Privatna arhiva
ANTON KOVAČEVIĆ

KOLEGA KOJEM JE TIN SRBIĆ POSVETIO SREBRO NA RASKRIŽJU MLADE KARIJERE 'Nisam mogao ni sjediti, čak sam i ispite polagao stojećki'

Hrvatski gimnastičar, finalist EP-a prije dvije godine, već sedam mjeseci ima velike probleme s kralježnicom zbog kojih bi mogao i prekinuti karijeru.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 17. listopad 2019. 17:03

Kad je Tin Srbić u nedjelju osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu, uz uobičajene posvete obitelji i prijateljima, imao je i neke posebne. Jedna od njih bila je namijenjena klupskom kolegi iz ZTD-a Hrvatski sokol Antonu Kovačeviću (24), također sjajnom prečašu, dečku koji je zapravo i prije Tina došao do jednog velikog finala. U proljeće 2017. bio je među najboljom osmoricom na Europskom prvenstvu u Cluju, ali to je finale, na žalost, okončao padom i teškom ozljedom ramena.

Taman kad se oporavio i ponovno krenuo prema vrhu, ove godine ima velikih problema s kralježnicom. Problemi zbog kojih mu cijela karijera visi o koncu. Upravo zato mu je Srbić i posvetio svoje srebro, svjestan kroz kakvu tešku situaciju prolazi Anton.

- Riječ je o protruziji diska, između L3 i L4 kralješka, što je dovelo do pritiska na živac i to traje već sedam mjeseci. Ne znam, vidjet ćemo što dalje. Propustio sam cijelu sezonu, taman sam se kvalificirao na Svjetski kup u Melbourneu na početku godine i bilo je gotovo - priča Anton.

Strašni bolovi

Prošle je godine triput bio u finalu na turnirima Svjetskog kupa, u Bakuu je osvojio i broncu, a kad je trebao nastaviti tim putem, sve je krenulo nizbrdo.

- Napravio sam jedan pokret na treningu i osjetio oštru bol. Sišao sam sa sprave i odmah osjetio trnce u potkoljenici. Krenuo sam na terapije, išao k trima specijalistima neurokirurzima i doveo se do stanja u kojem je bol konstantna. Sada je prekretnica.

FOTO Hrvatski gimnastički savez

Problemi nisu bili prisutni samo tijekom vježbanja, nego i u “civilnom” životu.

- Na početku sam doslovno u svim dnevnim aktivnostima imao strašne bolove. Bio sam u situaciji da nisam mogao sjesti, nisam mogao leći, ispite sam polagao stojećki. A onda smo to s vremenom dotjerali do razine da me boli u pretklonima, odnosno pregibima u kukovima, i tu smo stali. Ne znam što ću dalje. Situacija je vrlo nezgodna.

Je li operacija jedna od opcija?

- Prilično je nezgodno mjesto na kojem je ispupčen disk. Operacija se radi u slučajevima u kojima je došlo do takvog stadija da ne možeš više ići na zahod, da više ne možeš obavljati normalne životne funkcije. Osim toga, gleda se i dob, a ja sam još relativno mlad. Ni ja sam ne želim ići toliko daleko, jer je operacija vrlo rizična. Kako mi je to objasnio liječnik, može nastati ožiljak ili na mišiću ili na tom dijelu gdje je ispupčenje, koji onda može donijeti još više štete. Na skali od 1 do 7, moj živac je oštećen 3. Znači, to je srednje oštećenje. S operacijom bi se išlo još dalje, a vratila bi se i opterećenja koja su me dovela do ovoga.

Peta godina građevine

Iako to još ne želi izgovoriti na glas, dojam je da nije daleko od odluke o završetku karijere.

- Gimnastika je prekrasan sport, ali je jako težak jer tvoje tijelo trpi takva opterećenja kakva ne postoje nigdje drugdje. Sad sam na prekretnici, ne znam što ću odlučiti. Treba vidjeti koliko je taj rizik isplativ za budućnost. Dolaze i neke druge stvari u životu, pri kraju sam fakulteta, peta sam godina građevine.

Anton je bio odličan učenik zagrebačke XV. gimnazije, svojedobno je proglašen najuspješnijim tinejdžerom u Hrvatskoj, sada je sjajan student s diplomom nadomak ruke. Ne sumnjamo da je pred njim svijetla budućnost, ali ipak ostaje žal što mu zdravstveni problemi ne dopuštaju bavljenje sportom koji toliko voli.

- Moram zahvaliti HOO-u i mome klubu ZTD Hrvatski sokol koji su stali uz mene i u najtežim trenucima, kao i svojim prijateljima i obitelji - poručio je za kraj Kovačević.

Linker
26. travanj 2024 07:19