GORAN MEHKEK Cropix
Robert Šola
MIŠJI KORACI

Novi stadion teško će biti gotov prije 2030., početak gradnje u Maksimiru ovisi o jednom drugom velikom projektu

Sporazum je povijesni, veliki, a kažu i presudan korak u cijeloj priči
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. veljača 2024. 15:36

Bio je 10. listopada 2022. kada je glasnogovornik Vlade RH Marko Milić u emisiji Otvoreno rekao: "Krećemo u izgradnju stadiona u Maksimiru, država će sufinancirati taj projekt."

Danas je 21. veljače 2024., napokon smo dočekali da su stvoreni barem svi pravni preduvjeti da se krene u izgradnju maksimirskog stadiona. Prošlo je 16 mjeseci, ali - k vragu i to - samo neka se krene.

Čekali smo 27 godina da se riješi spor oko zemljišta, da bi se sada uvjerili kako se sporovi lako mogu pretvoriti u dogovore, samo ako dobra volja prevlada fige u džepu. Doznali smo i da suradnici gradonačelnika Tomaševića već rade studiju isplativosti, koja će definirati što će se još sve moći graditi uz novi stadion. Vidjet ćemo koliko će to trajati. Nakon toga slijedi natječaj, pa odluka o tome tko će biti investitori. Francuski gigant Bouygues za sada je prvi i veliki favorit.

Ono što brine je činjenica da nitko ne spominje konkretan početak izgradnje stadiona u Kranjčevićevoj, a dok on ne bude završen, Maksimir se neće dirati. Jer, gdje će Dinamo u međuvremenu igrati europske utakmice? Opus Arena ili Rujevica ne dolaze u obzir.

Međutim, još se ne zna ni tko bi trebao biti izvođač radova na stadionu u Kranjčevićevoj, premda postoji priča da bi se to trebalo znati do kraja godine. I da bi gradnja Kranjčevićeve mogla krenuti početkom sljedeće, a priče o tome da bi gradnja mogla trajati godinu dana poprilično su nerealne. Osijekov se stadion - a Zagrebov bi trebao biti sličnih dimenzija - gradio četiri godine, nakon što je bila završena kompletna papirologija.

Neka izgradnja Kranjčevićeve potraje realno optimistične dvije godine, a to bi značilo da se Maksimir ne može početi graditi prije 2027. I da realno ne može biti gotov prije 2030. Opet s optimističnim raspletom.

Zbog svega toga teško će netko s posebnom euforijom popratiti današnji sporazum Vlade RH, crkve i Grada Zagreba, koliko god on bio povijesni za hrvatski nogomet, kao i za Dinamo. Sporo to sve ide, previše sporo. S druge strane, više nitko neće imati izlika za eventualna odugovlačenja s izgradnjom.

Sporazum je veliki, kažu i presudan korak, ali dajte da prvu utakmicu na novom stadionu u Maksimiru dočekamo barem te 2030. godine...

Priopćenje GNK Dinamo

"GNK Dinamo s velikim zadovoljstvom pozdravlja današnji potpisani sporazum između Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije koji je riješio pravni problem oko izgradnje novog stadiona na Maksimiru. Ova važna suradnja otvara novo poglavlje za razvoj našeg kluba i omogućit će nam stvaranje modernog sportskog centra koji će služiti prije svega našem klubu, navijačima, građanima grada Zagreba, ali i cijeloj Hrvatskoj", piše u priopćenju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 16:52