CORDON PRESS/DDP USA/PROFIMEDIA
Robert Matteoni
OSJEĆA SE IZIGRANO

Modrić ne želi u Ancelottijev stožer i izvjesno je da napušta Real. Do kraja sezone ostaje tek jedna dvojba

Luka nije uzeo ni u razmatranje tu opciju, on samo želi igrati
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. veljača 2024. 14:29

Nakon što je Luka Modrić igrao protiv Rayo Vallecana, a Real nije ostvario pobjedu, tipično je za madridsku javnost kako se odmah tematizira status desetke Blancosa. Modrić je u 11 sezona napravio fantastične stvari u Realu i logično je da njegov status istinske legende kluba nameće stalnu raspravu o njegovoj aktualnoj situaciji. Iako je već prošle sezone Carlo Ancelotti dao do znanja njemu, Casemiru i Kroosu da će mlađi dobivati sve više prilika, a njima se će smanjiti prostor, samo je Brazilac, iako najmlađi iz veznog trija snova Reala, prelomio otići. Manchester United je ponudio ogromne novce Realu (70 milijuna) i duplu plaću igraču te je Casemiro postao prošlost Blancosa. Modrić i Kroos su nastavili igrati i kako su to radili oduvijek u Madridu, nametnuli su se za igru jer ih je Ancelotti tretirao kroz učinak. Na tom tragu je upravo Talijan javno pozivao klupski vrh, ali i Kroosa i Modrića, da trebaju ostati još u Realu. Na kraju su oboje potpisali produžetak, a Modrić je jedini uvjet imao upravo to - da ima status kao i svaki igrač, a ne da ga se gledao kao veterana od 38 godina i sudi temeljem toga...

To mu je i obećano, kako je sam izjavio za SN, ali od početka prvenstva počela je sasvim druga zbilja. Ancelotti ga je preselio na klupu te se na stalna propitivanja madridskih novinara, sve teže nosio sa "slučajem Modrić". Ponavlja Ancelotti uvijek mantru o velikanu kojeg je teško izostaviti iz momčadi, pa onda kako će sigurno imati svoje prilike i doprinose. Dogodilo se to pri kraju studenog i u prosincu, ali prioritetno iz razloga što je više igrača (Tchouaméni, Camavinga, Güler, pa dijelom Kroos, Ceballos) bilo ozlijeđeno. Modrić je odigrao odlično u prosincu, postigao je i pogodak uz nekoliko asistencija i potvrdio da je u pravom ritmu igre kada ima kontinuitet nastupa.

image
ALBERTO GARDIN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Alberto Gardin/imago Sportfotodienst/profimedia

Prije odlaska na Božićnu pauzu španjolski mediji, uključujući i ne baš više sklonu mu Marcu, poticali su klub neka mu odmah produže ugovor za još jednu sezonu. No, kada su se redovi kompletirali, i neovisno o tim učincima u prosincu, Ancelotti je Modrića opet sporadično koristio i po automatizmu izvlačio iz igre nakon 60-ak minuta, ili bi ga uvodio s klupe u finišu, ili ga uopće ne bi ni koristio. Taj siječanjski program utakmica je definitivno pokazao Modriću da ga Ancelotti, neovisno o učinku, ne tretira kao prvotimca. Uvjerljiv je dojam temeljem njegovih izbora da talijanski trener ima jasnu preporuku kluba da mladi trebaju više igrati, ali sukladno Modrićevoj eri u Realu te još dobrim igrama koje iskazuje, ne zna kako tu promjenu ere odraditi. Pogotovo zato što je upravo on inzistirao na Modrićevom ostanku, a zbog čega je kapetan Hrvatske odbio gotovo sulude ponude (više stotina milijuna eura) iz Saudijske Arabije.

Luka je i u razgovoru kojeg je imao za SN prošle jeseni, rekao da nije ljut ako ga netko ne vidi i ne stavlja u momčad, ali je jako razočaran što mu je "netko" kazao jedno, a onda to izigrao. Trebali su mu, kazao je Modrić, odmah reći da žele novi put i razišli bi se ljetos bez ikakve gorčine.

U ovoj vijesti da mu je Ancelotti ponudio za lipanj da postane njegov suradnik u stožeru, samo je potvrđeno zašto se Modriću događa ovakav nepriličan kraj ere u Realu

Ovako se osjeća izigran. Dok mu u medijima stalno (neki) pišu da s 39 godina biologija čini svoje, iako mu je od rujna 38 godina, Modrićeva muka izvire iz činjenice što njemu nedoživljen status u profesionalnoj karijeri, a to je "čvrsta" klupa, bitno otežava igrati dobro kad dobije priliku. Što se vidjelo protiv Raya Vallecana, u utakmici gdje je i inače Real često imao problema zbog malog terena i velike agresivnosti suparnika. Modrić izvan ritma još je to na iskustvo korektno odradio, ali bez suigrača s kojim može kontrolirati posjed (Kroos, Bellingham) njegov doprinos sa "mišićavima" Camavingom, Valverdeom u tom smislu nije bio vidljiv. I u epilogu, osim što je dobio velike ovacije domaćih navijača Raya po izlasku, njegov status je opet negativno tematiziran i u kontekstu "kraja ere"...

Eto, u ovoj vijesti da mu je Ancelotti ponudio za lipanj da postane njegov suradnik u stožeru, samo je potvrđeno zašto se Modriću događa ovakav nepriličan kraj ere u Realu.

Modrić nije uzeo ni u razmatranje tu opciju jer, kako je kazao i prije, a potom ponavljao, on želi još igrati. I ne mari za godine i javne teze kako mu je najbolje da se oprosti dok je velikan. Modrić će uvijek biti velikan nogometa. Izvjesno je da će otići iz Reala, a gdje će nastaviti još sezonu-dvije, ovisit će koliko mu se još igra, koju natjecateljsku razinu može odrađivati, odnosno gdje će mu se obitelj lakše prilagoditi. Tako je barem Modrić planirao do nedavno, i ne vjerujemo da se nešto bitno u tom smislu promijenilo. Jedina dvojba ostaje kako će živjeti sljedećih 100-tinjak dana do kraja sezone ovu muku i koliko će ga u natjecateljskom potencijalu za EURO opteretiti diskontinuitet igre.

Linker
09. svibanj 2024 04:40