IVAN PERIC Cropix
Tomislav Juranović
NA STARIM POSTAVKAMA

Dinamov šampionski gen ili stihija? Ako imaš pobjednički mentalitet, onda nisi podređen 80 minuta

Zašto se, uostalom, toliko inzistira na Petkoviću, Kaneku, Ristovskom, a ova trojica sjede na klupi?
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 05. ožujak 2024. 23:40

To je pobjednički mentalitet koji se godinama gradio, to se vidi. Jer kad zabiješ gol u 94. minuti i trčiš po gol uvjeren da možeš pobijediti, sve je jasno. Te je riječi nakon dramatičnog završetka utakmice na Opus Areni, gdje je Dinamo bod iščupao pogotkom Kulenovića, u eter odaslao Sergej Jakirović. Riječi su to, konačno, koje prate javni narativ stvoren nakon susreta s Rijekom u prošlome kolu i onom pobjedom iz penala, također u nadoknadi vremena. No je li to doista baš tako?

Činjenica je da je Dinamo, otkad je Jakirović preuzeo klupu "modrih", u završnim minutama utakmice u svoju korist okrenuo čak tri (!) utakmice kontra Osijeka, za ukupno šest bodova, zatim Lokomotivu za preokret i trobod, potom je u Varaždinu spasio bod, da bi, dakle, Brodić bod pretvorio u tri kolo prije ovoga.

U zbiru, Dinamo je u tom intervalu na svoj mlin usmjerio čak 12 bodova. No, ruku na srce, neke je pobjede i gubio u finišu utakmica, što postavlja jasno pitanje: radi li se doista o šampionskom genu ili je na sceni ipak i određeni prstohvat - stihije?

Nepoznanice

Za ovu analizu, nećemo u svaku utakmicu ulaziti zasebno. U obzir ćemo uzeti posljednje dvije. Prvu s Rijekom u Maksimiru, gdje su "modri" doista otpočetka stvorili koncept igre u kojem su se jasno vidjele namjera i ambicija, što je na koncu i donijelo Godin penal za Brodićevu egzekuciju, ali ujedno i ovu partiju u Osijeku, vrlo važnu za širu sliku.

Naime, dojam je jasan: Jakirović se na Opus Areni vratio nekoliko tjedana unazad, opet pokazujući da teško stvara okvir igre vrijedan kontinuiranih napada, kontrole i dominacije, te se uvelike oslanja na, hajmo reći, svoj šalabahter, tu očito riječ godine u maksimirskim odajama.

image

Zoran Zekić i Sergej Jakirović

IVAN PERIC Cropix

Teško je, eto, prihvatiti izjavu o pobjedničkom mentalitetu kada si praktički dobrih 80 minuta u podređenom položaju, sve od negdje desete minute susreta pa tamo do 80. i neke, kada kreće "all in" varijanta izazvana činjenicom da si u minusu. Teško je, nadalje, prihvatiti fakt kako Jakirović i dalje ustraje na istom odabiru igrača, iako posljednja dva dvoboja pokazuju da na klupi ima jaki "štih", koji može riješiti partiju.

Osvježiti kadar

Zašto, recimo, na klupi sjedi Ronaël Pierre-Gabriel, nakon dva odlična ulaska u igru i a propos činjenice da je Ristovski praktički u non-stop pogonu i čeka ga susret s PAOK-om, s obzirom na to da francuski bek - doveden kao pojačanje, a ne prinova! - nema pravo nastupa? Zašto ustraješ na Kaneku dobrih sat vremena kada se nakon prvih pola sata igre vidi da logika s intencijom igre na oba krila ne funkcionira s njim u sastavu?

Zašto se mijenja Sučić kada je Mišić na Pampasu spremniji na izmjenu, a onda se Ademija gura visoko, pa negdje od 60. do 75. minute Dinamo u sredini ima krater, presing se raspada, a igrači Osijeka u središnjici terena primaju loptu ne u pritisku, nego, dapače, s prostorom u perimetru širokim pet metara, čime i dolaze do situacije da riješe dvoboj?

Pampas je bio važan

Zašto, konačno, ako se vidi da momci gore, otpočetka ne krenu Brodić i/ili Kulenović, nego se inzistira na Petkoviću, koji zamjetno igra slabu utakmicu? I zašto, na kraju, u času kada vidiš da stvari ne funkcioniraju, ne mijenjaš stvari već na poluvremenu, nego ustraješ na nefunkcionalnom, plahom i sterilnom planu sve do 60. minute utakmice?

Dinamo je, reći će optimisti, u dva derbija osvojio četiri boda te je i dalje pri vrhu, s najtežim rasporedom. Stoji. No Dinamu je nakon Betisa i Rijeke ovo bila ključna utakmica: slijedi PAOK, a zatim Slaven Belupo u Maksimiru i Rudeš u gostima, čime bi se donijela puna "kamara" bodova uoči reprezentativne stanke i pripreme za dupli derbi s Hajdukom. Zato je Pampas bio važan. Za kontinuitet pobjeda, etabliranja širine kadra, kao i, na kraju, bildanja tog šampionskog mentaliteta o kojem Jakirović priča...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. rujan 2024 08:47