Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media
STRUČNA ANALIZA

KOMENTAR PATRIKA ĆAVARA 'Nijemci su nam održali rukometnu lekciju, dobro je da nam se dogodio ovaj poraz, a milijunti put ponavljam...'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. siječanj 2017. 23:17

PIŠE: PATRIK ĆAVAR

Nijemci su nam održali rukometnu lekciju, nadmašili su nas u svim elementima igre, a mene osobno su posebno oduševili svojom obranom. Tri njihova igrača koja nose tu njihovu obranu redom su preko dva metra, a posebno su me iznenadili koliko su pokretljivi i čvrsti u dvobojima, tako da bi vjerojatno i Mirko Filipović imao istih problema s njima kao i Hrvatska.

To su ljudi koji imaju po 110 kilograma, možete samo zamisliti koliko je teško igrati “jedan na jedan” s njima, ići na prolaz, a da istovremeno budu toliko pokretljivi... To odavno nisam vidio. Kad bismo i došli u šansu dočekao bi nas fantastični Wolff, koji je, koliko sam ja uspio pohvatati, obranio više od 15 lopti.

Uoči utakmice sam govorio da bi ključ pobjede trebala biti naša čvrsta obrana i kontre i polukontre, a mislim da smo na taj način zabili dva gola i na taj način nismo imali što tražiti u ovoj utakmici. Naša obrana je bila daleko od dobre. Nedostaje nam agresivnosti, primamo previše glupih golova, u igri “jedan na jedan” prođu kao da nas nema, a na drugoj strani uz našeg igrača nije po jedan nego dva obrambena igrača.

Imali smo problem u organizaciji napada, ali mislim da razlog za to prvenstveno leži u fantastičnoj njemačkoj obrani. Cindrića je ta obrana potpuno smirila, on se zbog svoje konstitucije nije mogao nositi jedan na jedan s obrambenim igračima, limitiran je zato što je ta obrana vrlo pokretljiva. Naši vanjski igrači nisu mogli doći u poziciju za čisti šut, ali ponovo zahvaljujući toj obrani.

Je li Duvnjak trebao igrati više u napadu? Mislim da je izbornik postupio dobro, jer je loše počeo utakmicu, izgubio je nekoliko lopti, nije imao svoj dan. No, bolje da je loše igrao na ovoj utakmici, a kad dođu bitnije utakmice, a to su u fazi na ispadanje siguran sam da će dati svoj puni doprinos.

Mislim da je dobro da nam se dogodio ovaj poraz, da smo osjetili jaču, čvršću momčad, jer oni s kojima smo dosad igrali, nisu bili iz svjetskog vrha. Nekakav zaključak je da kako smo igrali, mogli smo doživjeti i veću katastrofu, ali smo i uz takvu igru dolazili i na -2 i mogli smo im zakomplicirati život. Iako, objektivno, prevelika je razlika u kvaliteti između nas i njih pa je završio sa 7 razlike. Dobro, nisu oni toliko bolji kako je ispalo na kraju, ali nekih 4-5 golova da.

Ja bih zapravo rekao da smo mi igrali onoliko koliko su nam dozvolili. To je možda najtočnija definicija. Imat će analizu ove utakmice tako da će se sigurno iskristalizirati stvari koje trebaju raditi, a jedan od tih je sigurno obrana koja mora biti puno bolja, a druga je postavljeni napad na čvrstu 6-0 obranu. Milijunti put ponavljam - mi moramo igrati čvrstu obranu uz pravi doprinos vratara iz koje možemo razvijati kontre i polukontre jer ako toga nema, onda se dogodi ovo što nam se dogodilo protiv Nijemaca.

Egipat? Sad više nema lakih i teških protivnika, svjedoci smo da su neeuropske ekipe, koje smo nekad dobivali, kako se kaže, lijevom rukom, sad na puno višoj razini. Egipat je jedna od takvih ekipa i morat ćemo ih maksimalno ozbiljno shvatiti ako želimo proći dalje.

Linker
24. travanj 2024 22:31