TOM DUBRAVEC Cropix
IZ LOŠEG U JOŠ GORE

Kalinić si je jednim potezom skočio u usta, je li ovo jasan znak nemoći da dovede pojačanja?

Ova je situacija samo odraz trenutnog stanja na Poljudu
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 26. kolovoz 2024. 14:20

Neuobičajeno teški su ovi ljetni mjeseci za Hajduk u novoj sezoni i to se ponovno odnosi na sve razine u klubu. Kao grom iz vedra neba sijevnula je vijest da su Leon Dajaku i Yassine Benrahou priključeni treninzima prve momčadi. Koliko je to očekivano ili nije da se raspravljati, ali nedvojbeno otvara nova pitanja.

Dolaskom Nikole Kalinića na mjesto sportskog direktora i dovođenjem Gennara Gattusa na trenersku klupu, kao glavni početni cilj navodio se povratak discipline i uvođenje reda u momčadi. Za narušavanje discipline Kalinić je “osumnjičio” Ferra, Dajakua i Benrahoua, a navodno je tu bilo još “izgrednika” koji su ipak pomilovani. “Platio” je trojac stranaca, a kap koja je prelila čašu vjerojatno je bio izlet na Hvar i fiktivni osjećaj boli. Kalinić je odmah po dolasku odstranio svu trojicu, koji su dobili slobodno u pronalasku novih adresa.

Bilićevo neiskustvo

Tada je taj potez novog sportskog direktora naišao na odobravanja, uz objašnjenje kako je napokon došao netko sa stavom. Prijelazni rok je bio u samim začecima, a od prvog dana se znalo da se traže pojačanja u napadačkoj liniji. Nije bilo kristalno jasno kakva je financijska situacija, ali se dalo naslutiti da nije baš najidealnija. Kalinić je u javnosti govorio kako neće dovoditi u klub samo da bi dovodio, a toga se očito drži i dan danas.

U redu, došli su Sanyang Bamba i Ivan Rakitić, no oni su pokazali tek naznake nečega pozitivnog. Izbilo je nedavno u javnost Kalinićevo i Bilićevo opravdanje kako nema novaca za pojačanja i da vjerojatno do kraja prijelaznog roka u splitski klub nitko neće doći?!

Kalinić je “mišiće oštrio” na Dajakuu i Benrahou, iako oni sigurno nisu jedini krivci za lanjsko stanje svlačionice

Otprije je poznata skica po kojoj Hajdukova blagajna funkcionira. Glavninu prihoda donosi Europa i prodaje igrača, a kad se dogodi kršno europsko ljeto poput ovoga, na Poljudu su osuđeni na prodaje. Zna se i tko je “isturen” u izlogu. Rokas Pukštas i Emir Sahiti i sami žele da ih netko kupi, a kako se prijelazni rok bliži kraju, raste i interes. Amerikanac je navodno blizu Parme, dok je za Sahitija zagrijan HSV. Na Poljudu su planirali da Pukštas bude povijesni izlazni transfer, ali od toga vjerojatno neće biti ništa.

image

Leon Dajaku

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Nije pomogao niti predsjednik Bilić izjavom kako Pukštasa moraju prodati. Tko bi normalan nakon takvih riječi dao 10+ milijuna eura ako zna da bi Hajduk sada prihvatio i znatno manju cifru. Nije nekad loše kazati istinu, ali ona se ne iznosi na takav način i tu se vidi Bilićevo neiskustvo.

Nikola Kalinić je “mišiće oštrio” na Dajakuu i Benrahou, iako oni sigurno nisu jedini krivci za lanjsko stanje svlačionice. Dvojac je odvojeno od ekipe čekao transfer, a kako vjerojatno nije došlo ništa što bi zadovoljilo i njih i klub, sjetili su se odraditi razgovor s Gattusom koji nije, a lako je moguće da ni neće dobiti željena pojačanja, pa ako ne možeš nikoga dovesti, dobri su očito i ovi stari. Time se vjerojatno vodio Kalinić, koji je ovim potezom sam sebi uskočio u usta.

image

Yassine Benrahou

ANTE CIZMIC Cropix

Gradio je disciplinu na dvojcu kojem je mogao pridružiti i još neke suigrače, a sad ih vraća jer nije uspio nikoga dovesti. To je samo odraz trenutnog stanja na Poljudu. Hajduk je već ispao iz Europe, a možda bi, recimo, Benrahou, a pogotovo Dajaku, pomogli u eliminiranju Ružomberoka u trenutku kad fali kreacije i opasnosti po gol.

Neki važni golovi

U trenutnom odnosu snaga Kosovar bi vjerojatno bio u udarnoj postavi Bijelih, a komotno je mogao i Benrahou. Zašto Kalinić ovaj potez nije povukao ranije, ostaje pitanje na koje vjerojatno ni nećemo dobiti odgovor. Uostalom, Dajaku i nije bio toliko loš koliko ga se prikazivalo. Postigao je on i neke važne golove, četiri u 23 nastupa za Bijele prošle sezone.

Pitanje je koliko bi ga Gattuso koristio da ga je imao od početka, ali svakako zvuči bolje krilni igrač na krilu, nego veznjak na krilu. Benrahou bi možda i podvalio koju loptu Livaji i stvorio suigračima neke prilike.

U svakom slučaju, dvojac neželjenih je vraćen, a u trenutnom odnosu snaga mogli bi biti i pojačanja za kadar Gennara Gattusa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 11:01