JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp
NOVO LICE VATRENIH

Dalić u problemima, nikad se nije našao u ovakvoj situaciji: Jedan igrač mora dobiti pravu priliku

Za deset dana Hrvatsku očekuje prvi ispit u ovosezonskoj Ligi nacija
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 26. kolovoz 2024. 21:01

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se prvi put nakon svojevrsnog debakla na Euru u Njemačkoj, na kojem Vatreni nisu uspjeli dohvatiti nokaut-fazu. Debakl je možda teška riječ, ali naši su reprezentativci sjajnim rezultatima proteklih godina toliko visoko podigli ljestvicu očekivanja da je cjelokupna hrvatska javnost ispadanje u grupnoj fazi doživjela kao jedan veliki neuspjeh.

Kako god, povijest treba ostaviti u prošlosti i okrenuti se novim izazovima. A oni za Vatrene dolaze u vidu Lige nacija, toliko kritiziranog natjecanja koje nam se ipak svidjelo kada su Vatreni ostvarili zapažene rezultate i došli u borbu za trofej.

U rujanskom ciklusu Vatrene očekuju dva okršaja; prvi s Portugalcima na Luzu (Lisabon, 5. rujna), dok tri dana kasnije na osječkoj Opus Areni dočekuju Poljake predvođene Robertom Lewandowskim.

Zlatko Dalić u tim dvobojima, jasno, neće moći računati na Marcela Brozovića i Domagoja Vidu koji su se nakon euro-smotre oprostili od Vatrenih, ali i na popriličan broj aktualnih reprezentativaca. Pa, krenimo redom.

Ozlijeđeni Josip Juranović nije se ni našao na Dalićevom pozivu za rujanski ciklus u Ligi nacija, a samo par sati nakon objave popisa otpao je i njegov imenjak, konkurent na poziciji desnog beka - Josip Stanišić. I to je sasvim sigurno prva velika Dalićeva glavobolja. Prave zamjene nema, ni na pretpozivu ni u užoj hrvatskoj nogometnoj obitelji. Sudeći prema imenima na Dalićevom popisu, tu bi poziciju mogao popuniti Marin Pongračić ili vjerojatnije Kristijan Jakić.

Stoperski tandem gotovo će sigurno činiti Josip Šutalo i Joško Gvardiol, s obzirom na to da je Martin Erlić u nedjelju u suzama napustio travnjak te se težina njegove ozljede tek treba utvrditi. U takvoj kombinaciji poziciju lijevog beka trebao bi pokriti Borna Sosa, koji je nakon turbulentne sezone s Ajaxom odlučio potražiti sreću u Torinu. Dugo se otezalo s tim transferom, Sosa nije prošao pripreme s novim klubom i Dalić prije donošenja zaključka treba vidjeti na kakvoj je razini njegova forma i procijeniti hoće li takav biti od pomoći Vatrenima. Ako Dalić procijeni da Sosa još nije na potrebitoj razini, Gvardiol bi mogao na beka, dok će se Šutalu na poziciji stopera vjerojatno pridružiti Duje Ćaleta-Car ili Pongračić, ovisno za koga se odluči na desnom beku.

image
JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp

A što ćemo s veznim redom? Toliko puta opjevanim, i to ne samo u hrvatskim okvirima. Jer i strani stručnjaci morali su priznati da je Hrvatska s tercetom Brozović-Rakitić-Modrić, a kasnije Brozović-Modrić-Kovačić imala najbolji vezni red na svijetu. No sad smo ušli u novu, "postbrozovićevu" eru. Vatreni više nemaju čovjeka koji će svaku utakmicu pretrčati 11, 12 ili više kilometara, obaviti puno prljavog posla, a uz to dijeliti i sjajne lopte. Takvog igrača Hrvatske više nema. Što znači da će Dalić morati nešto mijenjati u svom sustavu. Prirodna zamjena za Brozovića je već spomenuti Jakić (koji bi silom (ne)prilika mogao završiti na desnom beku), no hrvatski izbornik vjerojatno ima nešto drugačije planove. Luka Modrić i Mateo Kovačić trebali su biti "sigurni" u sredini terena, no potonji je vrlo vjerojatno otpao zbog ozljede zadobivene u dvoboju Manchester Cityja i novopečenog engleskog prvoligaša Ipswicha, tako da će Dalić morati nekog drugog upariti s hrvatskim maestrom. Tko bi to mogao biti? Luka Sučić koji se još nije nametnuo u Real Sociedadu? Ili njegov prezimenjak i rođak Petar Sučić koji je postao vrlo važan kotačić u Dinamu? Ili neka opcija "izvan okvira"? Treći veznjak, onaj nešto ofenzivniji, mogao bi i trebao biti - Martin Baturina! Valjda je došlo vrijeme da Dinamov dragulj dobije (veću) ulogu u reprezentaciji i na kraju krajeva, još jednu odskočnu dasku za veliki europski transfer.

image

Martin Baturina

ANTE CIZMIC Cropix

Prema onome što ima na raspolaganju, u 4-2-3-1 formaciji, Dalić će na desno krilo staviti Andreja Kramarića ili vjerojatnije Lovru Majera, koji je zbog sudara glavama prijevremeno napustio dvoboj svog Wolfsburga i Bayerna, u kojem se dvaput upisao u strijelce. Dolazimo tako do pozicije lijevog krila i nove glavobolje za Zlatka Dalića. Ivan Perišić praktički nema klub (iako je još uvijek službeno igrač Hajduka), Luka Ivanušec nema veliku minutažu u Feyenoordu, dok je Marko Pjaca završio tek na pretpozivu. Kako i zašto, Dalić najbolje zna. Mi nemamo pojma.

Za mjesto u vrhu napada konkuriraju Bruno Petković, Ante Budimir i već spomenuti Kramarić koji će silom neprilika možda morati pokriti neku drugu poziciju, a svoju priliku čeka i Igor Matanović, koji se prvi put našao da Dalićevom popisu.

Kojih će 11 igrača za deset dana istrčati Luzu teško je pretpostaviti, ni Zlatko Dalić nema sasvim jasnu viziju, jer u ovom trenutku ne zna na koga će sve morati računati. Jedno je sigurno, Dalić će u sljedećim danima biti na brzoj liniji s klubovima Vatrenih i njihovim liječničkim službama, jer čini se da će upravo ozljede, nažalost, diktirati Dalićev udarni sastav.

Osim Pjace, na pretpozivu su još Borna Barišić, Ivica Ivušić, Marco Pašalić, Nikola Moro, Toni Fruk i Robert Ljubičić te ne bi bilo čudno da Dalić odluči pozvati nekog od njih. Ponavljamo, sve ovisi o zdravstvenom stanju igrača koji ovog vikenda zbog ozljeda kraj utakmice nisu dočekali na travnjaku.

Dalić se od dolaska na klupu Vatrenih suočavao s razno raznim situacijama, ali ne pamtimo kada je imao baš ovakve probleme. Za ovu će akciju morati "sklepati" momčad kako god zna i umije te se nadati da će se krvna slika reprezentacije popraviti u idućih mjesec dana. Jer, i ogledi sa Škotskom i Poljskom u listopadu su iza ugla...

image

Kovačić i Modrić

GABRIEL BOUYS Afp

Linker
05. rujan 2024 11:00