Joško Gvardiol

 FOZO: Cropix, Profimedia, Ilustracija: SN
Robert Matteoni
LJETO PROMJENA

Gvardiol je već potvrdio koje je odredište njegova prva opcija, transfer kod ikone bio bi najbolja priča

Kako se približava prijelazni rok, naslućuje se i selidba aktualnog srednjeg braniča Leipziga
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. lipanj 2023. 22:03

Otkako je u Dinamu nagovijestio velike potencijale, Joško Gvardiol ne prestaje biti tema u globalnim nogometnim krugovima. Posljedično, naravno, i u medijskom prostoru. Kad igrač tako mlad iskorači na vrlo visoke europske i reprezentativne razine, jasno je da ima drugačije dinamike napredovanja u odnosu na svoju dob.

Do sada je Joško Gvardiol, uz one koji brinu o njegovoj karijeri, imao dobro balansiran put. Skok iz mlade u seniorsku momčad, ali i pogođen izbor ostanka u Dinamu kao posuđeni igrač RB Leipzig.

Nakon godinu i pol iskoraka uslijedilo je odlazak u Bundesligu i to kao svježe etablirani reprezentativac na EP-u 2021. godine. Gvardiol je nakon 52 utakmice za Dinamo, od čega 16 u Euroligi, u iskoraku u Leipzigu upisao unutar dvije sezone 87 nastupa, među inim i 12 u Ligu prvaka.

Uz 21 nastup za reprezentaciju Hrvatske, ovaj iznimno talentirani nogometaš, s tek 21 godinom života, ima više od 160 seniorskih utakmica u svim razinama klupskog (Liga prvaka, Euroliga, Bundesliga) i reprezentativnog nogometa (Euro, Mundijal, Liga nacija). To ukazuje na dva jako važna faktora u kontekstu perspektive Joška Gvardiola, igračke i statusne (transfer). Prvo je kako već ima veliko iskustvo, a drugo kako su mu potencijali očito (naj)viših razina kada su mu se do 21. godine sve te šanse ukazale... Dojmljive igre u Kataru, s jednom naslovnom top akcijom kakva je ona kada je zaustavio Lukakua samog pred Livakovićem (zbog čega je nezasluženo medijski više tretirana kao slabost Belgijanca, a ne briljantna reakcije Vatrenog), te jednom naslovno negativnom reakcijom kada ga je izigrao Leo Messi u polufinalu, samo su istaknuli kakav je veliki potencijal i kako treba nastaviti stjecati iskustva.

image
PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Jer, onako “pročitati” namjeru Lukakua i zaustaviti ga čisto bez prekršaja može samo igrač koji je fizički moćan, ali i vrlo inteligentan. Isto tako, iako je Messi u pitanju, jasno je da Gvardiol treba još steći rutinu kada igra protiv najboljih. To je između ostalog mogao osjetiti i protiv Haalanda u uzvratu LP-a na Etihadu...

Taj kontakt plusa i minusa kod Gvardiola zapravo ukazuje i na najpoželjniju opciju njegova nastavka karijere. Nakon dvije godine Leipziga i pripremanja za najveće scene, Joško Gvardiol je spreman za veliki iskorak. Da bi stekao navedenu rutinu kroćenja najvećih igrača i suparničkih napadača, jednostavno mora ići na višu razinu natjecateljskog, motivacijskog i fizičkog izazova.
Gvardiolu se već prošle godine javio Chelsea i da ga je Leipzig pustio otišao bi na Stamford Bridge. Financijski bi sigurno profitirao, ali na nogometnom planu, kako pokazuje katastrofalna sezona Chelseaja, ušao bi u probleme.

No, prihvaćanjem opcije Chelsea, Gvardiol je potvrdio svoju prvu opciju odredišta nakon Bundeslige, a to je Premiership. Pokazalo se u svakom pogledu kako je odgoda transfera na Otok bio mudar stav. Osim što je u lakšem ambijentu Leipziga, jer je tamo potpuno prilagođen, nastavio skupljati iskustva i (posljedično) napredovati, mogao je spoznati i evoluciju u Premiershipu gdje dominira Manchester City. Upravo je svježi europski prvak, još od prošle godine, iskazao veliki interes za Gvardiola. Odalo se to i raspitivanjem Pepa Guardiole kod nekih (naših) igrača o karakternim osobinama tog 21-godišnjaka.

image

Pep Guardiola

PAUL ELLIS Afp

Manchester City je klub u kojem faktor “odštete-novca” nije presudan faktor transfera. Bitno je samo smatra li Pep Guardiola nekog potrebnim za jačanje svoje momčadi i ispunjavanje ciljeva koje ambiciozni šeici, ali i sam trener stalno sebi nameću. Za Guardiolu očito nema problema kad se neki novi i puno plaćeni igrač pokaže neodgovarajućim, pa ga brzo mijenja. U stoperskoj liniji se kane mijenjati neke stvari i, kako doznajemo, Gvardiol bi trebao biti prva opcija za ovo ljeto.

Hoće li se to ostvariti? Vidjet će se, no već sada je jasno, transfer kod Guardiole je najbolja tehničko-taktička priča za Gvardiola, a na planu financija za Leipzig (i Dinamo) optimalan kupac. Novac ionako nije prioritet ove priče, iako će posljedično kvaliteti aktera biti vrhunskih okvira...

GVARDIOL ZA DINAMO

52 odigrane utakmice

4 postignuta pogotka

3 upisane asistencije

GVARDIOL ZA LEIPZIG

87 odigranih utakmica

5 postignutih pogodaka

3 upisane asistencije

Linker
27. travanj 2024 02:57