LEGENDA KOJA TRAJE

Japanac se odupire godinama i gravitaciji: Noriaki Kasai u lovu na još jedan rekord

Ranije ove godine Kasai je osvojio dvije olimpijske medalje u Sočiju, pojedinačno srebro na velikoj skakaonici te momčadsku broncu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 31. prosinac 2014. 10:08

Noriaki Kasai već je postavio neke standarde u skijaškim skokovima, dijelom kvalitetom, ali prije svega dugovječnošću. Vječiti japanski mladić i sa 42 na leđima briljantno se odupire gravitaciji te skače gotovo jednako dobro kao prije 20 godina.

Bradl od 1956.

Uostalom, ranije ove godine osvojio je dvije olimpijske medalje u Sočiju, pojedinačno srebro na velikoj skakaonici te momčadsku broncu. I tako u dobi od 41 godine postao najstariji skakač u povijesti s olimpijskom medaljom.

U Svjetskom kupu vrlo je čest gost na pobjedničkim postoljima, bilo kao pobjednik, bilo kao jedan iz Top 3. Tako je pobijedio i nedavno u Kuusamu te sa 42 godine, 5 mjeseci i 23 dana opet pomaknuo vlastiti rekord za najstarijeg pobjednika u natjecanjima Svjetskog kupa, koji je držao od prošle godine.

Jasno, sada je red da Kasai starosnu granicu prisvoji i na Novogodišnjoj turneji. Nije uspio to učiniti već u Oberstdorfu, ali ima još tri prilike. Barem za ovu sezonu jer nitko ne zna koliko dugo će “djedica” Noriaki još skakati. No, uspije li u sljedećih sedam dana u Garmischu, ili Innsbrucku, ili Bischofshofenu biti među prva tri, nadmašit će rekord koji stoji još od 1956. godine.

Nova u Garmischu

Tada je, točno na svoj 38. rođendan, drugo mjesto u Bischofshofenu osvojio Sepp Bradl i otada drži status najstarijeg skakača, koji je bio na postolju na nekoj od četiri skakaonice.

Taj Austrijanac je, inače, u okvirima Novogodišnje turneje poznat po još nečemu - on je bio pobjednik prvog izdanja Turneje u sezoni 1952/53, a u povijest skijaških skokova zapisan je i kao prvi čovjek koji je preskočio granicu od 100 metara. Bilo je to 5. ožujka 1936. na slovenskoj Planici.

Kasai je u Oberstdorfu nakon prve serije držao četvrto mjesto i opasno “prijetio” Bradlu, ali na koncu bio samo osmi. Novu priliku imat će u četvrtak u Garmischu, tamo gdje je Novu godinu dočekao i posljednjih 25 godina.

Linker
11. svibanj 2024 22:35