Javier Tebas

 EDUARDO PARRA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Eduardo Parra/zuma Press/profimedia
Robert Matteoni
SIMBOL BORBE ZA PRAVDU

Kad bi HNL-u dopao neki takav, bio bi to najveći poklon domaćem nogometu i snažna vjera u bolje sutra

To što ga ne podnose ni u Realu ni u Barceloni, samo je potvrda da brine o svima a ne samo o velikima
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. prosinac 2023. 21:13

Kad je 1995.godine Europski sud donio presudu Bosman, i ukinuo odštete, malo je tko mogao nazrijeti gdje će posljedice odvesti nogomet. Bosman je danas 59.godišnjak. Živi od invalidske mirovine, a uz donaciju Fifpro (sindikat igrača) za 20.godišnjicu presude koja je igračima donijela potpunu slobodu, uspio je osigurati skromni dom u kojem živi sa sinom. Samo jedan nogometaš osjetio je moralnu potrebu da mu financijski pomogne što je vodio bitku za sve, a to je francuski reprezentativac Adrien Rabbiot. Drugi nitko, i ništa, a danas nogometaši diktiraju cijene i odnose tržišta upravo zahvaljujući njemu…

Posljedice slobode igrača jest da nabijaju visoke gaže, klubovi su promijenili taktiku pa im daju veći novac da ih vežu a onda prodaju za ogromne odštete. Drugi pak vrebaju one bez odštete i iako im nogometna pravila brane, nagovaraju ih da dođu k njima, na štetu kluba za kojeg igraju. Nogomet se pretvorio u bjesomučnu trku za novcem već davno, pa danas prozivati UEFA i FIFA da su pohlepni, a to opravdavati pokretanjem Super lige (i ti tipovi se pozivaju na Slobodu nogometa) ili ucjenjivačkim postavkama u pregovorima za zaradu u Euro kupovima, Investicijskim UEFA fondovima i slično, slika je i prilika tog bezobzirnog nogometnog funkcioniranja. Nema čistih u tom hranidbenom lancu…

Superliga je pojela samu sebe od prvog trenutka objave. Odluka EU suda ništa neće bitno promijeniti u strukturi i piramidi euro-svjetskog nogometa. Da, ima svatko pravo pokrenuti svoju Ligu prvaka, ali pravo je jedno a mogućnosti su drugo. Možda je najjasniji pokazatelj te utopije najava A22, agencije koja okuplja razne menadžere koji su u biznisu sa Realom i Barcelonom, da će sve utakmice Superliga besplatno prenositi jer "prijenosi su preskupi". UEFA za tri lige ima 4,4 milijardi eura, a 85% prihoduje od TV prava, a 13% od marketinga i 1,5% od ulaznica/stadiona, te 0,5% ostalog. Za razliku od površnih analiza i u ozbiljnim medijima, gdje se danas tako lako prepušta populističkim apetitima i sve redom institucije definira kriminalnim grupacijama, brojke kazuju sljedeće. Od tog kolača milijardi 75% (3,3 milijarde) dijeli se klubovima, 10% (440 milijuna) za solidarnost, 8% (387) ide za troškove cijelog sustava organizacije i 5% (230 milijuna) ostaje u UEFA. Što to Super liga može ponuditi drugačije od ove, možda ne savršene ali očito za klubove unosne sheme, pa da se krene u tu avanturu lomljenja nogometa? Ako Real plaća odštete od 130 milijuna, ili daje plaću igraču i do 25 milijuna, koja je to kriza svjetskog nogometa da mu treba dodatni prihod?

Tko bi plaćao sve obećane milijarde superligašima, ako nema novca tv prava? Je li iza toga neki arapski fond, možda američke korporacije, koji zavedu a onda nametnu svoje interese, tipa liga bogatih iz cijelog svijeta…?

Javier Tebas je odvjetnik, specijaliziran za sportsko pravo, rođen prije 61 godinu u Kostariki. Od 4.godine živi u Španjolskoj, gdje je karijeru sportskog djelatnika započeo kao predsjednik Huesce.

Od 2001. je bio dopredsjednik, a od 2013.godine je predsjednik La Lige. Prije nekoliko tjedana Udruga klubova mu je potvrdila 4.mandat, do 2027.godine.

- Vjernik sam, ali znam da je jedino Isus Krist čudima višestruko povećavao kruh i ribe za potrebite, a ne direktor Super lige. Ne znam kako se zove, ali očito je neki šaljivčina. Nogomet bez prodaje tv prava bi propao. To je 13 milijardi eura vrijedan prihod, tko bi se toga mogao odreći. To su kavanske priče. Podržao ih je samo jedan predsjednik, Napolija, ali taj tip bi pregovarao o svemu ako ima interesa, i da utakmica traje 30 minuta. Super liga neće krenuti za 100 godina, a da se besplatno prenaša neće ni za 1000 godina."

Tebas je, pokazuju to potvrde klubova, sjajan predsjednik udruge i zaštitnik njihovih interesa. I to što ga ne podnose ni u Realu ni u Barceloni, samo je potvrda brine o svima a ne samo o velikima.

- Svi znaju da sam navijač Reala, ali to ne znači da ću podržavati Perezove poteze koji su kontra interesu Lige. Svi znaju da sam i veliki kritičar Al Khelaifija i javno tužim PSG da vara pravila UEFA, ali kad treba stati uz nogomet, sjeo sam uz njega na pres konferenciji i pružio podršku UEFA kontra Super lige. Sa UEFA-om imam razne rasprave i neslaganje, ali temeljno je to naša Kuća i kad je ugrožena tu smo složni da je branimo. Ljudi krivo misle da se ne može biti partner u pregovorima ako postoji neslaganje ili omraženost. Ispravno je da treba tražiti rješenja i kompromise a ne duriti se te samo kritizirati."

Tebas je profil nogometnog djelatnika kakav nasušno nedostaje HR nogometu. Onaj koji se bori za sve članove Udruge, za pravedne odnose i nogomet, i svojim djelom osigurava vjerodostojnost. Zato je autoritet koji sjajno vodi Ligu i klubovi mu produžuju mandat već četiri puta. Jasan i glasan, bez bojazni od Big bosova iz Madrida i Barcelone, ali ispravan kada se neki manji bespotrebno bune i alibije traže u ponašanju većih. Tada i njima istom mjerom poručuje da su u krivu. Snaga La Lige u ovom mileniju velikim dijelom je posljedica te ravnoteže, solidarnosti i vizija razvoja za sve, koju je osigurao Javier Tebas.

Kad bi Hnl-u dopao neki mali Tebas bio bi to najveći poklon domaćem nogometu i snažna vjera u bolje sutra. Ovako…

Linker
02. svibanj 2024 06:08