Damir Krajac / CROPIX
VREMENA JE JAKO MALO

JEDAN OD NAJVEĆIH RUKOMETAŠA KOJE JE HRVATSKA IMALA U RAZGOVORU ZA SN TVRDI: 'Lino Červar je najbolje rješenje, ali bit će jako teško'

HRVOJE HORVAT Legendarni igrač Partizana iz Bjelovara, jedan od najvećih koje smo imali, nakon promocije filma o prvacima Europe ‘72.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. ožujak 2017. 22:36

Sve rukometne priče u Bjelovaru prije ili kasnije završe na Hrvoju Horvatu (70). Genijalan igrač, u svoje vrijeme ponajbolji na svijetu, vlasnikom olimpijskog zlata iz Münchena 1972. i klupski prvak Europe s Partizanom iste te ‘72. Rekorder je po broju nastupa za reprezentaciju Jugoslavije (231) te treći najbolji strijelac reprezentacije sa 621 pogotkom. Popularni Cveba bio je rukometaš Partizana punih 16 godina, od 1962. do 1979, kada je klub iz Bjelovara i posljednji put bio prvak Jugoslavije. Kako je Horvat otišao u Njemačku, tako se lagano počela i gasiti Partizanova slava...

U nedjelju navečer dio te neponovljive priče vratio se u Bjelovar. U kinu je premijerno prikazan dokumentarac “19:14”, koji, dakako, odmah ukazuje na povijesnu utakmicu u Dortmundu kada se Partizan preko Gummersbacha baš tim rezultatom popeo na krov Europe.

- Bilo je jako lijepo i emotivno pogledati film koji je odlično napravljen i sjetiti se tih prekrasnih dana - s neizostavnim smiješkom kazuje Hrvoje Horvat.

Kvaliteta i trajnost

U čemu je bila tajna uspjeha te generacije?

- U kvaliteti, ali i kontinuitetu koji smo tada imali. Naime, gospodin Seleš još je 1957. formirao rukometnu školu koja je vrlo brzo stasala i počela davati vrhunske rezultate. Vrhunac naše generacije dogodio se 1972. godine, ali je kompletna sedmorka na okupu bila već šest-sedam godina. Bili smo sjajno uigrani, zajedno smo rasli, imali smo kemiju, a kada na sve to dodate i vrhunsku igračku klasu, onda se rezultat morao dogoditi. Vidović, Pribanić, Smiljanić, Jandroković... Sve su to bili sjajni igrači.

Posljednji, deveti naslov prvaka Bjelovar je osvojio 1979. godine, a onda je uslijedio pad. Gdje je krenulo krivo?

- Nakon te 1979. u Bjelovaru je igrala još jedna dobra generacija u kojoj su bili Jurina, Obran, Vidaković..., ali bilo je sve teže držati korak s tržištem koje se drastično promijenilo. Naime, novac je počeo igrati sve važniju ulogu jer su klubovi krenuli s velikim ulaganjima kako bi doveli igrače sa strane. Tako se jedna Metaloplastika 80-tih nametnula kao nedodirljiva momčad, ali tamo su bila samo tri domaća igrača, dok su ostale doveli sa strane. Tim su putem krenule i ostale momčadi, a Partizan to nije bio u stanju financijski pratiti.

Je li i škola počela slabije raditi?

- Ne bih rekao jer samo i dalje bili dominantni u mlađim kategorijama. Međutim, koliko god škola dobro radila, ne može ona u dvije ili tri generacije proizvesti igrače za sve pozicije u seniorskom rukometu, a kako nismo imali novca dovoditi igrače sa strane, pad je, realno, bio neizbježan.

Škola - da, novac - ne

Bjelovar je danas u drugom rukometnom razredu, što je doista nisko?

- Slažem se da je to daleko od onoga što je nekada bio, ali pogledamo li cijelu Hrvatsku, vidjet ćemo da imamo samo dva kluba u kojima se igrači tretiraju kao profesionalci. Jedan je PPD Zagreb, a drugi Nexe. Novca nema, a bez njega ne ide, to je, jednostavno, tako. Bjelovar se i sada oslanja isključivo na svoju školu, a ona je u ovim vremenima takva kakva je. Je li kroz sve te godine trebalo biti više novca za bjelovarski rukomet, uvijek je tema za razgovor, ali činjenice su jasne.

Hrvatski rukomet ima samo dva ozbiljna kluba, ali zato imamo sjajnu reprezentaciju, koja je već godinama neizostavni dio svjetskog vrha?

- Reprezentacija sve nas iz rukometnog svijeta čini sretnima i velika je stvar taj kontinuitet koji imamo sve te godine. Možda smo mogli imati i koju medalju više, ali teško je to, odlučuju toliki detalji, ili poneki trenutak sreće. Zabiješ li jedan sedmerac, vraćaš se u domovinu kao heroj, ali promašiš li ga, ostaješ bez medalje, ili trener bez posla. To je vrhunski sport...

Kako gledate na povratak Line Červara u reprezentaciju?

- Lino je najbolje rješenje, rekao bih jedino pravo koje smo u ovom trenutku mogli povući. Lino je pun iskustva, ima karizmu i zna animirati sve redom, od igrača do javnosti, a to je jako važno jer malo je vremena ostalo do Europskog prvenstva. Očekivanja su ogromna i bit će jako teško svima, ali Červar je jedini koji ima sve što treneru treba da izvuče iz ove momčadi ono što ona može dati.

Linker
24. travanj 2024 22:19