Kadar s utakmice Cibona - Partizan iz 2022.

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
RITAM SPORTA

Kad Srbi sruše ABA ligu, što će Hrvati? Ne zaboravite kako se dogodila najveća izdaja hrvatske košarke

Pešićeva izjava zabrinula je dobar dio zagovornika ABA lige izvan Srbije
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. rujan 2023. 10:32

Zadar će ponedjeljak u Podgorici otvoriti novu sezonu ogledom s domaćom Budućnosti, na startu obnovljenog Superkupa ABA lige. U Podgorici neće biti svi koji su svojim plasmanom osigurali ovaj turnir, jer je Zvezda odlučila da Superkup neće igrati.

U isto vrijeme je Svetislav Pešić, iskusni i trofejni srpski izbornik, nakon povratka reprezentacije s uspješno određenog Svjetskog prvenstva uskovitlao, ne samo srpsku, nego i regionalnu medijsku prašinu izjavom da srpskoj košarci ne treba ABA liga. Pešić je dovoljno star i uvijek je bio dovoljno mudar kako mu sama činjenica da ABA ligu igraju klubovi s prostora bivše države - iako ne krije da je veliki Jugoslaven - ne nudi previše razloga za optimizam.

On se boji budućnosti srpske košarke, posebno razvoja igrača u klubovima koji nemaju proračune od 20 milijuna eura, s kakvim će svotama raspolagati u sljedećoj sezoni Zvezda i Partizan. Ostatak srpskih klubova ne participira u europskim natjecanjima i to je ono što brine Pešića, kao što ga bine i razina profesionalnosti u većini od tih klubova, nedovoljna za razvoj. Nemojte zaboraviti da je FIBA u protekloj sezoni otkrila veći broj namještanja utakmica u srpskoj ligi.

Krah klupske košarke

Pešić se u toj izjavi dotaknuo i budućnosti europskih kupova, jer tvrdi da će vrlo brzo oni biti objedinjeni, da će Euroliga i FIBA pronaći zajednički jezik. A kako sada stoje stvari, onoga trenutka kad Partizan i Zvezda dobiju jamstva da će zauvijek biti euroligaši, oni više neće imati razloga participirati u ABA ligi.

Svetislav Pešić tu nije rekao ništa novo, ali, naravno uslijedile su reakcije. I dok su Zvezda i Partizan vodili preko priopćenja samo svoje klupske bitke, Pešićeva izjava zabrinula je dobar dio zagovornika ABA lige izvan Srbije.

Mantra po kojoj se posljednjih sezone igra ABA liga, "jer ne postoji ništa bolje", sve više pada u vodu. Kao i ona, "to je jedina prilika da hrvatski klubovi zaigraju protiv euroligaša". Što će biti kad tih euroligaša ne bude? Ili, što će biti ako doista - a kako stoje stvari, neće niti Hrvati, još manje Slovenci uništiti tu ABA ligu, nego baš Srbi - ABA lige više ne bude?

ABA liga, jednostavno, ne može trajati deset mjeseci. Ona se može igrati od Nove godine do travnja.

Zbog ABA lige je Hrvatska, i to ne treba zaboraviti, odustala od svog zajamčenog mjesta u Euroligi. Ako ste zaboravili, do odluke da se kroz ABA ligu traži plasman u Euroligi, svoje zajamčeno mjesto u Euroligi imali su Hrvatska, Slovenija i Srbija. Onda se toj privatnoj ligi kojoj su na čelu bili i tadašnji vladari hrvatske košarke željelo dati krila, pa je Hrvatska na uštrb ABA lige odustala od svojeg mjesta u Euroligi.

I tada, a tako se to može tretirati i danas, dogodila se najveća izdaja u povijesti hrvatske košarke. Na koju su upozoravali tada tek rijetki. Oni u statističkoj pogrešci, svakako ne oni koji danas na sva zvona zagovaraju ABA ligu.

Od te odluke naovamo, hrvatska je klupska košarka krahirala, srpski klubovi proračunima punjenim iz državne kase dodiruju po dvadeset milijuna eura godišnje, a dobro je prošla i Crna Gora, jer je do te odluke imala jedva jednog, a sada ima tri kluba u ABA lige, sva tri boljestojeća od bilo kojega našeg.

Zadnji vagoni kvalifikacija

Zadar će u ponedjeljak otvoriti novu sezonu, "za koju nema alternative". Poslije njega i Cibona u tko zna kojem krugu spašavanja, kao i Split, u trajnom modelu, "možda iza Nove godine kapne neka lova, pa će biti jača momčad".

Znaju li oni što će biti sutra? Znaju li oni kao nositelji kvalitete ovog sporta u Hrvata što će raditi onog trenutka kad za europska klupska natjecanja "neće biti alternative". I tko će im biti kriv kad budu, zbog godina ignoriranja, smješteni u zadnje vagone kvalifikacija?

Sve ovo, naravno, nije trebalo biti tako. Ne samo zbog izdaje. Ima već gotovo deset godina kako pišem o jedinom modelu koji je dugoročno mogao spasiti ABA ligu i popraviti sva natjecanja. ABA liga, jednostavno, ne može trajati deset mjeseci. Ona se može igrati od Nove godine do travnja. Treba započeti s domaćim prvenstvima, temeljem njih tražiti mjesta za ABA ligu, a onda, nakon ABA lige sve zaključiti s domaćim doigravanjem. Tada bi se mogle igrati europske utakmice preko tjedna, jer se domaća prvenstva i regionalna liga ne bi preklapale u rasporedu.

Ali eto, nekome je u interesu bio nered. I tu ne mislim na Nebojšu Čovića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 15:51