FNC 13 u Beogradu

 FNC
PRIMITIVNE REAKCIJE

Beogradski spektakl ispunio je očekivanja, ali publika nije. Srbi su u Zagrebu imali bolji tretman

Bila je ovo 13. velika priredba u režiji najjače hrvatske MMA organizacije
Piše: Mihael FarkašObjavljeno: 05. studeni 2023. 23:23

Teško se na prvu prisjetiti koji je MMA događaj bio najavljivan kao ovaj koji smo imali prilike gledati u subotu u beogradskom Pioniru, piše Fight Site.

Nije ni čudno, FNC je prvi put dolazio u Srbiju i moralo se opravdati sve što se govorilo uoči ovog spektakla. Najiščekivaniji revanš u povijesti regionalne scene nećete gledati svaki dan. Takav epitet mogu dobiti samo oni koji će privući toliko publike da će se rušiti rekordi gledanosti, a Francisco Barrio i Vaso Bakočević imaju upravo takav rivalitet.

Najava priredbe odrađena je vrhunski

Ova dva borca prozivaju se gotovo deset godina, a sve je došlo na naplatu u devetom mjesecu prošle godine kada su odradili prvi meč. Nažalost, Crnogorac se ozlijedio odmah na početku i bilo je jasno da od tog meča nećemo vidjeti previše. Barrio je slavio gušenjem u prvoj rundi, a proslava nakon borbe nije se svidjela Bakočeviću i sve je to bio samo okidač da što prije dođe do revanša.

Kada na popisu borbi imate takav meč, morate ga ispromovirati kako treba. Iako ovaj dvoboj nužno i ne treba promovirati koliko se iščekuje zbog povijesti ova dva borca, organizacija je napravila sve da "hype" dovede do savršenstva. Najavni video za ovu borbu jedan je od najboljih koji smo imali prilike gledati, a po mnogočemu podsjeća na onaj KSW-ov kada su snage odmjerili Roberto Soldić i Patrik Kincl. Ako vam je u ovakvim stvarima uzor najjača poljska organizacija, teško da možete pogriješiti.

Dotaknimo se i samog popisa borbi. U intervjuu koji datira iz osmog mjeseca, netom prije priredbe u Puli, glavni čovjek organizacije Dražen Forgač najavio je da će na ovom "eventu" biti najzanimljivije borbe do tada. Nije pogriješio.

Sjajna uvertira za glavnu borbu

Razlog tomu sjajna su uparivanja, ali zbog regionalnog štiha. Naime, od devet borbi, njih šest bilo je između boraca iz regije, dok su na cijelom "cardu" bila samo tri strana borca i borkinje. Nepobitno je tvrditi da ljude najviše zanimaju domaći okršaji, a upravo su u tome mogli uživati u subotu navečer.

Isto tako, teško je odabrati najbolju borbu, čak i izvedbu večeri, zato ćemo proći sve mečeve jer ne bi bilo pravedno izostaviti bilo koga. Prvi meč večeri obilježen je time da je ponajveći hrvatski talent Fran Luka Đurić prihvatio borbu samo par dana prije, a demolirao je svog protivnika. Odličan početak večeri ako nas pitate. Iduće dvije borbe također su opravdale očekivanja kada su Aleksandar Vukosavljević i Blažo Nikolić odnijeli pobjede i prezentirali dobre izvedbe.

Posebne pohvale zaslužuje Marina Spasić. Krajem prve runde protivnica joj je zaključala "leg lock" te bi rijetko tko izdržao ne tapkati, ali srpska borkinja nije se predavala i na kraju je odnijela pobjedu. Nakon meča izjavila je da ne postoji šansa i rasplet u kojem bi se predala, a možemo joj samo čestitati na odlučnosti.

Sjajan preliminarni dio večeri bio je samo uvertira za "main card" i glavne borbe cijelog događaja. Ognjen Babić i Jovan Marjanović digli su publiku na noge i samo ih zagrijali za nastup ponajveće FNC-ove zvijezde, Marka Bojkovića. "Skull Crusher" u potpunosti je opravdao svoj nadimak i zaslužio bonus za najbolju izvedbu, a sada je svima jasno da mu je samo nebo granica. U glavnom meču večeri Nikola Joksović opravdao je sve epitete koje ga krase i lakoćom zadržao pojas protiv Save Lazića.

Pristojna svota

Primijetili ste da smo izostavili meč Barria i Bakočevića. Ne brinite se, nismo zaboravili na to, već ovo ipak zaslužuje detaljniji osvrt. Prije ovog meča "Psihopata" je izjavio da mu je jedini cilj povrijediti "Croatu", a ako nadodamo da je sve upućivalo na nikad spremnijeg Crnogorca, trebali smo gledati veoma napetu borbu.

Imao je Bakočević svojih trenutaka, ali kada je vidio da ne ide, sve se promijenilo. Nećemo nužno reći da je odustao, već da je samo promijenio taktiku. Htio je da borba završi diskvalifikacijom da se Barriu ne može pisati pobjeda, ali nije uspio. Što je još gore, tapkao je u svom gradu i razočarao mnoge. Ipak...

Morate biti svjesni da na kraju dana, njega boli briga. On je ovaj meč odradio, uzeo veoma pristojnu svotu novca i gleda prema naprijed. Takvo je realno stanje, a ako to neki ne mogu prihvatiti, neka ga ne prate i ne idealiziraju. Na kraju dana, nebrojeno mnogo puta rekao je da mu se ne može vjerovati...

Publika je morala bolje

Tu dolazimo do pojedinaca iz naslova. Jasno je da publika ne voli "Croatu" iz raznoraznih razloga, ali zviždanje nakon meče do te mjere da nije mogao dati izjavu je krajnje primitivno. Neshvatljivo je i zviždanje Franu Luki Đuriću koji nije napravio apsolutno ništa provokativno, a da ne govorimo da je manja skupina ljudi izviždala Ivicu Truščeka. Srećom, u manjini, ali ovi koji jesu, trebali bi se zapitati gdje je granica.

Kad su uloge bile obrnute, to jest priredba u Zagrebu, niti jedan srpski borac nije masovno izviždan. Vodite se tim primjerom. Naravno, svaka čast svima koji su bili pošteni i aplauzom pozdravili sve borce. Ostali - imate domaću zadaću! Srećom, to je bio jedini negativni djelić priredbe. Probleme s prijenosom adresirat ćemo na Voyo.hr jer su oni i zaslužni, a dobro je što se sve popravilo u nekom trenutku.

Ako podvučemo crtu, s pravom možemo reći da je ovo bila jedna od, ako ne i najbolja priredba FNC-a. Na svima koji su bili prisutni vidjelo se da su istinski uživali, bilo je prilike i za sliku s ostalim sjajnim borcima poput Aleksandra Rakića i Darka Stošića, a sam ambijent dvorane pridonio je tomu da ovo bude pravi upotpunjeni spektakl. Letvica ide sve više i više, a standardi su sada enormni. Samo ćemo reći: jedva čekamo Sarajevo...

Linker
30. travanj 2024 18:49