RONALD GORSIC Cropix
Dražen Antolić
ČOVJEK IZ KRALJEVSKE LOZE

Na semaforu je 1:1, a jeste li vidjeli što je napravio Modrić? Njemu je Škotska kao ‘Slaven Belupo‘

Novi Luka Modrić niti kod Vatrenih, niti u miljeu Reala još nije pripravan zamijeniti ga u punoj veličini
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. listopad 2024. 06:03

Luka Modrić brani, Luka Modrić organizira, Luka Modrić nerijetko i završava. Drugo je poluvrijeme curilo, na semaforu je stajalo 1:1, a kapetan je ponovno fascinirao. On, Luka Modrić, Zlatna lopta, osvajač šest Liga prvaka i toliko toga da ništa drugo ne bi stalo u tekst kad bismo nastavili nabrajati, lomi se, gine, trči i radi više od ikoga na terenu.

Kakva je to šampionska glava, kakva sportska etika, kakav motiv. Dok su se Vatreni mučili na koji način slomiti Škote, dobru i srčanu, ali ni po čemu spektakularnu momčad, načas će čovjek zatekne u razmišljanju o Luki kao fenomenu, a onda zaključiš - on samo uživa radeći ono što najviše voli. I u dresu koji mu je važniji od bilo kojega.

Hrvatska je ganjala rezultat, Škoti su se organizirano branili, naši su griješili, ali dok su mlađi brljali, Luka je za njima sve pospremao, nered pretvarao u red, dok su linije pucale on je ih je spajao, dok je imaginacije nedostajalo, on je nešto smislio, dok nikoga nije bilo da povuče, on je vukao.

Kad su veznjaci u pitanju, Vatreni su poput Lernejske Hidre, odsječeš joj jednu glavu, narastu dvije, oprosti se jedan veznjak, pojave se dva

Nećemo se baviti s time što bi bilo da se oprostio od reprezentacije jer to ne želimo znati, Luka Modrić i dalje je daleko prvo ime Hrvatske i jako joj treba u akciji Amerika. Iako nije decidirano kazao da planira igrati na Svjetskom prvenstvu 2026., računamo da je tako, a bojimo se i pomisliti da bi bilo drugačije.

image
RANKO SUVAR Cropix

U Realu također ponovno igra sve više, i Carlo Ancelotti shvatio je da ga treba, da nogomet koji forsira s njima i bez njega nije isti jer velemajstora sredine terena kao što je Modrić ima jako malo. Nikad u povijesti nogometa niti jedan veznjak s 39 godina nije bio toliko sjajan i nije imao takav utjecaj u prvaku Europe i reprezentaciji koja je i dalje treća na svijetu. Kad Luka uđe u ritam, u kontinuitet igara samo je bolji, nakon 90 minuta sa Škotskom igrat će i u Poljskoj. Ako ne bi za to bio spreman, ne bi ni dolazio, kod njega nema polovičnih rješenja.

Hrvatski nogomet živi na talentu, a kad su veznjaci u pitanju, Vatreni su poput Lernejske Hidre, odsječeš joj jednu glavu, narastu dvije, oprosti se jedan veznjak, pojave se dva. Neki poput bratića Sučić i Baturine igraju s Modrićem, a ujedno iz najveće blizine mogu naučiti sve što trebaju znati. Kako se odnositi prema radu i igri, kako davati se od sebe, kako se nikad ne predati i odustati, ali i kako igrati.

Dok je Luka tu, sve je lakše, ti nadareni dečki imaju vremena i griješiti, ali svakim mjesecom moraju težiti da budu što bliže onome što on daje

Njegovu inteligenciju nitko ne može "posuditi", no mnogo toga može kopirati. Za čovjeka koji je odigrao sve najveće utakmice koje postoje i to u mnogim natjecanjima po više puta, Škotska na Maksimiru nešto je kao za Baturinu kad igra za Dinamo protiv Slavena Belupa. No, Modrić je doživljava kao da baš danas u loži sjede menadžeri kojima se mora dokazati da bi napravio svoj prvi veliki transfer. Martin Baturina, Luka Sučić i svi ostali imaju se priliku ugledati u najbolji mogući primjer kako treba živjeti za svaki nastup. S koliko energije, volje, entuzijazma ga odigrati...

image
RANKO SUVAR Cropix

Dok je Luka tu, sve je lakše, ti nadareni dečki imaju vremena i griješiti, ali svakim mjesecom moraju težiti da budu što bliže onome što on daje. Već danas od njih puno očekujemo u ulogama "pozadinskih vokala", pa s vremenom i u glavnim rolama, ali jednog dana Modrića neće biti, a oni će morati kompletno preuzeti odgovornost. Možda nikad neće dosegnuti istu razinu, ali neka joj se potrude približiti.

Najnormalnije bi bilo da mu Florentino Perez već do Božića ponudi novi ugovor do 2026.

Kapetan je u 181. nastupu ponovno dokazao da je iz "kraljevske loze", po mnogima bio igrač utakmice, iako je bilo i drugih kandidata poput Andreja Kramarića i Ivana Perišića. Imao je 87 kontakta s loptom, 89 posto točnih dodavanja, duge lopte pet od pet, četiri driblinga od četiri, osam od deset dobivenih duela sa Škotima kojima je to forte, i to Modrić kojeg su nekad neki mislioci oslikavali slabašnim za vrhunski nogomet, čak šest presječenih dodavanja protivnika, tri oduzete lopte, jedan udarac unutar okvira i jedan kraj njega.

Najnormalnije bi bilo da mu Florentino Perez već do Božića ponudi novi ugovor do 2026. godine jer on namjerava do tada igrati i to u Realu. Koliko god bismo voljeli da već ima spremnog nasljednika u Hrvatskoj, a jednako je bitno to i Madriđanima, novi Luka Modrić niti kod Vatrenih, niti u miljeu Reala još nije pripravan zamijeniti ga u punoj veličini. Zato Perez nema što čekati jer na ljeto će mu ili dati taj ugovor ili će ući oslabljen u sezonu koja će doći.

Linker
14. listopad 2024 06:04