Aleksander Aamodt Kilde

 LIONEL BONAVENTURE/AFP/PROFIMEDIA
TO SE NAPOKON DOGAĐA

Bit će to spektakl! Staza za povijesnu utrku konačno je spremna: ‘Treba nam samo pomoć majke prirode‘

Događaj iz neposrednog susjedstva naše zemlje odnedavno zanima i Brazilce
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 08. studeni 2023. 13:31

Ideja se prvi put pojavila još 2019. u vrijeme vladavine prethodnog predsjednika Svjetske skijaške i snowboard federacije (FIS) Gian Franca Kaspera, koji je na toj poziciji bio od 1998. do 2021. godine. Kasper nije dočekao realizaciju, odstupio je s pozicije u lipnju 2021., umro mjesec dana kasnije, a naslijedio ga je kontroverzni Johan Eliasch kojem je spust kroz dvije države odmah postao jedan od najdražih i najvažnijih projekata. Premijera utrke sa startom u švicarskom Zermattu i ciljem u talijanskoj Cerviniji trebala se dogoditi prije godinu dana u nešto ranijem terminu, krajem listopada, ali je otkazana zbog pretoplog vremena i nedostatka snijega. Ove godine takvih problema nema, staza je spremna iako su u jednom trenutku radovi kratko zaustavljeni jer su organizatori izašli iz dozvoljene rute na švicarskoj strani ledenjaka. Podigla se poprilična medijska bura zbog bagera na ledenjaku, ali brzo se sve smirilo.

Treba podrška majke prirode

Sve to trebalo bi pasti u drugi plan od srijede kad na novom spustu koji je dobio ime Gran Becca ili Velika planina kreću prvi službeni treninzi i organizatori se nadaju - spektakl. Dovoljno je razloga, barem u teoriji, da se nove utrke u kalendaru Svjetskog kupa dočekuju na taj način jer bit će prve koje prolaze kroz dvije države, održavaju se na najvišoj nadmorskoj visini, okruženje s pogledom na Matterhorn je spektakularno, staza koju je dizajnirao bivši olimpijski pobjednik Didier Defago i dugačka i zahtjevna i atraktivna... U praksi? Vidjet ćemo sljedećih dana. Ili nećemo ako priroda umiješa prste jer vremenska prognoza nije idealna. Srijeda bi trebala biti okupana suncem, ali do kraja tjedna se najavljuje mješavina oblačnog vremena, kiše, snijega i vjetra, odnosno svega onoga što se i inače može očekivati na ovoj nadmorskoj visini u ovom dijelu godine pa ni Markusu Waldneru, direktoru muških utrka Svjetskog kupa nije preostalo ništa nego izjaviti...

image

Novi spust sa startom u Švicarskom i ciljem u Italiji

FIS

- Trebamo podršku majke prirode. Nadajmo se da će vrijeme biti na našoj strani.

U protivnom bi umjesto spektakla mogao biti debakl, ali nadajmo se da do toga neće doći. Nadaju se i skijaši...

- Ova utrka je u biti super projekt. Sve dok su uvjeti pošteni, jako joj se veselim. Datum je vrlo prikladan, uvijek smo imali pauzu nakon otvaranu u Söldenu, a sad se Svjetski kup praktično odmah nastavlja - kaže Vincent Kriechmayr, koji je jedini uz Aleksandera Aamodta Kildea pobjeđivao u spustu prošle sezone u Svjetskom kupu.

Austrijanac je osvojio četiri pobjede, Kilde šest i spustaški Globus, a Norvežanin se također veseli novim utrkama:

- Volim nove staze i jedva čekam da vidim kakva će biti Gran Becca. S obzirom na dužinu i nadmorsku visinu, mislim da će biti iscrpljujuća.

Austrijanci tek u tjednu utrka

Prije godinu dana je bilo puno primjedbi da ova dva spusta dolaze prerano u sezoni i u terminu kad spustaši nemaju dovoljno odrađenih treninga, ali sad se ne priča puno o tome. Barem dok ne krenu treninzi. Veća je priča prednost koju imaju Švicarci predvođeni Marcom Odermattom, aktualnim svjetskim prvakom u ovoj disciplini, u odnosu na sve ostale pa je tako austrijski trener Marko Pfeifer rekao...

image
ANTOINE LORGNIER Only France Via Afp

- S obzirom na to koliko su oni mogli trenirati u odnosu na ostale trebali bi završiti na prvih šest mjesta.

Austrijanci, ali ne samo oni, trebali su trenirati u tjednu održavanja utrka u Söldenu, ali u tom razdoblju vrijeme nije bilo sklono skijašima pa je za sve osim Švicarce Gran Becca potpuna nepoznanica. No, Kriechmayr se time ne zamara...

- Švicarci će sigurno biti favoriti, ali to nije razlog da unaprijed odustanemo. Kad ste na startu sve ono prije više nije važno.
Osim toga, svjesni su i Austrijanci da bi u slučaju da je u staza u Austriji napravili isto što su napravili Švicarci.
U svakom slučaju, utrke su izazvale veliko zanimanje pa su se organizatori pohvalili kako je akreditirano 230 novinara iz 14 zemalja, a među njima i jedan iz Brazila.

Marc Berthod će prvi isprobati Gran Beccu

Uoči dvije utrke trebala bi se održati tri službena treninga - u srijedu, četvrtak i petak.

Prvi koji će isprobati Gran Beccu bit će bivši švicarski reprezentativac, 39-godišniji Marc Berthod koji će se u srijedu spustiti niz stazu u ulozi snimatelja SRF-a.

Berthod je u karijeri osvojio dvije pobjede u Adelbodenu, jednu u slalomu i jednu u veleslalomu, dok je u spustu samo četiri puta osvajao bodove i to za plasmane od 24. do 28. mjesta. No, ima i svjetsku broncu u kombinaciji i dva druga mjesta u ovoj disciplini u Svjetskom kupu.

Dodatni bonus za eventualnog dvostrukog pobjednika

Minimalni nagradni fond za utrke Svjetskog kupa od ove je sezone podignut na 144.000 švicarskih franaka, a organizatori spusta Zermatt - Cervinia odlučili su to podignuti na 200.000 po utrci.

Pobjednik će zaraditi 60.000 franaka (oko 62.350 eura), a ako netko pobijedi u obje utrke dobit će i dodatnih 50.000 “švicaraca” bonusa (52.000 eura).

Veći nagradni fond u Svjetskom kupu ima samo Kitzbühel gdje je pobjeda vrijedna 100.000 eura.

Drugi najduži spust iza Wengena

Spust Zermatt - Cervinia, uz uvjet da se održi na cijeloj dužini staze, bit će drugi najduži u Svjetskom kupu.

Prvo mjesto pripada Lauberhornu u Wengenu s 4,5 km, dok je dužina Gran Becce 3,7 km.

Originalni start za mušku utrku je na 3.720 metara nadmorske visine, a postoje i dva rezervna - na 3.615 metara i na 3505 metara (start ženske utrke).

Spustaši će letjeti 70 metara na Matterhorn skoku?

Novi spust dizajnirao je Švicarac Didier Defago (46), olimpijski pobjednik u spustu 2010. u Vancouveru.

Defago je predvidio 4 skoka od kojih je najspektakularniji Matterhorn skok. Švicarci su na stazi trenirali u rujnu kada je njihov glavni trener za reprezentaciju koja nastupa u Europskom kupu Franz Heinzer (svjetski prvak u spustu 1991.) integrirao Matterhorn skok u super G i nakon toga rekao:

- Na tom dijelu sam već vidio skokove oko 50 metara, a budući da će brzina u spustu biti veća očekujem da ćemo vidjeti skokove od 70 metara.

Linker
29. travanj 2024 03:04