Slavlje Latvijaca i tuga Francuza

 YASUYOSHI CHIBA Afp
Stručni komentator SN

Italija ne izgleda dobro, Francuska je pomiješala sport i politiku, a evo tko ima najveću širinu na SP-u

Svjetsko prvenstvo u košarci za Sportske novosti komentira Jurica Golemac
Piše: Piše Jurica GolemacObjavljeno: 29. kolovoz 2023. 10:33

Kompletirali smo drugo kolo uvodnih skupina i iza nas su odlične utakmice s puno preokreta i iznenađenja. Bilo je i nekih problema sa suđenjem, a što će utakmice biti izjednačenije, suci će biti pod velikim pritiskom, jer na žalost oni nisu dorasli SP-u. Ovdje, znamo, nedostaje 40-ak najboljih sudaca...

Krenimo s pobjedom Dominikanca nad Italijom. Italija ne izgleda dobro, imaju problema na šutu, kreaciji, a nemaju niti agresivnosti. Nema tu niti onog sustava s Eurobasketa lani. Nakon što su ušli protiv Dominikanaca u utakmicu na način na koji su trebali, posve neshvatljivo je Gianmarco Pozzecco napravio bez razloga pritisak na suce. I sve to kod rezultatskog plusa. Prvi se puta dogodilo da je izgubio kad je isključen. I momčad na sve to nije reagirala baš dobro. Taj show im očito nije odgovarao pa su potonuli. S druge strane Dominikana nije lošija individualno od njih, ali očekivao sam da će Talijani biti više momčad. Dominikanu vodi trener kojemu je nadimak Che, po Che Guevari, dok Towns, iako izgleda pospano, jedan je od najboljih igrača na SP. Kad mu se pogleda na kraju utakmice statistika, vidiš da ga je bilo svugdje. Teško će Talijani do četvrtfinala...

I u najavi smo govorili da će Francuzi teško s Latvijom, no kad su koncentrirano otvorili utakmicu, kad su pokušali na terenu biti kao jedan, činilo se da su na pravom putu. Ipak, problemi nikada ne nestaju preko noći. Francisco na 12 poena viška nije dao Fournieru loptu kad ju je ovaj tražio. Onda ga je Fournier napao, a između njih je stao Yabusele, pa se tu vidjelo da odnosi nisu dobri unutar momčadi. Pa je De Colo napravio nesportsku grešku u napadačkoj polovici sedam minuta do kraja i eliminirao se iz utakmice. Jako je čudna rješenja imao i Collett, držao je Goberta u igri, a ideja Latvijca je bila da ga se izvlači iz reketa, da se igra pick and pop sa Šmitsom. Latvija je igrala jako pametno, mijenjala je obrane i na kraju je sve zaslužila. Kad vidiš kako je Porzingis, iako ne može igrati zbog ozljede tu uz momčad, kad vidiš navijače koji plaču od sreće nakon utakmice, ili jednog Kurucsa, NBA igrača kako ispali tri lopte, ali igra cijelo vrijeme vrhunsku obranu, onda to nešto govori. Francuska je platila ceh i zbog nepozivanja igrača, a fali im čovjek na lopti. Pomiješali su sport i politiku...

Utakmica Australije i Njemačke bila je čisti gušt, gledali smo simultanke Schrödera i Millsa, a usprkos sudačkih grešaka na kraju, Nijemci su zasluženo dobili. Schröder je sazrio, vrlo pametno igra, počeo je pogađati u serijama, lider je, ima odličan govor tijela. Australija je lovila Njemačku, ali je otvorila posljednju četvrtinu sa čudnom petorkom i možda je klupa zakasnila s minutom odmora. Obje reprezentacije mogu na kraju doći do medalje, a za Nijemce će biti važno kad će se vratiti Franz Wagner.

Japan je nadoknadio minus 18 protiv Finske i na krilima igrača od 172 cm Kawamure stigao do pobjede. U utorak nas čeka okršaj Litve i Crne Gore za prvo mjesto u skupini, a možda i za četvrtfinale. Imat će Crnogorci šansu ako uspore Litvu. Morati će nešto riskirati u obrani, ali i imati dobar napad. Perry se tu mora više povezati s momčadi.

Slovenija je u ponedjeljak bila uvjerljiva s Gruzijom, točno je znala što želi. Za Dončića nema obrane, igra blizu savršenstva i Slovenci mogu jako daleko. Priključili su se Klemen Prepelič i Tobey, a jedino ostaje nada da ozljeda Jake Blažića nije teže prirode. Slovenci će u drugom krugu na Australiju i Njemačku, ali oni su stanju igrati s njima. Dončić, ponavljam, nikada ovako dobro nije izgledao.

Amerikanci su slomili intenzitetom Grke, koji su pokušavali nešto promjenama obrane ali SAD je predominantan za Grčku, koja nema individualnu kvalitetu i sada je čeka čvrsti Novi Zeland u srijedu u utakmici za drugi krug.

Španjolci su sredili Brazil, a uz SAD to je reprezentacija koja ima najdublji roster na SP. I nitko tu ne iskače iz sustava, nemaju ega u momčadi. Mali Nunez će dominirati na playu u godinama koje bude slijedile u Europi, ako ne ode ubrzo u NBA. Brazil ima kvalitetu, ali svako malo opuštanje Španjolci su kaznili.

Srbija je rutinski odradila Portoriko, uz neki mali propad u trećoj četvrtini, ali to je razumljivo jer je na poluvremeu bilo trideset razlike. Bit će zanimljivo vidjeti Srbiju kad se susretne s nekim boljim protivnicima, jer mi se čini da u momčadi imaju više energije nego lani na Eurobasketu.

Linker
27. travanj 2024 19:13