Tomislav i Zvonimir Ivišić (arhivska fotografija)

 NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX
Tvrtko Puljić
OSIROMAŠENO TRŽIŠTE

Europska košarka je u problemu. Stvorena je rupa u kvaliteti, a zanimljiv je i primjer hrvatske braće

Sve što bi moglo postati u najmanju ruku neki mahač ručnika na kraju NBA klupe, odlazi u NBA
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. svibanj 2024. 15:19

Dražen Petrović nije imao niti 22 godine, a Cibonu je odveo do dva naslova prvaka Europe sredinom osamdesetih. Toni Kukoč nije imao niti 23 godine kad je Split vukao do trećeg vezanog naslova prvaka Europe, samo koju godinu kasnije.

Ili, može nešto bliže našim vremenima. Luka Dončić je imao samo 19 godina kad je kao najbolji igrač Real Madrida pokorio Europu prije nego li će se zaputiti prema NBA ligi.

22, 23 ili 19. Godina. Toga sam sjetio ovih dana kada čitam o akvizicijama euroligaških klubova, lovu na najbolje igrače koji se nude na tržištu kako bi se od sjedeće sezone lovili naslovi.

Shane Larkin je tako u svojoj 32. godini dogovorio novi četverogodišnji ugovor s Efesom. Walter Tavares je blizu dogovora s Realom za novi ugovor, a njemu su također 32 godine. Nick Calathes ima čak 35 godina i sada bi Monaco želio s njim u kampanju pokoravanja Europe. Kad se u tu priču stave 29-godišnjici, Kendrick Nunn koji je, doduše uz NBA izlaze, stavio potpis na novi ugovor s Panathinaikosom ili njegov vršnjak Mario Hezonja, koji je najvruća roba na europskom tržištu, onda Amerikanac i Hrvat u ovoj priči izgledaju prilično mlado.

Prerani odlasci igrača

Iako, dosta stariji nego su to bili Dražen, Toni ili Luka. Kad su osvajali.

Europska košarka je, koliko god vam se trudili proturiti priču kako je neizvjesna, pa zato i zanimljiva, u ozbiljnom problemu. Postoji vrlo mali broj igrača koji danas rade razliku na europskim parketima i to je samo jedan od razloga zašto ova industrija kontinuirano gubi novac. Dominacija Real Madrida leži i u činjenici da u Realu postoji nekoliko takvih igrača. Da budemo precizniji, u Realu ih ima koliko u svim ostalim momčadima u Euroligi zajedno.

image

Tomislav i Zvonimir Ivišić (arhivska fotografija)

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX Cropix

Uostalom, kako to izgleda danas možda će biti najbolje predstaviti priča o Codiju Milleru-McIntyeru, ovogodišnjem playu Baskonije, čovjeku iza kojega je najbolja sezona u karijeri u kojoj je nerijetko koketirao s triple-double učincima. Iako ima samo 29 godina, Miller-McIntyre je lani ozbiljno razmišljao o tome da se ostavi košarke. Uostalom, kad je s Gaziantepom ispao iz prve turske lige, nazvao je svog agenta s idejom o umirovljenju. A ovaj mu je rekao, “jesi lud, imaš ponudu iz Eurolige”...

Produkcija igrača danas je, da se krivo ne shvati, puno veća nego je to bilo nekada. Međutim, uloga Europe kao protektorata NBA lige, sve je prisutnija i opasnija. Sve što imalo vrijedi, sve što bi moglo postati u najmanju ruku neki mahač ručnika na kraju NBA klupe, odlazi u NBA. Usto, NCAA je počela plaćati usluge mladim talentima, pa će tako u sljedećoj sezoni u Arkansasu igrati Zvonimir Ivišić, a za angažman na koledžu bit će nagrađen s vrtoglavih 800.000 dolara. Njegov brat Tomislav Ivišić studirat će i igrati, pak, na Illinoisu za pola milijuna dolara. Te novce, niti približno, u ovim godinama, a obojici je 21, nisu mogli dobiti u Europi.

Kakva će biti sudbina braće Ivišić, ali i cijelog niza igrača koji su izabrali odlazak u SAD bez ozbiljne karijere u Europi ostat će u sferi nagađanja. Uz podsjetnik da su Dražen Petrović, Toni Kukoč ili Luka Dončić otišli put NBA lige nakon što su igrački pokorili Europu.

Prerani odlasci mladih igrača, ne samo Hrvata, da ne bude zabune, stvaraju rupu u kvaliteti europske košarke. Ona se puni s američkim igračima, za koje postoji ozbiljan razlog zašto dolaze u Europu, ako već imaju neku kvalitetu. Tu je i dio onih igrača koji bi lako mogli doći do NBA ugovora, no već su u toj ligi bili i znaju što ona nosi, pa nisu znatiželjni kao oni koji nisu nikada probali. Također, niti jedan od njih ne bi uživao u NBA ligi u onome u čemu uživa u Europi, a to su uloge nositelja.

Ulazak Dubaija u europsku košarku mogao bi popraviti financijsko stanje klubove, ali daleko od toga kako će popraviti igračku vrijednost ukupne košarke. Kvaliteta će se, u odnosu na novac koji će uložiti šeici, samo disperzirati među onime što je ostalo u Euroligi.

Mogu Europljani osvajati pojedinačne nagrade u NBA ligi i biti najveće zvijezde, barem dok Anthony Edwards ne krene stvarati dinastiju, ali NBA je toliko osiromašio europsku košarku da se ona osjeti živa samo kad se NBA igrači vrate u svoje reprezentacije preko ljeta.

Ako pri tome stignu zdravi. Luka Dončić, eto, vuče koljeno, Giannis Antetokounmpo nije niti mogao zaigrati u doigravanju...

Linker
13. svibanj 2024 15:19