Dominik Prpić

 ROBERT MATIC/HNK Hajduk
Robert Šola
19-GODIŠNJAK U HAJDUKU

Je li se nadareni mladić prerano vratio na Poljud? Evo zašto to možda nije bila najbolja odluka

Dolazak Živkovića u Dinamo podigao je znatno više prašine, ali Karoglan nije slučajno vratio stopera
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. siječanj 2024. 19:12

Proteklih se dana puno pisalo o povratku hrvatskog juniorskog reprezentativca Morena Živkovića (19) u Dinamo. Na posudbi u Lokomotivi mladi je Živković igrao odlično, skupljajući u kontinuitetu seniorske minute. I mnogi su bili stava da je za njegov razvoj najbolje ostati na Kajzerici sve do kraja aktualne sezone jer tamo ima sigurno mjesto u postavi, daleko manji pritisak i puno više prava na pogreške, koje tako mlad stoper u sazrijevanju nedvojbeno katkad mora raditi.

“Bojim se da ne ubijemo cijelo tele samo zbog jedne šnicle”, komentirao je Živkovićev povratak u maksimirski klub Lokomotivin direktor Božidar Šikić, koji je veliki dio nogometne karijere proveo radeći s mladim igračima.

Dinamov trener Sergej Jakirović ipak je ostao čvrst u odluci da vrati Živkovića, a po najavama koje stižu iz Maksimira, devetnaestogodišnji bi mladić u proljetni dio prvenstva trebao ući kao član udarne postave modroga kluba. Što daje puni smisao njegovom povratku u Dinamo.

Manje prašine

S puno manje prašine popratio se povratak na Poljud mladog stopera Dominika Prpića (19) s posudbe u slovenskom prvoligašu Radomlju. Prpić je u Sloveniji imao odličan status, odigrao je 13 utakmica u nizu, uz puno pozitivnih kritika stručnjaka koji su ga uživo pratili. Pratio ga je i Hajdukov trener Mislav Karoglan, te ga bez puno premišljanja odlučio povući jer vidi da Prpić već sada ima sve što treba da zaigra za Splićane.

Je li za Prpićev razvoj to doista najbolja odluka? Nismo baš sigurni jer Hajduk ima stoperski tandem Uremović - Šarlija, koji je jesenas bio najbolji u cijeloj Hrvatskoj nogometnoj ligi. U deset zajedničkih HNL utakmica primili su samo tri gola, od kojih je jedan bio nesretan Uremovićev autogol. Uremović i Šarlija su najčvršća karika Hajdukove igre i taj tandem mogu razdvojiti samo kartoni ili ozljede.

image

Dominik Prpić, Elvis Letaj, Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC Cropix

Hajduk po pitanju prve stoperske pričuve ima iskusnog Josipa Eleza, koji se još u kolovozu oporavio od ozljede kuka zbog koje nije igrao deset mjeseci. Elez je jesenas skupio ponešto minuta, odigrao ih je sasvim dobro, a nakon što zdrav i spreman prođe zimske pripreme, sasvim je jasno da će njegova forma dodatno ići uzlaznom putanjom. Elez je realno igrač za udarnu postavu bijelog kluba, te vjerojatno najkvalitetniji pričuvni stoper u Hrvatskoj nogometnoj ligi.

Prpić, dakle, u Hajduku na proljeće može imati status četvrtog stopera, što u praksi znači možda jednu ili dvije utakmice kao starter, te još poneki ulazak s klupe za pričuvne igrače. Što je daleko manje od minutaže koju je imao u Radomlju. A to već otvara upitnike oko toga koliko je Prpićev povratak na Poljud dobra odluka.

Nije slučajno

Međutim, Karoglan se nije slučajno odlučio vratiti Prpića na Poljud jer Prpić mu treba, pa makar i kao četvrti stoper. Tu je ulogu trebao imati Portugalac Ferro (trebao je imati i puno veću, s obzirom na to da je za njega plaćena odšteta od 400.000 eura), ali Ferro se već u startu nije nametnuo dobrim igrama, a onda ga je još zadesila i ozljeda koljena, te je pitanje kada će biti spreman za igru. Teško je vjerovati da bi ovog proljeća mogao igrati na razini kakvu treba pretendent na naslov.

Kako Hajduk nema još jednog stopera koji bez problema može uskočiti u momčad, u kritičnim trenucima prošle jeseni to je bio Diallo, koji je ipak lijevi bek, Karoglan je logično posegnuo za Prpićem. Premda vjerojatno i sam svjestan da će mu teško dati veću minutažu. Prevagnuo je interes momčadi, a ne pitanje što bi Prpiću više koristilo.

Pažljivo s njima

A Prpić je debi u udarnoj postavi Splićana imao još prije godinu dana, u prvom proljetnom kolu prvenstva, u kojem je Hajduk doma pobijedio Šibenik (2:1). Prpić je oduševio zrelošću i hrabrošću, odličnom tehnikom, pravovremenim čitanjem igre i dobrim duelom. Hajdukov tadašnji trener Ivan Leko javno je rekao da Prpić ima sjajan potencijal i da ima puno povjerenje u njegove nogometaške mogućnosti.

Prpić je kod Leke bio standardan i sljedeće tri utakmice, ali onda ga je ozljeda gležnja udaljila s travnjaka sve do konca sezone. Ljetos se oporavio, ali kako je Hajduk popunio stoperske pozicije, a i Prpiću je trebalo vremena da uhvati formu, odlazak u Radomlje bila je najbolja odluka za sve. Stalna minutaža u slovenskoj ligi samo je to potvrdila.

image

Dominik Prpić

TOM DUBRAVEC Cropix

Dinamov trener Sergej Jakirović nije Živkovića vratio zato što nema stopera, budući da ih ima pregršt, nego zato što Živkovića vidi boljih od većine onih koje ima u svlačionici. Karoglan nije vratio Prpića zato što je bolji od Uremovića, Šarlije i Eleza, ali jasno je da mu treba i da u konačnici možda dobije i veću minutažu od one koja se realno očekuje.

Vidjet ćemo tko će na kraju profitirati, Hajduk ili Dinamo, odnosno, Moreno Živković ili Dominik Prpić, a bilo bi sjajno da to budu obojica. Riječ je o dva iznimno nadarena stopera, koji imaju samo 19 godina (obojica su rođena u svibnju 2004., obojica u Zagrebu), a već su se iskazali i na seniorskoj sceni.
Takve talente moramo jako pažljivo njegovati...

PRPIĆ DOSAD ZA HAJDUK

Upisanih nastupa 7

Odrađenih minuta 499

Cijelih utakmica 5

Startnih nastupa 5

Ulazaka s klupe 2

Izlazaka iz igre 0

Postignutih golova 0

Ubilježenih asistencija0

Žutih kartona 2

Crvenih kartona 0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 13:25