Nikoličius, Jakobušić i Leko

 Vojko Bašić/Cropix
PIŠE PREDRAG JURIŠIĆ

Leko nije napravio baš nikakav pomak. Kad stanu pred zrcalo, Jakobušić i Nikoličius valjda će si reći istinu

Razigrana Rijeka stavila je šampionski pjenušac na hlađenje u Maksimiru
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 16. travanj 2023. 21:11

U nedjelju, nekoliko minuta prije 20 sati, u Maksimiru je opet, drugi put ovoga proljeća, stavljen pjenušac na hlađenje. Šampionski pjenušac, koji je već bio "na ledu" krajem veljače nakon maksimirske "četvorke" Hajduku. Međutim, nakon nekoliko lošijih rezultata pospremljen je u vitrinu, a sad je opet ugledao svjetlo dana poslije čiste 2:0 pobjede razigrane Rijeke protiv splitske momčadi. Jer, doista bi se trebalo dogoditi nekakvo čudo nad čudima pa da Dinamo ispusti ovih golemih 12 bodova prednosti ispred Hajduka, sedam kola prije kraja prvenstvene utrke.

Rijeka je po mnogo čemu najbolja momčad ovoga proljeća! Nakon sumorne i apatične jeseni, novi trener Sergej Jakirović donio je pozitivni stav, vratio je samopouzdanje na Rujevicu i sve se to predobro vidi na igrama i rezultatima njegova sastav. Napravio je zimus dodatnu selekciju u svlačionici, počistio je nezapamćeni nered kojeg je u ljetnom prijelaznom roku napravio bivši sportski direktor kluba s Rujevice Robert Palikuča. Izabrao je karakterne i "gladne" igrače, lako se riješio balasta i uplašenoga je jesenskog miša pretvorio u krvoločnog proljetnog tigra.

Siromašna, ispodprosječna momčad

I od još nedavnog straha za ostanak u ligi, Rijeka je zasluženom pobjedom u jadranskom derbiju preskočila Osijek na trećoj poziciji i drži mjesto koje jamči plasman u Europu! No ovo su samo temelji nove Rijeke koje je Jakirović postavio u ovih nekoliko mjeseci. U ljetnom prijelaznom roku, naime, trebat će povući još neke poteze, kako bi se Rijeka nastavila uspinjati, možda i nešto napraviti u Europi.

Hajduk? Opet se potvrdilo da je riječ o "Livaji i skupini gurača lopte"... I kad nema Livaje, sve to izgleda siromašno, čak i ispodprosječno. Jedino su iznadprosječne plaće tih Hajdukovih nogometaša, koje su obrnuto proporcionalne u odnosu na ono što pružaju na terenu. No možda su oni i najmanje krivi za to. Netko ih je, naime, doveo na Poljud i (pre)skupo ih platio...

Trener Ivan Leko nekoliko je mjeseci u Splitu i već je sigurno pohvatao brojne niti i upoznao je situaciju. Jasno je da nema čarobni štapić i ne može preko noći, s gotovo istim licima u svlačionici, ništa promijeniti. Ali u odnosu na jesenski Hajduk, ovaj Lekin, proljetni, nije napravio baš nikakav pomak. Štoviše. Zašto je to tako, to je upit na koji bi Hajdukov strateg morao ponudio odgovor.

U Hajduku će se opet zadovoljiti lovom na trofej u kupu i spektakularna splitska PR agentura (u Coca-Coli plaču od zavisti...), razgranata po cijeloj Hrvatskoj, od toga će napraviti spektakl i u javnosti će ostati dojam da je iza splitskog kluba uspješna sezona. A je li to uistinu tako? Kad stanu pred zrcalo, Jakobušić i Nikoličius valjda će sami sebi reći istinu. I šteta je što nikad nećemo doznati potankosti tog susreta sa zrcalom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 14:34