Hrvatski reprezentativci na treningu na Pampasu

 VLADO KOS/Cropix
Robert Matteoni
OKRŠAJ NA OPUS ARENI

Osvježeni Vatreni na psihološkom testu protiv Turske, čeka se promaknuće novog igrača

Koliko god se o novoj turskoj zvijezdi iz Juventusa govori u superlativima, on ne može iznenaditi
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. listopad 2023. 16:21

U ožujku je Hrvatska dominantno slavila pobjedu u Turskoj s dva gola Matea Kovačića. Turska je reprezentacija uglavnom podređena Vatrenima tijekom povijesti međusobnih utakmica od Eura 1996.

Samo jednom se dogodilo da su Turci izdominirali i svladali Hrvatsku, a bilo je to 5. rujna 2017., rezultat 1:0 bio je čak i dobar za ono što su Vatreni pokazali. Tadašnji izbornik Ante Čačić ostao je još protiv Finaca (1:1) i onda je počela era Zlatka Dalića.
Najcrnji dan za Hrvate u dvoboju s Turcima bio je 20. lipanj 2008. kada je na Euru u četvrtfinalu njihova selekcija izborila polufinale izvođenjem jedanaesteraca. Ukupno 11 nadmetanja uz 4 pobjede Hrvatske, 5 remija i 2 (uvjetno, penali) pobjede Turaka...

Uz objektivne pokazatelje individualne kvalitete, Hrvatska je i aktualno kvalitetnija i moćnija reprezentativna selekcija u odnosu na Tursku. Čak i oslabljena neigranje startnih ofenzivaca (Perišić, Kramarić, Petković...) Hrvatska je u Osijeku favorit za pobjedu. U njenoj postavi bi se u Opus Areni trebala naći devetorica startera iz Burse, osim Perišića i Kramarića. U tom kontekstu, koliko god oni bili važni, Dalićeva selekcija može kompenzirati te izostanke. Turska ne može iznenaditi nekim osobito značajnim igračkim novitetom, koliko god se o Kenanu Yildizu iz Juventusa II, kojem je 18 godina, i mogao bi debitirati u Osijeku, govori u superlativima kao talentu. Više perspektive nego aktualnosti...

Odnosi snaga o kojima smo pisali, međutim, imaju drugu stranu priče. Hrvatska ima više igrača koji nisu u optimalnoj formi, što zbog ozljeda (Kovačić, Šutalo, Juranović), manje igranja (Modrić, Pašalić, Stanišić...) ili kasnijeg transfera (Vlašić, Sosa...).

Kakav će biti ritam Vatrenih ovisi o njihovoj energiji, koja bi trebala biti osvježena i očekivano vrućom atmosferom na novom osječkom stadionu. Turci su, pak, uvjereni da su ispucali svoje slabosti u prezentacijama time što su otkazali Stefanu Kuntzu, te ustoličili Vincenza Montellu. Talijan je nekad bio sjajan napadač, a iz nacionalne doktrine nogometa donosi obvezu taktičke discipline, maksimalnog pristupa i pragmatičnost. Montella će igrati na rezultat i za početak neće mariti za dojmove. Stoga je logično očekivati tipičnu mu 4-2-3-1 formaciju, koja će u bloku (4-5-1) braniti svoj gol i vrebati kontru.

Turska do sada nije odala uvjerenje da ima igrače takve brzine koji će pobjeći hitrim braničima Hrvatske. No, ne treba se zavaravati, Turska će biti vrlo neugodan suparnik, pun poleta s novim šefom i motiva da se preokrene zbilja grupe.

Ova će se utakmica zato najviše lomiti na psihološkom pristupu. Hrvatska je oslabljena i treba joj čvrsta vjera da kroz vezni red može nametnuti svoju dominaciju te promaknuti nekog novog igrača, kao Musu ili Brekala. Budu li Vatreni mirni, strpljivi i pragmatični, onda će lakše ostvariti uspjeh. Izostane li ta doza samopouzdanja, moglo bi biti svega...

Što bi moglo odlučiti današnju utakmicu?

1. Mirnoća Vatrenih

Bit će euforije na tribinama nove Opus Arene i debiju Hrvatske u njoj. No, ključno je ovaj put da Vatreni budu mirni, jer se nagovještava teška borba.

2. Visoka obrana

Manjak standardnih ofenzivaca može kompenzirati i obrana. Ona treba biti više postavljena i skratiti teren veznima, koji će lakše pomoći alternativa u napadu.

3. Njihov momentum

Turska će biti nabrijana, tvrda, gusta. Musa, Brekalo su igrači koji traže mjesto pod Vatrenim suncem. Otvorila se prilika, na njima je da je iskoriste.

Linker
05. svibanj 2024 05:28