najgore je raditi sa sportašem koji ne može normalno trenirati. Ovaj je rasplet olakšanje za cijelu reprezentaciju. Iako je imao problema, Jakov je trenirao uzorno. Mislim da će dobro ući u sezonu.

Linker
09. svibanj 2024 19:16