DAMIR SKOMRLJ Cropix
NIKAD UZBUDLJIVIJE

Apsolutni kaos i drama u završnici HNL-a, evo kako bi u ludom scenariju derbi mogao odlučiti putnika u Europu

Teoretske izglede još ima i sedmi Slaven Belupo no puno bi se toga moralo poklopiti pa ostaju u drugom planu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. svibanj 2023. 22:37

Varaždin je s dvije akcije na početku drugog poluvremena tuširao Rijeku, Tonio Teklić zabio je još jedan eurogol škaricama i nakon dvanaest godina na sjeveru Hrvatske postoji konkretna europska računica. Trener Mario Kovačević još je jednom dobio pljesak za vrhunski posao koji radi, a odvede li Varaždince u Konferencijsku ligu svrstat će se u bogatu "aleju" trenerskih bardova baroknog grada.

Rijeka je u 17 utakmica nastavka sezone osvojila 33 boda, međutim počela je popuštati kad se dijeli lova, nakon što se jedva iščupala protiv Istre 1961 i uzela bod, ovaj put spasa joj nije bilo. Četvrti poraz otkako je trener Sergej Jakirović gurnuo ju je u "vražji kotao" u kojem više nema favorita i iz kojeg će europski blagoslov dobiti samo dva najbolja od četiri gotovo ravnopravna kandidata. Dinamo je prvak, Hajduk doprvak, a oko pitanja tko će biti treći, tko četvrti, dva kola prije kraja zavladao je totalni kaos.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Lako bi se moglo dogoditi da Osijek i Rijeka na HNL zatvaranju Gradskog vrta igraju samo za jedno mjesto. Varaždin i Istra 1961 jako dobro stoje i smiješi ima se povijesni rezultat. Jesu li ga kadri uzeti? Teoretske izglede još ima i sedmi Slaven Belupo no puno bi se toga moralo poklopiti pa ostaju u drugom planu.

Rijeci dolazi Dinamo te ide u srce Slavonije. Bijeli s Kvarnera imaju 48 bodova, dva više od trojca pratitelja, ali kako ne bi kompromitirali sve što su napravili Konferencijsku ligu moraju izboriti na najteži način. Osijek gostuje u Šibeniku, potom dočekuje Rijeku, Varaždin ide u Veliku Goricu i stiže mu Lokomotiva, a Istra 1961 ima vani Lokomotivu i doma Slaven Belupo. Previše je kombinacija za izbaciti najrealniju, sve što su radili dosad mogu baciti u vodu, u 180 minuta kroje si sudbinu, a ujedno izravno utječu i na bitku za ostanak.

U Varaždinu se u prvom dijelu igralo čvrsto, ponekad i preko granice, jauk igrača koji je dobio udarac daleko se čuo, a sklizak teren tome je pogodovao. Želja se vidjela, bio je to nogomet s golemim motivom, ali izostale je utilizacija silnog angažmana i svih tih akcija. No, tek što je krenuo nastavak domaćin je prelomili susret. Mladi Niko Domjanić zabio je glavom na pas ušlog Joze Stanića, a Tonio Teklić izvukao još jednu čaroliju iz rukava i bacio tribine u delirij. Nije to bila njegova najbolja utakmica, no pogotkom je zasjenio sve ostalo... Asistirao mu je raspoloženi Marin Pilj, a da je i Fran Brodić bio konkretan gosti bi i lošije prošli.

Matija Frigan borio se kao lav, međutim uvijek je nešto nedostajalo, ako ništa drugo realizacija šanse, a u gostujućem orkestru nije bilo dovoljno raspoloženih da završna arija bude vedrija. Sad kome Europa i lova, kome žal za propuštenim. Igra se za UEFA-ino natjecanje ali i novac jer na temelju televizijskih prava treći na kraju dobit će milijun i 51 tisuću eura, a primjerice sedmi 825 tisuća eura. Šesti 870 tisuća eura. Za naše klubove nije za baciti premiju od dvjestotinjak tisuća eura, kolika je razlika.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 06:12