ALL
DETALJNA ANALIZA

KOMENTAR IRFANA SMAJLAGIĆA Što želi Hrvatska? Stepančić 52 minute, Dule 42, Cindra 41, Karačić 27! Ako ćemo raubati samo njih četvoricu, teško ćemo...

Start hrvatske reprezentacije može se analizirati prema ambicijama. Ako je primarni cilj plasirati se među sedam, onda smo doznali da imamo kvalitetu za taj plasman. Ako idemo u borbu za medalju, onda nam se neke stvari ne smiju događati i potrebna je kvalitetnija igra. ZA JUTARNJI KOMENTIRA: IRFAN SMAJLAGIĆ
Piše: Irfan SmajlagićObjavljeno: 13. siječanj 2019. 09:18

Velika je razlika između kriterija za ta dva rezultata. Važno je znati da smo igrali protiv suparnika koji je kvalitetan, ali ima osam ili devet debitanata i prosjek godina 23 ili 24. Perspektivan, ali nije u borbi za medalje. Dobre momčadi kojoj nedostaje iskustvo međunarodnih utakmica i pritisak rezultata.

Protiv Islanda nismo imali konstantu u igri, zbog čega je došlo do rezultatske neizvjesnosti sve do 55. minute. U kontekstu borbe za medalju jači suparnik nam neće dopustiti vraćanje u utakmicu nakon propadanja poput onog kada smo nakon prednosti od +4, primili pet pogodaka u nizu. Padovi u igri se događaju, ali ne smiju biti takvi da se pet ili šest napada ne možeš obraniti.

Do pobjeda se najlakše dolazi iz obrane i lakih golova. U prvom dijelu utakmice u našoj obrani bilo je nedosljednosti u kontaktu, nedostajala je pokretljivost te se pogrešno stajalo. Nisu se respektirale linije kretanja. Napredovali smo nakon što je prednjeg u obrani zaigrao Duvnjak. Imao je prave kretnje, reakcije, igrao je vrhunski, a tada smo igrali i najbolje u tranziciji koja mora biti vrhunska kad se želi veliki rezultat. Prednji u obrani je vrlo zahtjevna pozicija koja zahtijeva igračku inteligenciju, procjene kada treba zatvoriti linije dodavanja, a kada ići na šutera. Tajming u reakcijama dolazi i s iskustvom koje je na Duvnjakovoj strani. Mandić ga nema i ostajao je nedorečen, nije onemogućavao šutera niti sprečavao “pasove” na stranu prema drugom šuteru. Posao prednjem olakšavao je i Vranković koji ima dva metra i ne boji se kontakta.

Stepančić je u napadu odigrao nestvarno dobro. Nije realno očekivati da nakon sezone u kojoj je u PSG-u igrao malo, i to uglavnom u obrani, ponovno šutira 8/10. To je vrhunski doseg, neki od tih golova bili su u jako važnim trenucima. Važno je da pokaže kontinuitet, da se ustali na utakmicama s pet do šest golova uz 60-70 posto šuta. U napadu smo dobili desnu stranu, ali izgubili na lijevoj.

Kad se pogleda minutaža vanjskih igrača dolazimo do još jednog potencijalno zabrinjavajućeg podatka. Na tri pozicije koristili smo samo četvoricu: Stepančić 52 minute, Duvnjak 42, Cindrić 41, Karačić 27. Njihova potrošnja mogla bi biti jedan od ključnih faktora za rezultat s obzirom na to da nas čekaju brojne utakmice. Igraju na sličan način, puno se troše, a važni su i za obrambenu igru.

Bičanić nije igrao ni minute, a oni koji bi mogli pomoći u napadu, Slišković i Jaganjac, izvan su momčadi. Vanjske pozicije su one koje nose igru, a mi samo prividno koristimo više igrača. Treba nam igračka širina, ali i širina kad je riječ o samoj igri. S krilnih pozicija postigli smo samo jedan gol, a kad bismo ih više uključili u igru, onda bi se srednji bek lakše dizao na šut, a Karačić i Cindrić, koji su jaki u igri 1 na 1, imali bi više prostora.

Teško ćemo ući u borbu za medalje ako ćemo raubati samo njih četvoricu. Duvnjak je fantastičan obrambeni igrač, ali ne smijemo ga toliko potrošiti pa da i u napadu ne bude na vrhunskoj razini.

Šegin učinak na vratima me nije iznenadio, ali, kao i kod drugih igrača, važan je kontinuitet. Dvanaest obrana uz 35 posto obranjenih šutova korektna su statistika, ali od tih brojki važnije su one njegove obrane kad je rezultat bio neodlučen. Izravno su utjecale na rezultat, i to daje težinu njegovu učinku.

Slijedi Japan koji je važna utakmica zbog svega što slijedi. Treba nam širina u rosteru, spoznaja da i drugi igrači, barem u ovakvim utakmicama, mogu iznijeti teret rezultata. Glavni igrači moraju sudjelovati i u njima, ali ne smiju se potrošiti. Japance limitira antropologija, ali su agresivni u obrani, traže kontre i ne libe se šutirati. Ristovski je imao 19 obrana. Protok lopte bit će vrlo važan. Makedonija se dugo mučila s njima…

Inače, Makedonci nisu kvaliteta Islanda, ali su pokazali napredak u tjelesnoj pripremljenosti. Nemaju oscilacija kao ranije, više rotiraju, a njihovo iskustvo nikad nije bilo upitno jer većina igra Ligu prvaka.

Rezultati by SofaScore

Linker
07. svibanj 2024 20:26