VLADO KOS Cropix
POPRAVNI ISPIT

Modrić i društvo su nakon podbačaja uvijek imali pravi odgovor, no sjetimo se i što su doživjeli na Poljudu

Jasno je kao dan kako će teška i tvrda biti borba s Velšanima ove nedjelje
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. listopad 2023. 08:46

Realno gledano moralo bi se dogoditi povijesno čudo pa da Hrvatska u lipnju ne bude sudionik EURA 2024. Osim vrlo značajnih šansi u grupi za direktan plasman, Vatreni imaju pravo na bonus ukoliko bi propustili tu priliku. No, prilično smo uvjereni da dodatne kvalifikacije neće biti sudbina ove Vatrene grupe. To je jedna zbilja, da Hrvatska u tri utakmice može bez dramatičnih iskušenja izboriti barem drugo mjesto u grupi.

Druga strane te zbilje je da trenutno reprezentacija ne živi dobru fazu. Niz odsustava, od kojih se Perišićev i Kramarićev status ozlijeđenih najviše prepoznaje kao problem Vatrene ofenzive, pa diskontinuitet igre većeg broja aktera Dalićeve selekcije te sada i psihološki teret poraza sa Turskom u Osijeku, svakako nisu dobra pratnja ambicijama Hrvatske da protiv Walesa pokaže svoje vrijednosti i izbori pobjednički rezultat. No, kvalifikacije su uvijek bile manje uvjerljive u tradiciji Vatrenih u odnosu na turnirske nastupe, barem kad je u pitanju stalnost forme. Slijedom svega toga jasno je kao dan kako će teška i tvrda biti borba s Velšanima.

U Cardiffu nas očekuje uobičajeno borbena i ponosna domaća reprezentacija, čija će publika sigurno, kao i uvijek, do daske poticati visoke razine energije momčadi. Koliko su postojani u svojem pristupu, pa i onda kada ne izgledaju tehnički-taktički na istoj razini sa suparnikom, Velšani su pokazali na Poljudu. Gdje su u posljednjim trenucima, kao momčad koja je bila u podređenoj situaciji, uspjeli iskoristiti jednu priliku i izvući remi.

Ponos Velšana ima i svoj pandan na drugoj strani. Hrvatska je reprezentacija ostvarivala velike uspjehe, za Wales i slične selekcije nedokučive u kontekstu dometa medalja, upravo na temelju ponosa i privrženosti nacionalnom dresu. U Osijeku sa Turcima, kao i u više navrata u proteklih tridesetak godina Vatrene povijesti, događalo se nasukavanje na koje se nije računalo.

No, u pravilu su iz tih negativnih situacija Vatreni izlazili upravo isukavanjem ponosa i maksimalnog fokusa za nametanje svojih tehničkih kvaliteta. Upravo je taj momentum ključan da Hrvatska u Cardiffu izbori pozitivan ishod i nastavi direktan put prema Njemačkoj...

Linker
08. svibanj 2024 02:12