Sergej Jakirović

 DAMIR KRAJAC Cropix
Robert Matteoni
O FRAJERIMA I FAJTERIMA

Jakirović je bio nekorektan prema Rijeci, ali i sebi. A sada mora zabiti ‘nož u zube‘

Priče o velikom klubu ne pripadaju niti trenutku forme, a ni potencijalu površne selekcije kadra
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. studeni 2023. 12:14

Nes(p)retni poraz u Plzenu je samo potvrda na terenu onog što se poduže događa u klubu. Dinamo je u upravljačkoj zbunjenosti, što se reflektira na stručni, igrački i natjecateljski izraz. Kriza u Dinamu mogla se očekivati. Nakon skoro dva desetljeća ere (natjecateljski vrlo uspješne) u sustavu kojim je nedodirljivo upravljao jedan čovjek (Zdravko Mamić) događa se promjena. Realnost je da se ne zna tko i kako upravlja klubom u ovom tranzicijskom dobu. Dojam nereda osjećao se duže u javnosti. Sada se odrazio i na natjecateljski pad te nemoć.

Vakuum između onog Dinama, koji je osvojio 17 naslova u 18 sezona i aktualnog posrnulog djeluje dublji nego je logično za turbulentna razdoblja velikih mijena. Nedvojbeno je da je za krizu rezultata veći teret upravljački nered nego stručna i igračka (ne)učinkovitost. Zašto?

Krenimo od činjenice da je Dinamo vrlo bogat. U siječnju bi znači mogao jednostavnije popraviti kvalitetu kadra. Je li problem trener? To se može znati samo onda kada posloži kadar po logici struke, svoje taktičke vizije i pripremi ga za natjecanje. Po drevnom lošem običaju u Hrvata, onaj kojem su do jučer tepali da je Profa, prvo u Rijeci a u početku i u Maksimiru, danas je suočen sa ciničnim javnim "podsjećanjima" kako nije uspio u Mariboru. Zatomila se oda proljetnom sprintu Rijeke od dna do euro-vize, i njegovo usmjeravanje selekcije grupe koju sada Rujevica vidi vrijednu naslova.

image
RONALD GORSIC Cropix

‘Fenomen‘ Jakirović

Sergej Jakirović nije bio trener fenomen, kako su ga ocrtavali (pogotovo) oni koji ga danas rado gledaju u koprcanju u maksimirskom živom pijesku. No, nije odjednom nesposoban da bi mu momčad izgledala sada kao probušeni balon. Nije stvar (samo) u porazima, bilo ih je i prije, ali memorije ovdje traju prigodno, kako kome treba dizati imidž ili mu ga uprljati, i nadasve traju kratko. Pa se zaborave neke ne tako davne "sramote", kako se u okruženju Dinama tretira svaki rezultat osim (dojmljive) pobjede, pogotovo u HNL-u. Jakirović, kao i prethodnik Bišćan, svakako imaju svoje statusne odgovornosti. Jedna im je zajednička, a to je oportunistički pristup. Nisu javno komunicirali stručno iskreno koje su realnosti kadra, stanja u momčadi u kontekstu klupskih previranja, nego su ili šutjeli i trpjeli (Bišćan) ili su govorili što narod i dvori žele čuti (Jakirović). Teško je tako u javnosti djelovati uvjerljiv u tumačenju kad kola krenu nizbrdo...

Jakirović je bio nekorektan prema Rijeci po pitanju tajminga odlaska u Dinamo. No, nije bio ni uviđavan prema sebi u procjeni povoljnog trenutka ambicije dolaska u Maksimir. Nakon velikih faza rezultata najgore je onima koji kreću u eri opadanja moći kluba i momčadi. Očekivanja su ista, a realnost drugačija. Trener je došao u tijeku natjecanja i zatekao grupu koja se raspadala odlaskom najboljih igrača.

Razumijevanje nogometa

Javna zazivanja kako je Dinamo lani protiv Chelsea pobjeđivao u Ligi prvaka, a sada posrće na margini KL-a su deplasirana i tipično naška teoretiziranja misterije. Dinamo je lani igrao LP zato što je u uigranoj momčadi imao Livakovića, (pravog) Ademija, J.Šutala, Oršića, Ivanušeca i Petkovića. Dinamo je posrnuo sada jer je u antinogometnoj logici upravljanja tijekom ljetnog europskog natjecanja prodavao najbolje igrače (Livaković, J. Šutalo, Ivanušec), a kako nogometna sudbina kažnjava, onda se ozlijedio i Petković. Tko se čudi različitosti učinka Dinama iz jeseni 2022., proljeća/dio ljeta 2023., sa ovim iz jeseni, onda ili ne razumije nogometnu problematiku, ili nije ‘in bona fide‘.

Dinamo i ovako slabog ritma ima još uvijek sve u svojim rukama. U prvenstvu sa dvije utakmice manje (Varaždin kući, Lokomotiva gosti) ima opciju stići do vrha. U kupu je u četvrtfinalu. U Konferencijskoj ligi, pobjedama nad Astanom i Balkanijem, što je realan domet, može doseći proljeće u Europi. Kako to ostvariti?

Pragmatičan nogomet

U Dinamu je poduže nogometna logika u drugom planu. Baš zato je ona i rješenje za aktualnu krizu, problem samopouzdanja, stabilizaciju i stvaranje uvjeta bolje perspektive. U svakoj krizi u nogometu najučinkovitiji lijek je okretanje nogometu… Do siječnja nema opcija promjena. Do tada bi Jakiroviću, posljedično Dinamu, bilo uputno kroz mjesec dana i 7 preostalih utakmica činiti ono što je najbolje radio u klubovima kao Gorica, Zrinjski ili Rijeka, a to je pragmatičan nogomet. Dakle, čvrsti blok i brza tranzicija, pojačana agresivnost, i bez tereta estetike igre. U teškim trenucima ključno je biti učinkovit a ne dopadljiv. Uzmu li se bodovi za biti pri vrhu, i prođe grupa CL, dojmovi će biti najmanje bitni.

Ovom Dinamu sada treba homogeniziranje redova, "nož u zube" točno onako kako manji igraju protiv jačih, fokusirani samo na rezultat. Kad tehnička kvaliteta izostaje, onda je borba i kolektivni pristup temelj preživljavanja do boljih dana. Priče o velikom klubu i dominaciji, što se uvijek tretira kao kriterij procjene Dinamove (ne)uspješnosti, ne pripadaju aktualnom trenutku forme a ni potencijalu površne selekcije u svlačionici. Jakiroviću trebaju frajeri spremni biti fajteri.

U siječnju onda treba obaviti remont i investirati dio tih silnih milijuna koji se slijevaju u blagajnu, u kvalitetna pojačanja. Stručno odabrana. Dakle, treba raditi po logici nogometa, a ne dvorskih borbi i medijske samodopadnosti. Tada se vidi realnije i tko je kakvog dometa u Upravi, na klupi i na terenu…

Linker
27. srpanj 2024 01:55