BEZ NEIZVJESNOSTI

Jednoglasna odluka Skupštine: Mateša dobio i četvrti mandat predsjednika!

Piše: HinaObjavljeno: 12. studeni 2012. 16:01

Zlatko Mateša je po četvrti puta izabran za predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), jednoglasnom odlukom Skupštine HOO-a održanoj danas u zagrebačkom hotelu Panorama.

Neizvjesnosti oko izbora predsjednika HOO nije bilo jer je do 14. listopada, do kada su se primale kandidature, samo Mateša poslao kandidaturu za svoj četvrti mandat na čelu HOO-a.

Skupština je trebala biti održana 22. listopada, ali je zbog bolesti Zlatka Mateše, kojemu je 28. rujna pozlilo tijekom sastanka Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora (EOO) u Andori pa je prebačen u bolnicu u Barcelonu gdje mu je ugrađeno pet srčanih premosnica, prebačena za danas.

- Naš prvi i najvažniji strateški cilj HOO-a u narednom radzoblju jest zadržati financijsku stabilnost sustava i pobrinuti se da svi oni koji ovise o sredstvima HOO-a ta sredstva i dobiju u pravo vrijeme. Poznato je da su vremena teška i nije lako doći do novaca koji bi pomogli našim sportašima, a pritom moram pohvaliti Vladu RH koja ispunjava sve naše zahtjeve. Priznajem da je naša bolna točka upravo to svakodnevno pribavljanje sredstava da bi sustav financijski bio stabilan, brojni sastanci sa sponzorima kojima također nije lako - kazao je Mateša, koji je uvjeren kako će hrvatski sport nastaviti s uspjesima i na sljedećim velikim natjecanjima.

- Prvo moramo nastaviti kontinuitet osvajanja medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju i tu se uzdamo u našeg Ivicu Kostelića. Svakako nam je želja da na Olimpijskim igrama u Riju Hrvatska opet bude među 30 najuspešnijih zemalja po odličjima. U Londonu smo bili na 25. mjestu, a ja još ne mogu prežaliti nenastupanje Blanke Vlašić jer bi bili još bolji - osvrnuo se novi i stari čelni čovjek hrvatskog sporta koji je bio ponosan na standarde razvojnih programa HOO-a.

Prvi mandat Mateša je dobio u listopadu 2002. godine, nakon ostavke Zdravka Hebela, kada je preuzeo dužnost do završetka Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine. Drugi i ovog puta puni četvorogodišnji mandat "odradio" je do završetka Olimpijskih igara u Pekingu 2008., da bi 22. listopada 2008. dobio i treći mandat do završetka Igara u Londonu, a u ponedjeljak je dobio i četvrti mandat do završetka Igara XXXI. olimpijade koja će se održati 2016. godine u Rio de Janeiru.

- U sljedeće četiri godine moramo riješiti i pitanje projekta centra za pripreme sportaša na otoku Silbi. Kako smo izgubili centar na otoku Badiji upravo je nedopustivo da zemlja koja se diči dugom obalom i preko tisuću otoka nema takav centar na moru - kazao je Mateša i dodao kako je danas imao i razgovor sa predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Davorom Šukerom.

- Sa Šukerom smo dogovorili da ćemo zajednički razvijati projekt nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na Olimpijskim igrama. Žalosno je da najomiljeniji hrvatski sport i reprezentacija koja je među deset najboljih na svijetu nikad nije nastupila na Igrama. Vjerujem da ćemo to ispraviti već u Rio de Janeiru za četiri godine - zaključio je Mateša.

Mateša je, nakon Antuna Vrdoljaka i Zdravka Hebela, treći predsjednik HOO-a od negovog utemeljenja 1991. godine.

Biografija Zlatka Mateše

Mateša (63) je na čelo HOO-a došao u listopadu 2002. kada je naslijedio Zdravka Hebela, koji je tu dužnost obavljao od 2000., dok je prvi predsjednik HOO-a Antun Vrdoljak predsjednikom bio od utemeljenja 10. rujna 1991. do 16. listopada 2000.

Zlatko Mateša se rodio 17. lipnja 1949. u Zagrebu, na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1974., pravosudni ispit položio 1978., a 1990. je magistrirao iz područja društvenih znanosti. U profesionalnoj karijeri bio je pripravnik Općinskog suda Zagreb (1975-1977), pravni referent u Zavodu za izgradnju grada Zagreba (1977), rukovoditelj i član Poslovnog odbora Ina - Trgovine (1978-1990), a potom pomoćnik generalnog direktora Ine za upravljanje poduzećima u vlasništvu INE (1990-1992). Godine 1992. postaje direktor Agencije za restrukturiranje i razvoj, a godinu dana kasnije je ministar u Vladi RH, čijim je predsjednikom imenovan 1995. Premijerom ostaje do 2000., a potom odrađuje četverogodišnji mandat kao zastupnik u Hrvatskom saboru.

Kao sportski dužnosnik Mateša je obnašao dužnosti u vaterpolu i zrakoplovnom sportu, a dvije je godine bio i članom Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza (1995-1996).

Linker
24. lipanj 2024 01:40