VOJKO BASIC Cropix
Dražen Krušelj
TKO ĆE DO TITULE?

Sve miriše na dramu u fotofinišu HNL-a: Rijeka je favorit. Ima igru, roster, ali i saveznike u VAR sobi

Kroz godine Dinamove dominacije javnost je naučila da liga na ovom mjestu počinje pucati
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 21. veljača 2024. 06:03

Dvije trećine Supersport HNL utrke su iza nas, a priča za promjenu tek postaje uzbudljiva. Dok Rijeka, Hajduk i Dinamo ne skidaju nogu s gasa - ili barem upisuju očekivane bodove – sve miriše da bi velika nagrada Hrvatske rasplet mogla dobiti u fotofinišu. Kada smo posljednji put imali sličnu dramu? U onoj turbulentnoj sezoni 1998/99 kada je Rijeka u ciljnoj ravnini ispustila već osvojenu titulu.

Kroz godine Dinamove dominacije javnost je naučila da liga na ovom mjestu počinje pucati, vječni hrvatski prvak do veljače bi čeličnim stiskom obično već ugušio konkurenciju i do kraja sezone se borio s vlastitim bodovnim rekordima, dok bi se napetost natjecanja gradila oko preostalih ulaznica za eurokupove te kroz borbu za opstanak. Danas svjedočimo kontrastu: Rudeš je praktično ispao, veći dio lige kampanju odrađuje bez stresa, u borbi za goli prestiž, dok trojac na vrhu s podjednakim izgledima cilja titulu. Bookmakeri i dalje blago favoriziraju Dinamo i Hajduk (tečaj 2.60), premda Rijeka (3.20) djeluje uvjerljivije od velikog dvojca. U nastavku teksta probijamo se kroz prednosti, nedostatke i raspored triju rivala.

Rijeka (50 bodova)

Željko Sopić zaslužio je loyalty karticu naftne kompanije, svaka benzinska nakon utakmice je njegova, ali osebujna motivacijska metoda daje spektakularne rezultate tako da bi na koncu sezone Sopić mogao zaraditi i rekordni bonus Damira Miškovića. Nakon pet vezanih pobjeda na startu proljetne sezone Rijeka izgleda moćno na svakom planu: momčad ima i igru, i bogati roster, i saveznike u VAR sobi.

image
RONALD GORSIC Cropix

Nakon domaćeg poraza protiv Slavena društvo s Rujevice značajno se pojačalo. Ostao je Selahi, došao Marić, trener je iz letargije probudio Obregona, a iz trećeg plana na špicu Rujevice spustio se Bogojević. Uspije li vratiti u formu Pašalića, koji je nestao s radara, Sopić bi mogao otići do kraja i ponoviti Kekov uspjeh otprije sedam godina. Naravno, pod uvjetom da formu iz tzv. malih utakmica zadrži u seriji derbija koja ga čeka do kraja natjecanja. U preostalih 13 utakmica Rijeka još dvaput igra s Dinamom, dvaput s Osijekom i jednom dočekuje Hajduk. Uzgred, višestrukom osvajaču kupa (četiri Rabuzinova sunca u Miškovićevoj eri) odškrinuta su vrata polufinala, jer na sljedećoj stepenici čeka Rudeš.

Hajduk (48 bodova)

Mislav Karoglan jesenas je suvereno nastavio tamo gdje se zaustavio u prvom mandatu na klupi bijelih, ali medeni mjesec mladog trenera s Markom Livajom nije mogao trajati vječno. Rijeka je prva na Poljudu razotkrila Hajdukove slabosti, koje su zatim uočene i na gostovanjima u Osijeku te protiv Rudeša.

Premda je u međuvremenu ostao bez ozlijeđenog Žapera, Hajduk se ove zime fino ekipirao za nalet prema prvoj šampionskoj tituli nakon 19 godina. Josip Brekalo je nesumnjivo klasa u ovoj konkurenciji, iako tek treba početi isporučivati, a Laszlo Kleinheisler je reprezentativac od kojeg bi nakon malo ‘fine tuninga‘ Karoglan mogao izvući brojne benefite. Zasad ta priča još uvijek zapinje, baš kao i ona o uštimavanju Livaje i Kalinića koji teško mogu funkcionirati u tandemu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Za razliku od dvojice konkurenata u borbi za naslov, Hajduk do kraja prvenstva ima veći broj domaćinstava (sedam) nego gostovanja (šest). Lakši raspored uključuje i samo tri derbija, Dinamo i Osijek doma te Rijeka na Rujevici, što znači da je barem u teoriji staza prema tronu lijepo očišćena, ali daleko od toga da na njoj nema nagaznih mina. Prva opasnost je odmah iza ugla, dvije vezane utakmice s Varaždinom (liga i kup) koji skupo prodaje kožu.

Dinamo (44 boda)

Treba li ipak mijenjati trenera?, popularno je bilo pitanje na marginama predizbornog skupa ‘Dinamovo proljeće‘, nakon remija s Lokomotivom, a uoči gostovanja u Sevilli. Većina sugovornika izgubila je strpljenje sa Sergejom Jakirovićem i rado bi mu vidjela leđa, ali sad kada su osnovali listu i pripremaju se sudjelovati u vlasti, navijači su odjednom oprezni. Lako je smijeniti, rezoniraju oni, ali tko je trener koji će ovoj momčadi napokon pomoći da raširi krila?

image
GORAN MEHKEK Cropix

Ako je i dalje favorit za naslov, Dinamo je to danas više ‘po defaultu‘ kao serijski prvak, nego zato što u Maksimiru uistinu vjeruju da će stvari sjesti na svoje mjesto. Osim što ne uspijeva pronaći kemiju u svlačionici i na terenu izgleda sporo, plavu momčad muči i neprohodan raspored. Za razliku od, recimo, Rijeke, ona za početak mora u ring s Betisom, tu je i kup utakmica s Goricom plus onaj odgođeni prvenstveni meč s Varaždinom, a tek nakon toga može razmišljati o ostatku HNL kampanje koja uključuje i gostovanja na Poljudu te Opus Areni...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 03:23