ANALIZA SUPARNIKA

KAKO IGRA POLJSKA Zbog ozljeda Jaszke i Rosinskija, šuteri su postali razigravači

Širina momčadi na kojoj su Poljaci radili, najveća je promjena u odnosu na prethodna natjecanja
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. siječanj 2015. 13:52

Dosta problema imaju Poljaci sa sastavom na SP. Uoči natjecanja ostali su bez motora momčadi srednjeg vanjskog Bartlomieja Jaszke, zbog ozljede u kombinaciji nije ni bila njegova dosadašnja zamjena Tomasz Rosinski, a na turniru im se ozlijedio prvi igrač Krysztof Lijewski, što je prisililo Bieglera da traži druga rješenja. I mora se priznati da je uspio savršenom disciplinom te stvari dovesti do savršenstva, pa su Poljaci u četvrtfinalu, i to preko Švedske, koja je prije toga bila označena kao najveće iznenađenje natjecanja.

Razmontirali su Švedsku dosljednošću. Biegler je od klasičnog šutera morao raditi razigravače i u toj ulozi sjajno mu se snašao Mariusz Jurkiewicz. Umjesto Lijewskog na desnu je stranu stavio Andrzeja Rojewskog, koji sjajno nastupa za njemački Magdeburg, a u rotaciji na vanjskim pozicijama su mu još Michal Jurecki, stari dobri Karol Bielecki, koji šutom može otvoriti svaku obranu, i mladi odlični Piotr Chrapkowski, univerzalac.

Obrana 6-0 ipak je temelj svega. U njoj je glavni igrač dvometraš Piotr Grabarczyk, kojeg napadački mijenja otkriće ove sezone Lige prvaka isto dvometraš Kamil Syprzak. Na golu uvijek odlični Slawomir Szmal, ali i iz godine u godinu sve bolji Piotr Wyszomirski, koji sada brani u mađarskom Szegedu.

Primjećujete, Bartosz Jurecki, koji je dosad bio nezamjenjiv u svakom pogledu, povremeno uskače i izvodi sedmerce, pa je Biegler na taj način dobio širinu, koja im je dosad bila problem.

I krila su novost, desno Michal Daszek, lijevo Przemyslaw Krajewski te kao njegova alternacija u Danskoj prvo lijevo krilo Adam Wišniewski.

Ta širina na kojoj su radili, najveća je promjena u odnosu na prethodna natjecanja.

Gol-razlika +18 za Hrvatsku

Šest smo puta igrali s Poljacima i bolji smo. Samo jednom smo izgubili, i to u Pekingu, što nas je kasnije koštalo medalje jer umjesto na Island otišli smo na Francusku.

Dvaput smo igrali polufinala, na SP u Hrvatskoj i na EP u Austriji, i oba puta je Hrvatska bila uspješnija. Šest golova razlike u Zagrebu 2009. bila je ujedno i naša najveća pobjeda protiv Poljaka.

2008. EP Norveška 32:27 prvi krug

2008. OI Peking 24:27 skupina

2009. SP Hrvatska 29:23 polufinale

2010. EP Austrija 24:21 polufinale

2011. SP Švedska 28:24 drugi krug

2014. EP Danska 31:28 drugi krug

Linker
22. rujan 2024 20:58