Zeljko Hajdinjak / CROPIX
SANJA POPOVIĆ GAMMA

JUNAKINJA VAŽNE POBJEDE KOJA JE HRVATSKOJ ODŠKRINULA VRATA OSMINE FINALA 'Nisam očekivala da ću toliko igrati, ali kada sam već dobila šansu...'

Alba Blaj joj je 18. klub u karijeri, nakon što je 1998. ova 35-godišnjakinja krenula iz Kastva, i od tada igrala u šest jakih odbojkaških država, Italiji, Turskoj, Rusiji, Poljskoj, Češkoj i Koreji.
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 29. kolovoz 2019. 12:08

Na velikim natjecanjima misli često odlutaju u neka prošla, skloni smo kazati, bolja vremena. Iako nisu, nisu nužno, ali...

Godina je 2010., SP u Japanu, jaka ženska reprezentacija pod vodstvom nažalost nedavno tragično stradalog Miroslava Aksentijevića, tu su Maja Poljak, Mia Jerkov, Senna Ušić, Ana Grbac... I mlada Sanja Popović. Devet je godina prošlo, no i tada je Sanja bila dobri duh reprezentacije. Nedavno sam među duboko spremljenim stvarima pronašao platnenu kockastu crveno-bijelu narukvicu, koju je Sanja tada ‘posebnom tehnikom’, upaljačem, svima u timu stavila oko ruke, i koja se samo škarama mogla raskinuti. Puna pozitivne energije, prštala je i tada i sada, na ovom EP-u za koje kaže da joj je zadnje, ali...

Na ovu ju je akciju izbornik Daniele Santarelli zvao još u proljeće, znao je da mu treba, iako ju je tada zvao kao primačicu-pucačicu, i koristio je, ali vrlo malo na toj poziciji tijekom Zlatne Europske lige. Onda ju je, u drugom dijelu ljetnih priprema, za EP, prekomandirao na korektora, kao alternativu Samanti Fabris, nakon što je s popisa otpala Katarina Luketić.

Trening nikad problem

Tri je utakmice na ovom EP-u 186 cm visoka Sanja, koja loptu u skoku dohvaća na 291 cm, ulazila s klupe tek kao dio taktičke izmjene dijagonala, zajedno s mladom Leom Deak, kada su mijenjale na par poena Samantu Fabris i Bernardu Brčić. Da bi konačno dočekala svoju šansu da ‘samostalno’ uđe kao Samantina zamjena u drugom setu susreta protiv Rumunjki, gdje smo ‘opasno visili’.

I svu je onu svoju pozitivnu energiju koju širi iza klupe pretočila na teren. Ona je najzaslužnija za pobjedu, no isto tako, jutro kasnije, na fakultativnom treningu, eto nje na terenu.

- Nikad mi nije bio problem treniranje, znam koliko je to važno, dugo sam u ovom poslu.

Da, to je ona, jednostavna i neposredna. Profesionalka. Koja se maksimalno podredila kolektivu, iako je njezino iskustvo u odnosu na više od pola reprezentacije ogromno.

- Znam koja mi je uloga, i nemam problema s time. Iskreno, nisam niti očekivala da ću toliko igrati, ali kada sam već dobila šansu... Znate, uživam u odbojci, ničime nisam opterećena, baš se igram i to mi je super. I ako sljedeće utakmice opet neću igrati, nema veze.

Ide u svoj 18. klub

Kako je krenulo, možda će uskočiti i na nekoj drugoj poziciji, primačice-pucačice možda?

- Možda, zašto ne, mogu ja i to odigrati ako treba, dat ću sve od sebe, barem sam u to sigurna. Glavno da ekipi ide dobro, da pobjeđujemo.
Sanja, kraljica, Rumunji su je sada dobro upoznali, jer - kada završi ovaj EP i krene klupska sezona gledat će je u svom klubu Alba Blaj. To joj je 18. klub u karijeri, nakon što je 1998. ova 35-godišnjakinja krenula iz Kastva, i od tada igrala u šest jakih odbojkaških država, Italiji, Turskoj, Rusiji, Poljskoj, Češkoj i Koreji.

Azerbajdžan i Rumunjska kroje tablicu
Nizozemska je nedodirljiva u našoj skupini C, to je bilo jasno od početka, već sada su, s četiri utakmice, sigurne prve sa skorom 4-0 i 12 bodova. Hrvatska je druga sa skorom 3-2, i 10 bodova, te set razlikom 11:8. Mađarska, koja igra još s Nizozemskom ispala je iz kombinacija pa je zapravo ključan današnji susret Azerbajdžana i Rumunjske.

Azerbajdžan je izgubio neplanirano bod od Estonije, ima skor 3-1 i 7 bodova, pa u slučaju pobjede od 3:0 ide na skor 4-1 i 10 bodova, čime bi one uzele drugu poziciju.

Linker
26. travanj 2024 22:46